skip to Main Content

Studieliv og fremtiden

Engagér dig i en studenterorganisation – det betaler sig

Organisationsarbejde giver studerende mange fordele: mulighed for medbestemmelse, personlig og faglig udvikling, at skabe noget og at møde nye mennesker med samme interesser. Vi giver dig 10 råd til, hvorfor og hvordan du skal være med i en studenterorganisation.

Kommunikation og Sprog har i dag seks studenterorganisationer: Kairos AU, KarioS AAU, KairoS SDU, KairoS KU, KairoS CBS og KairoS RUC.

Studenterorganisationerne er et sted, hvor de studerende KS-medlemmer kan øve sig i bestyrelsesarbejde i trygge rammer, hvor der er fokus på både fagligt og socialt sammenhold.

Den første studenterorganisation, KarioS AU, blev etableret i juni 2017.

Efter at have slået rødder og fundet deres grundlæggende struktur i arbejdet, blev de i den efterfølgende december inviteret til ‘how to: organisationsarbejde’ med Leise Katrine Hein Voss fra KS’ afdeling for fag og karriere.

Her skulle de på dagen lære at udvikle sig som organisation i samarbejde med KS.

For hvordan udvikler man sig personligt og fagligt, hvad er der ellers af forudsætninger for godt bestyrelsesarbejde, og hvad kan en studenterorganisation bidrage med?

Bestyrelsesarbejde taget seriøst

Alle har skulle forstå, hvad man som organisation kan gøre for sine medstuderende. Der er en fælles målsætning om, at man gerne vil bidrage med, hvad man selv føler, der mangler til de studerende derude.

Derfor har KairoS allerede haft adskillige arrangementer som virksomhedsbesøg, faglige værktøjskurser, ‘walk & talk’, arrangementer med faglige oplæg inden for kommunikation, sprog og marketing.

Attraktivt at være en del af

Organisationsarbejdet handler om at komme godt fra start, og samtidig sikre sig at det forbliver attraktivt at være en del af. At man hele tiden kan se meningen med, hvorfor man sagde ja til at begynde med.

Leise Katrine Hein Voss, der er konsulent hos KS, har gennem sine mange år hos KS set, hvad der virker, og hvad der ikke virker inden for organisationsarbejde.

Diversitet og fleksibilitet

Motivationen og ens personlige grunde til at være med i arbejdet er ofte forskellige og dermed er alles grunde til at være med lige vigtige.

KairoS’ medlemmer har også forskellige grunde.

“Det er sjovt at møde nye mennesker”, “det er fedt at bestemme”, “det er inspirerende at være med til at skabe noget” og “det ser godt ud på CV’et”, fortæller bestyrelsesmedlemmerne, da Leise beder dem om at fortælle, hvorfor de er med.

Det er netop det, der er styrken; at der er diversitet og dynamik i gruppen, og at alle kan bidrage med hver deres kompetencer.

Nogle synes ikke, at møderne er det sjove, men at stå på en stand er virkelig fedt. Nogle ved, hvordan man stabler et arrangement på benene, mens andre ved, hvordan man pirrer folk på de sociale medier, så ens organisation og budskab bliver lyttet til.

Tag en anden hat på

“Organisationsarbejde giver en mulighed for at kaste sig over nogle sager og arbejdsopgaver, hvor man kan afprøve nye sider af sig selv og få nye kompetencer. På den måde kan man se, hvor meget andres arbejde betyder i en gruppe”, fortæller Leise Katrine Hein Voss.

“Hvis du er den, der altid tager noter til referat, så prøv at tage en anden kasket på næste gang, og få en af dine såkaldte kollegaer til at tage din hat på”.

Leise Katrine Hein Voss anbefaler også, at man i organisationen og i bestyrelsen løbende tager det hele op igen.

Hold et møde med punkter, hvor I hver især fortæller: 

  • hvad der motiverer jer? Hellere sig det højt, hvis motivationen ikke er der – man må også gerne sige ‘jeg ved ikke længere, hvad der motiverer mig’.
  • hvad der er jeres kompetencer nu?
  • hvad der er af udvikling for jer?
  • hvad der er af udvikling i fællesskabet?
  • hvad der er attraktivt bestyrelsesarbejde for jer?
  • hvad er det gode møde? Hvis man går irriteret hjem fra et møde, så kan det være, det er en stopper. Der kan ske mange forskellige ting på et møde, og man skal huske hyggen og at lytte til hinanden. Herudover skal I finde balancen mellem effektivitet, hygge og sjov. Og snakke om, hvad der fungerer for netop jer. Flow og fremdrift mellem møderne: Kan man selv tage en beslutning? Eller skal alle have nikket ja? Hvor meget kan man løbe med bolden selv?

Hos Kommunikation og Sprog bliver studenterorganisationerne taget alvorligt med løbende støtte og sparring. Derudover inviterer KS også Studenterorganisationerne til en årlig inspirationsdag, hvor de lærer hinanden at kende, vidensdeler og skaber netværk på tværs af regioner.

Har du har lyst til at være med, kontakt Kommunikation og Sprogs frivillighedskonsulent Natasha Jackowski.

Cand.mag i moderne kultur og kulturformidling på Københavns Universitet. Har en bachelor i italiensk kultur og sprog. Har tidligere arbejdet i Kommunikation og Sprog.

Back To Top
Search