Skip to content

Kropssprog

Kend dit kropssprog på ferien

I Rusland bør du ikke smile til fremmede, i Japan er det uhøfligt at pudse næse, og i Polen kysser mænd kvinder på hånden, når de hilser. I Kina bør du ikke vise følelser, men det kan du sagtens i Italien. Du kan nemt komme galt af sted på ferien, når kropssprog aflæses forskelligt fra kultur til kultur. Men frygt ej! Her er en guide.

Vær høfligere, dansker

Vi danskere er ikke særlig høflige. I hvert fald ikke hvis man sammenligner os med mange andre. Når du er i udlandet, er det derfor en god idé at holde døren for andre, hilse på ekspedienten og undskylde, hvis du står i vejen, skal forbi en person eller er på vej ind ad en dør på samme tid med en anden – det er i øvrigt altid en god idé, også hjemme i Danmark. Befinder du dig i Rusland, behøver du dog ikke undskylde, for russere smider ikke om sig med undskyldninger. De fleste mener nemlig, at det er ikke er dem selv, der er forstyrrende, men andre.

Følelser i offentligheden

Der kan være stor forskel fra land til land, om man viser sine følelser eller ej. I Italien fylder følelser meget. Hvad enten der er tale om glæde, sorg, vrede eller andet, kan du sagtens vise dine følelser på åben gade.

I Kina står det helt anderledes til. Her sætter man stor pris på tilbageholdenhed, hvorfor kinesere generelt ikke viser følelser. Det er derfor bedst at undlade at skære grimasser, grine højt, lave fagter med armene eller andet, og de vil helst også undgå at blive rørt ved. Oftest smiler man uanset hvad for ikke at tabe ansigt. Så bare smil, hvis turen går til Kina!

Men smil ikke, hvis turen går til Rusland. I hvert fald ikke til fremmede. Det er nemlig ikke en russisk tradition at smile til eller hilse på folk, man ikke kender så godt. Det kan derimod opfattes som en hån, eller at man er uintelligent. Vær også opmærksom på, at en russer vil stå tættere på dig under en samtale, end du er vant til.

Hav kontrol over hænder og fødder
Det er godt at få styr på sine hænder og fødder i udlandet. I nogle asiatiske lande ses venstre hånd som noget beskidt. Hvis du skal modtage noget eller række noget til andre, er det altså vigtigt, at du bruger højre hånd. I Kina bruges begge hænder til at tage imod en gave, et visitkort eller lignende for at være høflig. Og hvis du skulle have lyst til at pege på en person med din fod (jeg ved ikke hvor tit, man har lyst til det, men anyway), så anses det som uhøfligt, da kinesere finder fødder meget beskidte. I kere asiatiske lande og i Mellemøsten er det desuden respektløst at vise sine skosåler til andre, så det er bedst at holde dem plantet på jorden. Og hvis man skal indenfor, skal skoene helst blive ude.

Det forholder sig anderledes i Italien. Her er det uhøfligt at tage skoene af, inden du går ind i et hjem. På den måde signalerer du nemlig, at du føler dig lidt for godt hjemme.

Og som de fleste ved, så bruger italienere rigtig mange håndfagter. De taler med hænderne, og det viser sig mere og mere tydeligt, jo mere sydpå man kommer. Hvis du ser en italiener strække lille- og pegefinger ud og pege dem mod jorden, så er det ’den hornede hånd’, der skal beskytte mod alt ondt. Hvis du ser en mand stå med sin hånd placeret over de ædlere dele, så er det også bare et tegn på at beskytte sig mod ulykker.

Ansigtssprog

Øjenkontakt
I Kina kan du være lidt af en seværdighed, hvis du er høj, har blå/grønne øjne og forholdsvist lyst hår. Det kan få kineserne til at stirre, måbe og faktisk også pege på dig, hvis de vil gøre deres venner opmærksomme på dit udseende. Det vil af de fleste kinesere ikke opfattes som usædvanligt eller uhøfligt, men acceptabelt.

På en lidt mindre intens facon er det i Spanien, Grækenland og i de arabiske lande velset at holde en god øjenkontakt, men tager du til Finland eller Japan, bør du kun holde øjenkontakt i starten af en samtale, da de ellers kan blive forlegne.

Næsen
Det er almindeligt at pudse næse offentligt i Vesten, men det anses som uhøfligt i Japan. Så undgå det. Og hvis du banker let på din næse, betyder det ’fortrolighed’ i England, men ’pas på’ i Italien, og i Danmark betyder det vel, at man er kløgtig?

Læberne
I Vesten er det for det meste okay at kysse offentligt. Men i mange asiatiske lande er det for intimt at kysse på gaden, så det er bedst at holde for sig selv. Og læberne bliver ikke kun brugt til at kysse med rundt omkring. I nogle latinamerikanske lande og på Filippinerne bruger man dem nemlig til at pege med i stedet for en finger.

Ørerne
Hvis du af en eller anden grund vil røre ved dine ører, bør du være opmærksom på, hvordan det kan opfattes. Portugiserne hiver i øreflippen som et tegn på velsmagende mad, imens det i Italien betyder noget seksuelt.

Hvordan skal du hilse?

Det kan være svært at holde styr på, hvor man bruger kys eller hånd til at hilse. Kindkys er udbredt i Mellemøsten, Sydamerika, Rusland og Sydeuropa. I Spanien giver man kindkys til kvinder, men læberne må ikke berøre kinden. Normalt holder man sig til to kys, imens man oftest kysser tre gange i Schweiz, Belgien, Rumænien og Frankrig. I Polen kysser mænd på hånden, når de hilser på en kvinde, og kindkys er almindelige. I Japan er det kutyme at bukke eller nikke. I kere asiatiske lande hilser man ved at folde hænderne foran brystet og bukke hovedet. I Grønland er den traditionelle hilsen hos inuitterne at trykke sin næse og overlæbe mod den andens hud, imens man trækker vejret. Og sidst, men ikke mindst, så er håndtryk standarden i USA og Australien.

Nu er du forhåbentlig nogenlunde godt klædt på til at ’kropstale’ på ferien. Held og lykke, og god ferie!

Back To Top
Search