Skip to content

Studievalg:

Usikkerhed gør dig sikker

Den 15. marts 2018 havde 54.451 ansøgt om optagelse til en videregående uddannelse. Er du en af dem? Er du lidt i tvivl om, du er landet på den rigtige uddannelse? Er du usikker på, hvordan du skal håndtere din usikkerhed? Så læs med her.

Hvis du er landet på et studie, hvor du er usikker på, om det overhovedet er noget for dig, så husk dig selv på, at du ikke er fastlåst på dit første valg for evigt. Der kommer en ny ansøgningsmulighed igen næste år. Den læring og viden du får nu, kan du tage med dig, hvis du senere ønsker af skifte.

Usikkerhed er sundt. Hvis du på intet tidspunkt har været usikker omkring dine valg, så har du ikke overvejet alle dine muligheder. Tag dig god tid til at finde dig til rette på studiet, og tid til at knække de faglige koder, og find en solid vennegruppe, du kan støtte dig til.

Husk, at det kan være svært at vælge rigtig i første forsøg. Jeg sammenligner det tit med kærester — valgte du rigtig første gang? Hvad med de take away-steder du har bestilt fra? Fik du tilfældigvis det lækreste og det bedste sted i første hug? Det sker ganske vist for nogle, men der er ingen, der forventer, at du vælger rigtigt på disse ting den første gang, så hvorfor skulle det være anderledes, når det kommer til studievalg? Hvorfor ikke prøve tingene lidt af?

Tag en snak med din studiekoordinator, og sammenlign dit studie med et andet studie. Lav din usikkerhed om til sikkerhed ved at tale om den. Snak om din usikkerhed, og snak dig fri af den, så du til sidst kun sidder tilbage med en sikker beslutning omkring dit valg. Et andet godt tip, hvis du er usikker på dit studievalg, er at kigge frem og se på, hvad du potentielt ville kunne udrette med den studieretning, du er kommet ind på. Hvis du ikke kan lide din nuværende fremtid, så ro på! Du har lang vej igen, og der er masser af tid.

Jeg var selv en af de studerende, der frafaldt på min første uddannelse, og når jeg snakker med mine venner og veninder på min nuværende uddannelse, er det rigtig få af os, der enten ikke har været i tvivl om vores studievalg, eller ikke har studeret noget andet tidligere. Du er ikke alene om tvivlen, og du er ikke alene om forvirringen, der kan opstå i forbindelse med studiestart. Prøv det af! Hvis det stadig ikke er dig om et års tid, så sørg for at være ærlig over for dig selv, og prøv noget andet. Det er meget normalt at skifte studie, og der er ingen, der ikke ville kunne forstå det.

Vidste du? Hvis en studerende fortsætter på sin uddannelse efter det første år, er der 90% chance for at vedkommende færdiggør den.

Denne artikel er skrevet af en af Kommunikation og Sprogs studenterkoordinatorer. Artiklen har tidligere været udgivet i Kommagasinet.

Du kan altid finde din studenterkoordinator på dit universitet, hvis du har spørgsmål om din fagforening. 🧡

Back To Top
Search