skip to Main Content

Ny i job:

Er dit første job i staten, har du ret til (lidt) ferie med løn med det samme

Som du måske har hørt, lykkedes det i sidste sekund at indgå en aftale om nye overenskomster i det offentlige i slutningen af april. De nye overenskomster indeholder mange ting — mere i løn, nogle steder mere i pension, sikring af den betalte frokostpause og meget mere.

Der er særligt godt nyt på feriefronten for dig, der lander det første job i staten efter endt studie. I staten er det nemlig blevet aftalt, at hvis du er nyuddannet og ikke har feriepenge til gode fra et tidligere fuldtidsjob, har du straks fra ansættelsen ret til fem fridage med løn. De dage skal holdes i løbet af det første år i jobbet.

Det er en klar forbedring. For indtil den nye ferielov træder i kraft i 2020, har man nemlig generelt først ret til ferie med løn, når man har optjent det. Starter du for eksempel i dit første job den 1. september 2018, har du godt nok ret til ferie og kan dermed holde fri, men du bliver trukket i løn. Og først fra 1. maj 2019 vil du have ret til nogle feriedage med løn. Det er altså anderledes for dig, der bliver ansat i staten. Du kan holde fri i 5 dage og få løn imens.

Reglen gælder kun for nyansatte i staten. Bliver du ansat i en kommune, en region eller i det private, skal du fortsat optjene ret til ferie med løn for at få løn, når du holder fri. For alle bliver der dog ret til ferie med løn fra starten, når den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020.

Du kan læse mere om ferie på hjemmesiden: kommunikationogsprog.dk/ferie. Og har du spørgsmål om ferie, sidder vi klar til at guide dig. Også i løbet af sommerferien.

Back To Top
Search