Skip to content

Studieliv

Giv dig selv en god eksamensperiode

Temperaturen stiger, dagene bliver længere, og sommerferien er liiige rundt om hjørnet. Det betyder vaffelis, kolde drikke og ikke at forglemme: eksamen . Mange forbinder eksamensperioder med for lidt søvn, for meget kaffe og en konstant, nagende følelse af dårlig samvittighed. Men skal det virkelig være sådan? Læs med her, hvor vi har samlet otte råd til den gode eksamensperiode.

1. Lav en læseplan — og følg den!

For at undgå at sidde med 500 siders læsning aftenen inden eksamen er det en god ide at lave en læseplan. Da eksamensdatoerne ofte offentliggøres sent, kan vi anbefale at have en nogenlunde ryddet kalender forud for eksamen. Så undgår du at have planer på tidspunkter, hvor det i virkeligheden ville være optimalt at læse.

Når du kender eksamensdatoerne, kan du lave et ugeskema, hvori du planlægger, hvornår du skal læse hvad. Det er dejligt overskueligt at printe dit skema ud og måske hænge det op. Og så er det så tilfredsstillende at kunne krydse af, som arbejdet skrider frem, og føle motivationen ved dine fremskridt. Hvis du sørger for at følge din læseplan, kan du holde fri med god samvittighed — noget der ellers er sjældent i eksamensperioderne.

Det er vigtigt at huske, at din plan skal være realistisk. En overambitiøs læseplan giver bagslag og bliver en kilde til dårlig samvittighed. Derfor skal du huske at tage højde for og lave plads til det uforudsete, så din plan ikke ryger i vasken, hvis en solskinsdag skulle lokke dig væk fra bøgerne.

2. Organisér dine noter

Mange af os studerende akkumulerer i løbet af et semester usandsynlige mængder papirer med nedskriblede noter og prints fra undervisere — for ikke at tale om de noter og dokumenter, vi har liggende på computeren. Ved at sætte dine noter og forskellige papirer i system — fysisk eller på computeren — skaber du overblik over stoffet. Derudover bliver du også klar over, hvor der er huller i din viden. Det kan også være en god ide at udveksle noter med dine medstuderende for at dække undervisningsgange, hvor du var fraværende, eller for at få et friskt perspektiv på tingene.

3. Få styr på formalia

Før du går i gang med at læse, er det en god ide at pejle dig ind på, hvad der forventes til eksamen. I studieordningen finder du læringsmålene for dine kurser — altså hvilke kompetencer, det forventes, du har fået. På den måde kan du finde ud af, hvad du skal fokusere på, og hvor du skal lægge din energi. Derudover kan du også finde ud af, hvilken eksamensform du skal op i, og hvilke hjælpemidler du må bruge. Det er praktisk at få styr på formalia, og så er det for mange en god måde at dulme nerverne på, hvis man har tendens til at blive nervøs op til eksamen.

4. Find dit læsespot

Det er meget individuelt, hvor folk arbejder bedst. Nogle koncentrerer sig bedst på et musestille bibliotek, mens andre føler produktiviteten boble, når de sidder på en travl cafe. Nogle dage er man måske mest i humør til at blive derhjemme og læse, og andre dage kan man have brug for at komme ud af huset. Prøv dig lidt frem for at finde ud af, hvad der passer dig bedst. På denne tid af året, hvor der er relativ stor chance for solskin, kan det også være dejligt at sætte sig ud i solen for ikke at gå glip af de dyrebare D-vitaminer.

5. Læs op med dine medstuderende

Udover at det er hyggeligt at slå sig sammen med sine kammerater om læsningen, er det videnskabeligt bevist, at vi lærer ting bedre efter at have forklaret dem til andre. Du får en dybere forståelse for stoffet, når du har sat ord på det over for andre. Er der noget, du ikke selv har forstået, er der stor chance for, at der er en af de andre i læsegruppen, der har.

Vi er nok mange, der i eksamensperioder er kommet til at sove lidt for længe i stedet for at komme op og læse. At aftale et fast tidspunkt at mødes med dine studiekammerater er en god måde at komme i gang med dagens læsning på. Hvis du finder den rigtige studiemakker eller -gruppe, kan I motivere hinanden til at mødes og være produktive — og så er det så hyggeligt at have nogen at holde kaffepause, spise frokost og drikke fyraftensøl med.

6. Vær god ved dig selv

I eksamensperioder, hvor vi bruger time efter time foran computeren og med næsen i bøgerne, bliver vi let fristede til at bestille fastfood og måske besøge den lokale bland-selv-butik i forsøg på at holde energien oppe. Dog er det ikke sukker og hurtige kulhydrater, din hårdtarbejdende hjerne er sulten efter, men brainfoods som mandler, rødbeder, fibre og chokolade — ja, chokolade! Brainfoods booster dit energiniveau og din hjerneaktivitet og hjælper din hjerne med at absorbere al den viden, du fylder på den op til eksamen.

Når vi sidder med kilometerlange pensumlister, der skal læses, er det måske ikke fitnesscentret eller løbeturen, der er førsteprioritet. Dog viser undersøgelser, at motion — det kan være en tur i fitness eller en gåtur i skoven — har positiv effekt på ens indlæringsevne og stressniveau. Motion forbedrer også humøret, og det er en fordel, for netop humøret kan for mange af os svinge i eksamensperioder. Så sæt tid af til fysisk aktivitet i løbet af dagen — særligt op til eksamen.

7. Boost din hjerneaktivitet med en morfar

Når vi sover, fordøjer vores hjerner de ting, vi har oplevet i løbet af dagen. Det er derfor, man nogle dage kan gå i seng fortvivlet over et problem og næste morgen vågne op med løsningen klar. Hvis du sørger for at få en god nattesøvn i eksamensperioder, giver du dig selv de bedste chancer for at huske og indlære. Den bedste søvn fås mellem klokken 22:00 og 06:00, så prøv at gå i seng før midnat og stå forholdsvis tidligt op. Det er også bevist, at en kort søvn i løbet af dagen booster hjerneaktiviteten, så se det endelig ikke som en synd, hvis du tager dig en morfar.

8. Husk at tage pauser

Selvom du måske føler, at du burde læse non-stop op til eksamen, så husk at give dig selv pauser. Tag ud og se dine venner, og lav noget, der ikke har med dine studier at gøre. Det vil både øge din motivation, løfte dit humør og skærpe din koncentration. Der er ingen, der har sagt, at læseferien skal foregå lænket til et skrivebord med sociallivet sat på pause. Hvis du husker at få struktureret din tid og følger din læseplan, kan du få en behagelig eksamensperiode, hvor der er plads til at tage pauser — uden dårlig samvittighed.

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search