Skip to content

Jobsøgning

Gør din ansøgning til mere end et stykke papir i bunken, når du søger studiejob

Når der skal ansættes studentermedhjælpere, er der ofte mange dygtige kandidater om buddet. Så hvordan laver man en ansøgning, der skiller sig ud fra de andre i bunken og fanger arbejdsgiverens opmærksomhed? Et godt bud er at gøre det med video.

Vi ved vist godt alle sammen, at studierelevant arbejde er et kæmpe plus på CV’et og måske endda nøglen til drømmejobbet, når studietiden en dag er ovre. Det er en måde at få prøvet kræfter med de ting, vi lærer på studiet ude i den virkelige verden, og se teori forvandles til praksis. Men de gode studiejob hænger ikke på træerne, så for at blive kaldt til samtale må du gøre dig ekstra bemærket.

Skil dig ud fra mængden

En tendens, der er vokset de seneste år, er at inkludere en kort video-præsentation, hvori man fremlægger de vigtigste punkter fra sit CV og fortæller om sin motivation for at søge jobbet i sin jobansøgning. Flere og flere arbejdsgivere giver muligheden for at uploade en video sammen med CV og ansøgning. Og for dem, der ikke selv opfordrer til det, vil det at tilføje et veludført video-CV gøre jobansøgningen ekstra bemærkelsesværdig og få ansøgeren til at fremstå kreativ og nytænkende. Særligt hvis du søger en kreativ stilling, kan et video-CV være en fordel. At du har gjort den ekstra indsats viser stor motivation, som er en af de vigtigste ting arbejdsgivere leder efter, når de ansætter nye medarbejdere.

Kan alle lave et video-CV?

Der er blevet eksperimenteret med digitale versioner af den traditionelle jobansøgning siden 1980’erne, men tendensen har først for alvor rodfæstet sig i de seneste år, hvor det er blevet tilgængeligt og nemt at producere video. Kostbart udstyr og VHS-bånd er ikke længere nødvendigt for at lave videoer i høj kvalitet. I disse digitale tider har næsten alle adgang til et godt kamera — på telefonen og computeren — og som de digital natives vi er, vil de fleste af os studerende med lethed kunne navigere i et brugervenligt videoredigeringsprogram.

For mange kan tanken om at optage sig selv virke lidt akavet. Det kan virke som noget, der er forbeholdt dem, der aldrig har oplevet sceneskræk eller generthed. Dog behøver du ikke nødvendigvis være en stor taler for at få et godt resultat. Du kan øve, optage, slette og klippe alt det, du vil, indtil du er tilfreds med resultatet. Du kan også vælge ikke at optræde på videoen selv, men i stedet tale ind over illustrationer og tekst.

Sååå … hvordan gør jeg?

Ligesom der ikke er én måde at lave et godt CV og en god jobansøgning på, er der heller ikke bare én måde at lave et lækkert video-CV på. Det er en god tommelfingerregel, at dit video-CV er et til tre minutter langt; bliver det længere, mister du hurtigt din modtagers opmærksomhed. Det er også vigtigt at fremstå professionel, så tænk over, hvad du har på, og husk at optage i ryddelige omgivelser.

Det mest almindelige er at optage en video med dit webcam, hvor du sidder over for din computer, lidt ligesom du ville sidde over for en person til en jobsamtale. Videoen skal være kort, præcis og kun indeholde de ting, du forestiller dig appellerer allermest til din potentielle arbejdsgiver. Det kan være dine kernekompetencer, mest relevante erfaringer og din største motivation for at søge jobbet.

Når du har fundet ud af, hvad indholdet i dit video-CV skal bestå af, er det en god ide at lave et lille manuskript til dig selv. Oftest virker det mest naturligt at støtte sig til en liste i punktform frem for at læse op af en færdig tekst; det lyder nemlig hurtigt monotont.

En kæmpe fordel ved et video-CV er, at du kan klippe og redigere i filmen, når du er færdig med at optage. Du kan tænke kreativt, lege med hvad, der ser godt ud, og eventuelt klippe små, illustrerende sekvenser ind i videoen. For at gøre dit video-CV overskueligt kan du tilføje tekst, der vises, når du nævner, for eksempel hvilken uddannelse du er i gang med. På den måde kan du understrege dine vigtigste pointer og gøre videoen mere spændende for modtageren at se.

En, to, tre … optag!

I virkeligheden er der ingen fast opskrift på et godt video-CV. Det handler om at vise modtageren, hvem du er, så du skal ikke være bange for at inkludere kreative, farverige ideer. Hvor en traditionel jobansøgning oftest skrives efter en bestemt form, giver et video-CV muligheden for at vise, hvad der er unikt ved dig som medarbejder.

Video-CV’et erstatter ikke det traditionelle CV, så glem endelig ikke at bruge tid og energi på dit CV og din ansøgning, som du kan få feedback på fra en af Kommunikation og Sprogs karrierevejledere. En video kan sikre, at du skiller dig ud fra mængden, og at din ansøgning ikke blot er endnu et stykke papir i bunken.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search