skip to Main Content

Studieliv

Hemmeligheden bag en struktureret læseferie

Forestil dig følgende: Du sidder ved et bord. Alle bøgerne fra din pensumliste ligger foran dig. Du ved, hvornår den første eksamen er, men ikke hvor du skal starte henne. Det hele virker umuligt. Eksamen kommer nærmere. Du burde være i gang med bog nummer to nu. Men overblikket er der simpelthen ikke. Pludseligt er eksamen overstået, og det eneste du tænker er: Hvor gik det galt? Her får du et par gode råd, så du får mere ud af læseferien.

Forestil dig følgende: Du sidder ved et bord. Alle bøgerne fra din pensumliste ligger foran dig. Du ved, hvornår den første eksamen er, men ikke hvor du skal starte henne. Det hele virker umuligt. Eksamen kommer nærmere. Du burde være i gang med bog nummer to nu. Men overblikket er der simpelthen ikke. Pludseligt er eksamen overstået, og det eneste du tænker er: Hvor gik det galt? Her får du et par gode råd, så du får mere ud af læseferien.

Dan dig et overblik

Det lyder relativt nemt. Men der er mange måder at strukturere sin læseferie på. Noget der hjælper mig er, at jeg kan se præcist, hvor langt jeg er nået, og at det går fremad. Hvis man er mere Excel-savvy end jeg er, kan man snildt lave en oversigt, der sparker røv! Jeg var dog heldig, at få min venindes Excel-oversigt. Det var genialt.

Excel er en genial måde at danne sig et overblik over pensum på. Du kan på en hurtig og overskuelig måde se, hvor mange sider du har læst, hvor mange der er tilbage — alt dette mens grafen fortæller dig, hvor mange procent du mangler for at være i mål.

Tag udgangspunkt i dine underviseres PowerPoints

Hvis du er i tvivl om, hvad dine undervisere forventer, er det en god idé at gennemgå deres PowerPoints. På den måde får du hurtigt en liste med begreber, teorier, you name it, som du kan have i mente, når du læser pensum.

Planlæg fremad

Det kan være svært at få alle ting til at gå op i en højere enhed, når man læser til eksamen i julen. Julen kalder på familie, gaveindkøb og hygge. Men du kan sagtens finde tid til det hele, så længe du lægger en plan!

Du kan med fordel planlægge fremad. Skrive i din kalender, hvilke dage samt tidsrum du har tænkt dig at læse — og hvor meget du gerne vil nå at læse. Her er det vigtigt at være realistisk for ikke at blive skuffet. Tag dig så tid til at planlægge en hel dag, hvor du ikke skal læse. For at undgå eksamenskuller, bliver du nødt til at lave noget andet!

Tag på læsesal

Det er en god idé at komme væk hjemmefra. Mest fordi du har godt af at komme væk fra fjernsyn, seng og alle de andre bekvemmeligheder dit hjem tilbyder. Men også for at komme op om morgenen og ud af døren. Hvis du bliver hjemme, ender du bare i joggingtøj med lasagnepletter.

Hvis du bliver hjemme, ender du bare i joggingtøj med lasagnepletter.
Du kan sætte dig på en rolig café, biblioteket eller booke en læseplads på dit studie. Det er smag og behag. Det er også en god idé at alliere sig med en læsemakker. Det giver to kæmpe fordele: At komme ud af døren, bliver mere forpligtende, samtidig med du får mulighed for sparring.

Hvis du bruger tid på at danne dig et overblik, planlægge og finder motivationen frem, skal det nok lykkedes. Og så slipper du for, at spørge dig selv igen: Hvor gik det galt?

God fornøjelse og pøj pøj!

Back To Top
Search