skip to Main Content

Studieliv

How to: semester i udlandet

Har du mod på at prøve noget andet og komme ud af dine vante omgivelser? Har du lyst til at se, hvordan livet kan være andre steder i verden? Kunne du tænke dig at møde nye venner fra hele verden og samtidig forbedre dine sprogkundskaber, at udfordre dig selv og få én på opleveren? Det lyder næsten som en reklame for sabbatår, men faktisk kan du få det hele med et semester på udveksling.

Mulighederne er mange; lige fra de oversøiske destinationer til de europæiske og nordiske, men det kan være svært at overskue ansøgningsprocesser og meritoverførsler. Men lige meget hvor du drømmer om at komme hen, så er her et par enkelte tips til, hvordan du kan forholde dig til processen.

Hvis du allerede har været igennem disse punkter og så småt er på vej afsted, så tag et kig nederst i artiklen, hvor vi giver et par tips til dig, der rejser lige om lidt.

Få overblik og find ud af hvad du vil

Selvom det kan være svært at afgøre, hvor du gerne vil hen, så er det godt at sætte dig et mål først i processen. Hvor vil du gerne hen, og hvornår vil du gerne af sted? Undersøg, om det er muligt, og hvis det er, så gå efter det. Typisk har dit universitet en liste over destinationer på din studieretning, som du kan tage udgangspunkt i. Måske de også afholder arrangementer, hvor du kan få svar på dine indledende spørgsmål, og ellers kan en studievejleder introducere dig for dine muligheder.

Processen kan som skrevet være lang, men hvis du har et klart mål, bliver du ikke så let slået ud af lange mailkorrespondancer. Et klart mål gør det også nemmere at stille konkrete spørgsmål til studievejlederen eller udvekslingskoordinatoren.

Sæt tid af

Brug tid på at finde de kurser, der er relevante for dig på modtageruniversitetet og derefter udarbejde en god ansøgning. Det kan godt betale sig at undersøge det ordentligt ved at sætte et par timer af til at orientere dig på hjemmesiden — det er ikke altid lettilgængelig viden for udefrakommende studerende. Men giv ikke op! Det er der et sted, og der er andre, der har været igennem samme proces, så det kan lade sig gøre. Dette leder videre til næste punkt:

Hav tålmodighed

Det er vigtigt at have tålmodighed, når du skal igennem processen med at ansøge, få svar og undersøge dine muligheder. Der er mange andre, der sidder i samme situation, som også venter på svar og skal have hjælp. Husk på, at det er lykkedes for mange andre, så det kan det også for dig.

Gå ikke i panik

Det er vigtigt ikke at gå i panik og give op over det første problem, du støder på. Spørg de rigtige mennesker om hjælp, vent på svar, og så skal det nok lykkes i sidste ende. Dette gælder også de næste skridt, du møder, når alt det ovenstående er overstået; at finde et sted at bo, tegne forsikringer og hvad der ellers hører med til et planlægningen af et udenlandsophold.

Hele processen skal nok være det hele værd!

Til dig, der allerede har været alle de ovenstående faser igennem og har haft succes med at få godkendt ansøgningerne, kommer der her en lille oversigt over, hvad du kan forvente af dit udvekslingsophold. Nogle af de ting, du blandt andet kan forvente, er:

At sige på gensyn

Det kan være svært at begribe, at når du sætter dig ombord på flyet eller i bussen eller toget, så ser du først dine venner og din familie om et helt semester. Men frygt ikke — det er et på gensyn, og de kan altid komme på besøg. Hvis ikke, så husk, at der er mange andre udvekslingsstuderende på vej til samme by som dig, som er i samme situation, og som du kommer til at dele en stor oplevelse med.

Et sted at bo

Hvis du ikke allerede har fundet et sted at bo, så kan det være en god ide at booke sig ind på et hostel og så se, om universitetet har en opslagstavle eller en Facebook-side, hvor de studerende kan skrive, hvis de har et ledigt værelse. På den måde slipper du for at skulle betale, inden du har mødt dine nye roomies og set værelset.

Forventninger til kurser

På nogle universiteter kan du ikke være helt sikker på at få de fag, som du har fået forhåndsgodkendt fra dit eget universitet. Men igen det nok skal gå alt sammen! Spørg dig frem på universitetet, og søg så merit igen herhjemme, og så er alt godt. Universiteterne vil altid samarbejde for at give dig en god oplevelse.

Følelseskurven

Det lyder måske lige lovligt psykologiagtigt, men der er en følelseskurve, som mange udvekslingsstuderende oplever, at deres humør følger på deres semester i udlandet. Og faktisk er det lige meget, hvor langt du tager væk. De fire faser er beskrevet her:

Euforifasen
I starten er det hele nyt og spændende. Der er sandsynligvis mange introduktionsarrangementer og endnu flere nye ansigter. I denne fase er du typisk fascineret af den nye kultur og alt, hvad der hører med.

Frustrationsfasen
I denne fase er livet som udvekslingsstuderende blevet hverdag, og frustrationen over landet og dets kultur kan begynde at melde sig. Det kan være helt små ting eller større ting som sprog og hjemve. MEN skynd dig at læse videre i næste fase, for det bliver bedre igen!

Tilpasningsfasen
I denne fase er de små frustrationer så småt ved at være forsvundet, og det kan være lettere at føle sig som en del af den nye kultur — måske er sproget blevet nemmere, fordi man har øvet sig, og det kan være, at de andre ting, der før var frustrerende, nu er charmerende i stedet.

Integrationsfasen
I sidste fase er man så godt som integreret med den nye kultur. Hvorvidt man oplever dette på et udvekslingsophold kan være svært at sige, men for nogle vil det nok føles, som om de kunne leve resten af livet i den nye kultur.

Jeg er selv lige kommet hjem fra et semester i Istanbul og vil sige, at jeg gennemgik de ovenstående faser under mit ophold. Integrationsfasen nåede jeg ikke til på de fire måneder, jeg var der, men de tre andre faser passer godt på min oplevelse. At gå fra at være euforisk og fuldstændig oppe at køre over alting til at blive lidt frustreret over, at jeg ikke kunne tale sproget eller finde vej i byen til faktisk at føle mig hjemme i de snoede gader. Så jeg kan med hånden på hjertet sige, at I godt kan glæde jer til at komme ud i verden — hvad end I er i planlægningsfasen eller på vej afsted.

God tur!

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search