Skip to content

Arbejdsmarked:

Hvad er du værd på arbejdsmarkedet?

Det er ikke altid nemt at vide, hvordan man forhandler løn i sit første job, men det har Simone erfaringer med – med hjælpe fra Kommunikation og Sprogs lønstatistik. “Jeg vil klart anbefale andre studerende at bruge KS og lønstatistikken, hvis de havner i samme situation som mig”.

Efter sin praktikperiode blev Simone Lykkegaard Klem kontaktet af sin praktikvejleder, der ville tilbyde hende et studiejob. Vejlederen spurgte hende, hvad hun forventede i løn. Så Simone måtte i gang med at undersøge hvad normallønnen er for studerende i kommunikationsstillinger.

Har du hørt om lønstatistikken? Hvis ikke, så læs, hvordan Simone brugte statistikken, da hun skulle forhandle løn på sit studiejob. Læs også juridisk konsulent Hans Frederik Lindes bud på, hvordan du som studerende kan gøre brug af den.

Kommunikation og Sprog kender svaret

I Kommunikation og Sprog laver vi hvert år en lønstatistik, hvor vi beregner løngennemsnittet for vores medlemmer. Det hjalp Simone i hendes lønforhandling.

– Det var et godt udgangspunkt for at forhandle løn. Jeg havde ingen idé om, hvad der var en fair løn i en stilling som den, jeg blev tilbudt. Selvfølgelig snakkede jeg med mine veninder om det, men lønstatistikken fra KS gav noget konkret at tage udgangspunkt i, fortæller Simone.

Vil anbefale det til andre

Simone fandt ud af, at løngennemsnittet i det private for studerende som hende ligger på 140 kroner i timen — det er et godt udgangspunkt for at forhandle en fair løn, siger Simone.

– Jeg vil klart anbefale andre studerende at bruge KS og lønstatistikken, hvis de havner i samme situation som mig. På den måde ender man ikke med at arbejde for billigt, og man kommer heller ikke til at skyde alt for højt. Jeg tror, der er mange studerende, der er i tvivl om, hvad de er værd, når det kommer til lønnen. Specielt hvis der er lagt op til dialog omkring lønnen, kan jeg anbefale, at man gør brug af KS, siger Simone.

Simone mangler stadig at forhandle den endelige løn, men hun er glad for at have brugt Kommunikation og Sprog i processen.

Hvordan bliver statistikken til?

Her i Kommunikation og Sprog er vi enige med Simone: Lønstatistikken er et vigtigt redskab — også for de studerende. Vores juridiske konsulent, Hans Frederik Linde, siger om lønstatistikken:

– Helt generelt kan man om lønstatistikken sige, at det er et umådeligt vigtigt redskab at have ved hånden, inden man skal til lønforhandling. Med lønstatistikken har man som studentermedlem mulighed for at se, hvad andre studentermedlemmer får i løn indenfor en given branche, job eller uddannelsesretning. Derfor er lønstatistikken det bedste sammenligningsgrundlag, man som studentermedlem har ved hånden, når man skal se, hvad man kan forvente at få i løn, og hvad man kan spille ud med ved en lønforhandling.

Hans Frederik Linde forklarer, hvordan lønstatistikken bliver til.

– Vores lønstatistik er udarbejdet på baggrund af alle de timelønninger, vi modtager fra studentermedlemmerne. Det er derfor super vigtigt, at vi får så mange til at svare på spørgeskemaet om studenterlønstatistikken som muligt. Jo flere svar, jo mere valid bliver statistikken. Ikke bare til gavn for en selv, men også for ens medstudentermedlemmer, siger han.

Simone læser kommunikation og socialvidenskab på Roskilde Universitet og er i gang med kandidaten. Hun anbefaler andre studerende at gøre brug af lønstatistikken, hvis de står i samme situation som hende. Vi sender hermed Simones opfordring til at gøre brug af lønstatistikken videre til dig.

Du kan bidrage til lønstatistikken ved at svare på spørgeskemaet, som du fik tilsendt den 20. april. Det tager cirka fire minutter, men er til gavn for alle medlemmer. Du kan finde lønstatistikken for 2017 her, og du er altid velkommen til at ringe til os og få lønvejledning.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search