Skip to content

Holder du fri, når du har fri?

Vi kender det alle sammen; vi har lidt for mange ting om ørene, og vores fridage bliver taget som gidsler af alle mulige gøremål. Som afslutning på ferien har vi samlet nogle tips til, hvordan du kan gøre dine fridage mere fri og på den måde vinde ekstra overskud i hverdagen.

Det er vigtigt at lade op, når du har fri, så du ikke bliver udkørt og ikke har energi til de ting, du får hverdagen til at gå med. Det kan være, at studiet tager al din tid, eller at du har et studiejob, som tager al din energi og overskud. Generelt føler mange unge, at de har for meget at se til, så her får du nogle råd til, hvordan du kan slappe af, når du har fri.

Sluk din telefon

Mange mener, at en af de ting, der presser unge mennesker allermest, er sociale medier. Alle kan altid kontaktes og forventes måske lige netop derfor at svare inden for få minutter. En rigtig god øvelse, når du gerne vil have en fridag for dig selv, kan være at slukke din telefon — eller sætte den på flytilstand og så simpelthen lægge den væk i et par timer. Der er ikke noget, der er så vigtigt, at det ikke kan vente et par timer. Det samme kan du gøre, når du er sammen med familien eller vennerne og på den måde fokusere mere på de mennesker, du bruger din tid med.

Husk at sige nej

Det er helt okay at sige fra. At sige nej til sociale arrangementer eller ekstra opgaver på arbejdet eller på studiet. Mærk efter; kan du egentligt overskue det, eller siger du ja for at gøre andre glade? Det er vigtigt at lære at sige nej allerede i studietiden, for det kommer du til at skulle hele livet — og ellers brænder du alt for let sammen.

Lav en plan — og hold den

Det kan være et godt hjælpemiddel at have en plan. At bestemme med dig selv, at nu læser du i to koncentrerede timer, og så holder du fri bagefter. I stedet for hele tiden at stresse over at der er et eller andet, du ikke har fået gjort. Få det, der skal laves ud af verden, så du kan slappe af med god samvittighed bagefter.

Giv dig selv lov til at koble af

Det kan føles, som om du skal nå det hele. Det skal du ikke. I princippet er der faktisk ikke noget, du skal nå. Og hvis du ikke får koblet af og ladet op, kan du lige pludseligt slet ingenting. Så giv dig selv lov til at slappe af og få ny energi. Du vil sikkert opdage, at det sagtens kan betale sig; det bliver nemmere at følge med på studiet og overskue arbejde, venner, familie og fritidsaktiviteter. Men det kræver, at du giver dig selv lov til at koble helt af en gang imellem.

Gør det, der gør dig glad

Elsker du at spille fodbold? Eller dyrke yoga? Eller noget helt tredje? Så gør mere af det! Nogle gange tænker vi, at det kan vi ikke nå oveni alt det andet, men hvis du bestemmer med dig selv, at denne ene ting skal der være tid til, så giver det også ofte overskud på energikontoen. Det kan også være at gå en tur eller tage en tur i fitness. Eller tegne, male, lære et nyt sprog. Hvad som helst, der kan få dine tanker væk fra alt det, der får hverdagen til at virke fortravlet.

Brug dine venner og din familie

Tal med dine venner og din familie om alt det, der kan være for meget. Måske kan de se tingene på en anden måde, eller I kan gå en tur sammen eller lave god mad og slappe af. Det kan være dejligt at mødes med mennesker, der har en anden hverdag og et andet syn på tingene.

Spis godt

God mad er altid godt — også når du skal slappe af. Lav dig selv en god kop kaffe eller noget lækkert mad. Sid lige så stille og spis det eller sæt en serie på. Det kan være så dejligt at belønne sig selv med hjemmelavet, lækker mad på en fridag.

God fornøjelse med dine fridage!

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search