Skip to content

Læsning

Sommerferielæsning? Her er 5 anbefalinger

Semestret er ved at gå på hæld. For mange betyder det festivaler, ferie i ind­ eller udland og besøg hos familie og venner. Det betyder afslapning i parker, på caféer og strande. Og det betyder, at du endelig har tid til at fordybe dig i en god bog (okay, måske ikke på festival, men alligevel). Her får du 5 anbefalinger af ret så forskellige bøger, som du kan læse i sommerferien.

Den relaterbare
”Succestyranniet og vejen ud” af Emilia van Hauen (2017)

Har du stresset over at skulle levere på studiet og samtidig have et studierelevant arbejde, træne, lave god og sund mad, have tid til venner, og jeg kan blive ved? Så er du ikke den eneste. Emilia van Hauen har skrevet en bog om succes og fiasko, hvor hun sætter ord på det samfund, vi lever i. Ifølge hende er det præget af, at individer presser sig selv så meget for at opnå synlig succes, at det for mange munder ud i stress, depression og angst. Der er tale om konstant pressede individer. Hun giver et bud på, hvorfor vi er endt sådan, og hvordan man kan ændre på det.

Den triste
”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” af Naja Marie Aidt (2017)

Et af de nye skud på stammen er Naja Marie Aidts bog om tabet af hendes søn, Carl, der i en svampepsykose kastede sig ud af et vindue fra fjerde sal. Det er altså en personlig skildring. Aidt beskriver sorg på en detaljeret, anderledes og fin måde, og hun formår at sætte ord på smerten. Den er meget trist, og det er nok ikke en bog, du skal kaste dig over før en af sommerens fester. Men den er virkelig god.

Den der åbner dine øjne
”Americanah” af Chimanda Ngozi Adiche (2014)

Hvordan er det at være sort i dagens USA? Det giver ”Americanah” et bud på ved at kombinere romantik og racebehandling. Man følger kæresteparret Ifemelu og Obinze, som begge er opvokset i Nigeria og har udlængsel. De bliver adskilt, da Obinze rejser til England, og Ifemelu får stipendium, så hun kan komme til USA. Det er først her, hun virkelig føler sig sort. Hun reflekterer over, hvorfor Michelle Obama glatter sit hår, og at sorte politibetjente ikke standser hvide for at køre, bare fordi de er hvide. Bogen er humoristisk, aktuel og øjenåbnende.

En af de gode gamle
”Undtagelsen” af Christian Jungersen (2006)

Hvis der er en bog, jeg er glad for, så er det ”Undtagelsen” af Christian Jungersen. Måske har du allerede læst den. Hvis ikke: gør det. Den følger fire kvindelige medarbejdere på en lille arbejdsplads, som er præget af alliancer, mobning og mistillid. Bogen spiller i høj grad på menneskets psyke, som særligt kommer til udtryk, da nogle af medarbejderne modtager trusselsmails. Kapitlerne er opdelt efter kvindernes navne, alt efter hvem man ser synsvinklen fra. Det indebærer, at man læser situationer fra forskellige vinkler, og man får indblik i forskellige følelser og tanker. Derfor tager man sig selv i først at have medlidenhed med én af kvinderne, så en anden og tredje, og til sidst er man i tvivl om, hvad der er op og ned. Det er godt håndværk, og det bør opleves.

Den faglige
”Kort & Cool. Strambuks til skribent og skribente” af Susanne Staun (2016)

Hvis du bare ikke kan slippe din interesse for kommunikation og sprog i ferien og er glad for endelig at have tid til at læse noget fagligt, som ikke står på pensumlisten, så er Susanne Staun et godt bud. Hun har skrevet bogen ”Kort & Cool. Strambuks til skribent og skribente”, hvori hun lærer dig at skrive kort, klart og præcist. Og det går ikke kedeligt for sig. Med sætningen ”Kan du se, hvor grimt, upræcist og uhensigtsmæssigt det hele bliver, når man sviner rundt med i forhold til?” lærer Staun dig, at ”i forhold til” kun bør bruges til at udtrykke en sammenligning, før hun fortsætter med afsnit såsom ”Uldenspeak”, ”Gennemkneppede klichéer”, ”Lækre kolon” og meget mere. Du lærer en masse på en anderledes måde.

Hvis du ikke allerede har afsluttet din sidste eksamen, håber jeg, at friheden er lige rundt om hjørnet. Så du har tid til af fordybe dig i en af ovenstående –eller en helt anden.

Hvis du skal slappe rigtig af, kan du som medlem af Kommunikation og Sprog også få to måneders gratis medlemskab (uden binding) til Flipp, hvor du får adgang til 40 magasiner, herunder Eurowoman og ­man, Fit Living, Gastro og meget mere.

Uanset hvad: God læselyst!

Back To Top
Search