skip to Main Content

Arbejdsmarked

Optimér dit CV med mobilvideo

I dag er det at producere video af høj kvalitet ikke længere forbeholdt professionelle med dyrt udstyr og store budgetter. De fleste af os går rundt med et lille filmstudie i lommen, som både kan filme, redigere og tilføje effekter — alt sammen på mobilen.

Mobilvideo er en efterspurgt færdighed på arbejdsmarkedet, da det er en ukompliceret og billig måde at producere digitalt indhold af høj kvalitet. Uanset om du kunne tænke dig at forevige ferien, lave et video-CV eller tilføje en ekstra færdighed til dit CV, så er mobilvideo sjovt og nemt at gå til. Her får du en lille guide til at komme i gang.

Lav et storyboard

Som det er tilfældet med det fleste ting, bliver din video bedst, hvis du arbejder struktureret. Før du går i gang med at filme, er det en god idé at lave en plan over, hvilke optagelser din video skal bestå af. Lav eventuelt et storyboard, hvor du planlægger filmen — optagelse for optagelse. Så undgår du også besværet med at skulle optage manglende klip senere i processen.

Det er vigtigt at tænke over, hvordan du bedst fortæller din historie til modtageren. Hvad skal der til for at gøre budskabet klart og den røde tråd tydelig? Måske vil det være gavnligt at tænke en speaker eller noget tekst ind i filmen for at sikre, at modtageren føler sig taget i hånden og ikke bliver forvirret.

Tænk visuelt

En god tommelfingerregel er, at der gerne skal ske noget nyt visuelt cirka hvert 15. sekund for at holde på modtagerens opmærksomhed. Det gør sig særligt gældende, hvis videoen skal bruges på de sociale medier, hvor kampen om brugernes opmærksomhed er benhård. Man kan skabe visuelt liv ved at filme fra forskellige vinkler og bruge dækbilleder — korte optagelser, som du klipper ind for at skabe afveksling, og som kan bidrage til at fortælle din historie. I en interviewsituation kunne det for eksempel være at klippe korte klip ind i filmen af den talendes gestikulerende hænder. Det er en effektiv måde at skabe liv i videoen og vedligeholde modtagerens interesse, fordi der sker noget nyt visuelt.

Under optagelserne

Når du har planlagt, hvordan din film skal udspille sig, er du klar til at gå i gang med at optage. Efter behov kan du investere i forskelligt tilbehør til din telefon; såsom mikrofon, tripod, selfiestang eller lysudstyr.

Eksperimentér med forskellige vinkler, når du optager, og tænk over, hvordan det kan bidrage til at fortælle din historie. Undgå at filme direkte mod en hvid væg, hvis du for eksempel laver interview; det virker forstyrrende for øjet. Optag i stedet fra en skrå vinkel. Eye tracking-eksperimenter har vist, at en person placeret centreret i billedet har tendens til at blive opfattet negativt af modtageren. Placér derfor gerne personen enten til højre eller venstre i billedet — så har du også mulighed for at klippe tekst eller grafik ind senere.

Klar til at klippe og redigere

Med alle dine optagelser i hus er du klar til at klippe. Det kan du gøre på telefonen, hvis det skal gå lidt stærkt. Alternativt kan du overføre filerne til din computer, hvis du har tiden og synes, at det er nemmere. Der findes forskellige apps til klipning, eksempelvis iMovie og Quick. Nogle er gratis, og de øvrige fås til rimelige priser. Måske har du arbejdet i et af dem før, og hvis ikke er de forholdsvis lette at navigere i. Skulle du støde på problemer, så fortvivl ikke — det er næsten altid muligt at finde en YouTube-video, der kan hjælpe dig videre.

Ved at tilføje effekter til din mobilvideo kan du sørge for, at der sker noget nyt, som fastholder modtagerens opmærksomhed og underbygger din historie. Det kan for eksempel være forklarende tekst, infografik eller effekter. Der findes mange sjove redigerings-apps og muligheder for at tilføje effekter til din video, som for eksempel TextOnVideo og Lumyer. Herinde på kontoret har vi eksperimenteret lidt med at lave små ”stop-motion-videoer” med en app, der ganske oplagt hedder Stop Motion.

Slip dine idéer og din kreativitet løs. Ferien er et godt tidspunkt til at øve dig, og så får du samtidig foreviget sommerens bedste øjeblikke.

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search