Skip to content

Sprog:

Derfor er det en god idé at lære et nyt sprog

Går du og leger med tanken om at lære et nyt sprog? Eller om at samle et sprog op, som du begyndte at lære i folkeskolen eller gymnasiet? Så kommer her en række gode grunde til at give dig i kast med det. Og nogle bud på, hvordan du kan gøre det.

Der kan være mange gode grunde til at lære et nyt sprog. Det kan være for ens egen skyld eller for at kunne bruge det i et kommende job. Måske vil du gerne lære noget, som ikke har med studiet at gøre — en sproglig hobby, om man vil.

Hjernen vokser

Sprogkyndigheden i sig selv er faktisk ikke den eneste fordel, der kan være ved at lære et nyt sprog. Hjernen vokser nemlig også, når man træner den i et nyt sprog. Og ifølge videnskab.dk kan det være med til at holde hjernen i god form.

Kommunikationen bliver nemmere i udlandet

Der er jo også den helt basale fordel, at det bliver nemmere at kommunikere med folk, når du er på ferie. Og de lokale bliver altid glade, hvis man kan sige bare et par sætninger på et andet sprog end engelsk.

Du møder nye mennesker

Lige netop menneskene er endnu en god grund til at lære et nyt sprog. For hvad end du lærer sproget på en sprogskole, tager på sprogcafé eller rejser en masse, så møder du mennesker på din vej. Mennesker, du ikke ville have mødt, hvis du ikke havde udfordret dig selv til at lære et nyt sprog.

Det er sjovt

Det giver måske sig selv, men det er vildt sjovt at lære et nyt sprog. Pludselig er der måske nogle sproglige sammenhænge, der giver mening eller nogle sange, du pludselig ved, hvad handler om. Det kan være en helt ny verden, der åbner sig.

Den dybere forståelse af en kultur

En lidt mere seriøs grund til at lære et nyt sprog er, at det giver en dybere forståelse af den tilhørende kultur. Når man kan tale med folk på deres modersmål, får man en dybere kontakt og derved en anden slags forståelse.

Sådan kan du give dig i kast med at lære et nyt sprog

Der er mange måder at lære et nyt sprog på; både nogle, der koster penge og nogle, der er helt gratis. Her kommer nogle forskellige bud på, hvordan du kan komme i gang allerede i dag — hvad end det er for at genoptage et sprog eller starte helt forfra.

Sprogskole

Mange steder i Danmark kan man mod betaling gå på aftenskole og lære et nyt sprog. Det fungerer typisk ved, at man har undervisning en gang om ugen i en time eller halvanden. Mange steder har de endda studierabat, så du får det billigere. Der er mange valgmuligheder, så tjek det ud!

Duolingo

Måske kender du den allerede, men med app’en Duolingo kan du blive introduceret til et nyt sprog igennem spil og leg. Eller genopdage et sprog, du allerede kender lidt til. App’en er som sagt udviklet som et spil, hvor du kan optjene point, streaks og diamanter, som kan være med til at give motivation for at øve sig. Duolingo er gratis og er kun en af mange apps på markedet, der kan bruges til at lære sprog.

Sprogcafeer

Der findes sprogcafeer i både København og Aarhus (og måske også andre steder i Danmark), hvor du kan mødes med andre, der gerne vil lære et sprog og snakke. På blandt andet Dokk1 i Aarhus og Nørrebro Bibliotek i København har de sprogcafeer eller ’snakkeklubber’, hvor man kan mødes og udveksle sprogkundskaber. Der er også en gruppe på Facebook, der hedder ’Tabadul’ for dem, der gerne vil lære arabisk. Her mødes man og snakker dansk og arabisk, så alle kan lære noget af hinanden.

Frivillig

På mange universiteter kan man melde sig som frivillig til at tage imod udvekslingsstuderende — og hvem ved, så lærer man måske lidt af et sprog i processen? Generelt kan frivilligt arbejde med folk fra andre steder i verden være med til at udvide dit kendskab til forskellige sprog og kulturer.

Sprogrejser

Der findes mange udbydere af sprogrejser, hvor man rejser til et andet land og igennem undervisning og interaktion med de lokale lærer at tale sproget. Det er helt sikkert en god idé, hvis man virkelig vil lære sproget til fulde, fordi man på den måde kan bruge undervisningen i praksis med det samme.

Udenlandske film

Hvis du ikke lige har råd til en sprogrejse eller et sprogkursus, så er film også en god måde at øve sig i at forstå et nyt sprog på. Måske med engelske eller danske undertekster, så du stadig kan forstå, hvad der sker i filmen. Du kan for eksempel starte med børnefilm, hvor handlingen ikke går så hurtig, at du ikke kan følge med. Det er for eksempel godt at kombinere med en sprog-app.

Til sidst er der bare at sige: God fornøjelse med det! Og husk, at det tager tid at lære, så du skal ikke forvente af dig selv, at du kan tale et nyt sprog flydende lige med det samme.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search