skip to Main Content

Studieliv

Skriveblokade? Læs vores 4 gode råd

Et nyt semester er over os, og med det følger en masse skriftlige eksamener. Vi kender alle til presset over at have en deadline, hvor man febrilsk prøver at skrive og ramme målstregen, men er tom for ideer. Hvis du kan nikke genkendende til situationen, bør du læse 4 gode råd til, hvordan du hurtigere og bedre får skrevet den gode opgave.

Lav en oversigt i stikordsform

Selv om du har en nogenlunde idé om, hvad du vil skrive kan du med fordel lave en disposition over, hvad din tekst eller opgave skal handle om. Start med at skriv stikord eller korte sætninger. Herefter har du en disposition, så du kan skrive løs, uden konstant at tænke på, hvad der skal komme senere i opgaven. Dét optimerer din tid og sørger for en bedre struktur i opgaven. Så start med hvad du har på hjerte, og samtidig kan du overveje, hvad læseren skal få ud af din tekst eller opgave. Det skaber en rød tråd og sørger for, at det er relevant for læseren.

Adskil skriveprocessen fra den kreative

Nu handler det om at skrive. Selv om det kan være svært at modstå fristelsen til at skrive det ene velformulerede guldkorn efter det anden, er det vigtigt, at du i begyndelsen fokuserer på at få så meget skrevet ned som muligt.Muligvis føler du ikke, at teksten udstråler sproglig genialitet, men den proces kommer senere. Det er utroligt svært for de fleste at få indholdet produceret, og samtidig være nytænkende og kreativ.

Muligvis føler du ikke, at teksten udstråler sproglig genialitet, men den proces kommer senere.

Skriv i etaper

Det er selvfølgelig individuelt, hvordan man bedst skriver, men personligt fortrækker jeg at skrive i etaper. Her kan du med fordel sætte alarmen på din telefon på 30 minutter eller 1 time og holde en mindre pause, når den ringer. Det er begrænset, hvor lang tid hjernen kan være effektiv, og vi kender alle det med at tjekke ligegyldigt indhold på de sociale medier, fordi koncentrationen slipper op. Dem kan du med fordel tjekke i den korte pause, og samtidig slipper du for den dårlige samvittighed.

Skift omgivelserne ud

De fleste af os associerer omgivelser med bestemte følelser. Jeg forbinder min lejlighed med hygge og afslapning, hvilket også påvirker min skrivelyst. Mentalt er jeg et andet sted, hvor opgaven ikke har første prioritet, men derimod Netflix, HBO og andre tidsrøvere. Her kan du tage på en afslappet café eller læsesal, hvor du automatisk forbinder omgivelserne med, at du skal være effektiv og arbejdsom. Det skaber altså et mindset, hvor du kan arbejde langt mere effektiv og samtidig holde fri, når du kommer hjem, uden dårlig samvittighed.

De 4 råd kan måske virke banale, men de er effektive. De kan gøre skriveprocessen til en langt bedre oplevelse, hvor stressen bliver udskiftet med en mere tilfredsstillende følelse. Du behøver ikke nødvendigvis at følge alle rådene, men du kan med fordel integrere de dele, der netop passer bedst til dig.

God skrivelyst!

Back To Top
Search