Skip to content

Teknologi

Afhængig af din smartphone? Fire apps kan—ironisk nok—hjælpe dig

4 timer og 20 minutter. Så lang tid brugte jeg på min iPhone forleden. ”Men det er jo også søndag,” sagde jeg til mig selv. ”Man bruger sin telefon meget mere om søndagen.” Men selvom det var søndag, burde jeg lave alt andet end at tjekke min telefon. Jeg burde læse til eksamen. Og det er som om, at det bliver lidt sjovere at tjekke sin telefon, når man ikke rigtig må. Har du det på samme måde? Her er fire apps, der kan hjælpe dig med at holde dig fra telefonen.

Min første smartphone var en HTC. Dengang havde jeg hverken Facebook, Instagram eller Snapchat installeret som app, så jeg skulle logge ind via en browser. Det holdt mig fra at bruge min telefon særlig meget, fordi det gik uendeligt langsomt. Det ville jeg ikke kunne leve med i dag.

For jeg er så vild med min iPhone. Den kan tage gode billeder, holde mig i konstant kontakt med mine venner, og den har en nogenlunde lydkvalitet. Den kan registrere, hvor langt jeg går hver dag, fortælle mig, hvordan vejret bliver, holde mig opdateret på de seneste nyheder og vække mig om morgenen. Og så kan jeg følge med i alle mulige andres liv på sociale medier, og det er jo enormt spændende. Men den kan også afholde mig fra at være mentalt til stede og ’stay focused’ under forelæsninger, samtaler og eksamenslæsning. Fordi jeg liiige synes, at det er mere relevant at svare en veninde på, at der er kommet et nyt klip af SKAM end at høre om Herbert Paul Grices samarbejds- og høkighedsprincip. Og det er vist en helt forkert fordeling.

Min telefontid i søndags stemmer ret godt overens med den tid, som unge mennesker generelt bruger på deres telefon hver dag. En undersøgelse viser nemlig, at vi bruger fem timer på vores smartphone om dagen og tjekker den 85 gange i løbet af en dag (jeg nåede også op på 87 tjek). Undersøgelsen viser samtidig, at man bruger sin smartphone dobbelt så lang tid hver dag, som man selv tror. Det kan jeg nikke genkendende til.

Føler du dig også ramt?

Helt ironisk kan din smartphone hjælpe dig. Her er fire app’s, der kan holde dig fokuseret—i hvert fald under eksamenslæsningen.

Have a moment med ’Moment’

App’en ’Moment’ fører statistik over, hvor meget du bruger din smartphone, og hvor ofte du låser din skærm op. Det var den, der fortalte mig, hvor lang tid jeg brugte telefonen, og hvor mange gange jeg tjekkede den. De funktioner er ganske gratis. Ved at opgradere til ’pro’ for 35 kroner kan du indstille daglige grænser, få advarsler på skærmen og lignende.

Break free fra din smartphone med ’Break Free’

Hvis du synes, det kunne være sjovt at få tips af en buddhistisk munk, kan du prøve Break Free. Munken overvåger, hvad du bruger din smartphone til, og siger til, hvis du bør holde pause fra den. Du ser endda en ’afhængighedsscore’, og app’en er derfor genial til dig, der kan lide at sætte mål og udfordre dig selv. Hvis man vil gå hele vejen, kan man indstille app’en til at slå dataforbindelse og wifi fra i perioder.

Få lidt time oG med app’en ’OGtime’

Med app’en Ofltime kan du trække stikket ud ved at blokere forstyrrende apps. Også her får du at vide, hvor meget du rent faktisk bruger din smartphone. Du kan i øvrigt vælge skræddersyede tilstande som ’Me Time’, ’Work’ eller andet, så du stadig kan få adgang til det, du har brug for, uden at blive distraheret. App’en koster 25 kroner.

Plant træer i ’Forrest’

I denne app bruges din tid væk fra skærmen til at plante en skov. Ja, du læste rigtigt. Man planter et træ, som kun kan gro, når man ikke bruger sin smartphone. Og det får man point for. Hvis man bruger for meget tid på telefonen, vil træerne altså dø. Det handler derfor om at være så lang tid væk fra telefonen som muligt. For denne app skal du lægge 17 kroner.

Jeg håber, det kan holde dig lidt fra skærmen. I hvert fald under eksamenslæsningen.

Back To Top
Search