Skip to content

Podcast:

Sådan kommer du i gang med at podcaste

Går du med en lille drøm om at hoppe med på podcast-bølgen? Vi har lavet en guide til, hvordan du nemt kan komme i gang med at udforske podcast-mediet og føre dine idéer ud i livet. Det er faktisk slet ikke så svært — det kræver bare, at du er nysgerrig og har lyst til at prøve dig frem.

Lyt til podcasts

Først og fremmest kan det være en fordel at lytte til nogle af de podcasts, der ligger på de forskellige platforme. Du kan læse eller genlæse artiklen på Studenterbrød.dk om kommunikations- og marketingpodcasts her. Prøv at lægge mærke til, hvilke emner du synes, der mangler, og hvordan du synes, de forskellige formater fungerer. Sådan kan du spore dig ind på, om du vil lave en samtalepodcast, interviews, lydeffekter eller noget helt andet. Prøv også at bide mærke i, hvordan værterne bruger deres stemmer — virker de meget bevidste om deres ’speak’, eller er det mere afslappet? Man kan lære rigtig meget af at lytte til andre.

Få en god idé — alliér dig eventuelt med en ven

Det vigtigste, når man går i gang med nye projekter, er at få en god idé. Men selvom du måske ikke synes, at din idé er helt fantastisk, så kan det være godt at gå i gang alligevel — brainstorm eventuelt med dine venner, og gå så i gang med at optage. Nogle af de gode idéer kommer i løbet af processen, og måske skal der ikke meget til, at din idé går fra middelmådig til genial. Her kan du igen tænke på de podcasts, du kender: Er der emner, du synes mangler? Eller har du måske en idé til en serie, der er baseret på et overordnet udgangspunkt?

Optag, optag, optag

Det sjove ved podcast-mediet er alle de muligheder, der er. Du kan bruge din telefon til at optage med, eller måske har dit universitet et studie eller en god diktafon, du kan låne? Der er mange gode råd på nettet til at få den bedste lyd — nogle optager speak under dynen (det lyder dumt, men det giver et mere isoleret lydbillede) — andre har måske et rum i lejligheden eller huset, hvor de kan undgå baggrundsstøj. Det kan også være rigtig fedt at komme ud at lave interviews, men her kan det være godt at have en god diktafon, der kan sortere baggrundsstøj fra. Prøv dig frem. Nogle gange vil det overraske dig, hvor meget man kan få ud af en telefon. Du kan også købe en mikrofon til din telefon for at få et endnu bedre resultat, med det er også nogle gange fedt at kunne høre, hvor interviewet er optaget.

Redigér og eksperimentér

Du kan hente programmet Hindenburg gratis for en 30 dages periode. Et godt fif er at have optaget så meget som muligt, før du henter det. Her kan du klippe musik ind og redigere i de lydbidder, du har optaget. Det er et meget brugervenligt program, og der ligger guides på nettet til, hvordan du laver de bedste overgange. Det er vigtigt at huske på, at al begyndelse er svær, så fortvivl ikke, hvis det ikke bliver perfekt første gang: Prøv dig frem. Nogle universiteter har også Hindenburg på deres computere, så du kan måske bruge programmet der, når prøveperioden udløber. Eller du kan købe det — de har af og til rigtig gode tilbud.

Udgiv og del

Når du har prøvet dig frem og står med et produkt, du er stolt af, så er der bare tilbage at udgive. Mange steder kan du udgive din podcast helt gratis, og så kan du dele med dine venner. God fornøjelse med podcastningen!

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search