Skip to content

Studieliv

Få et godt socialt studieliv

Undersøgelse på undersøgelse viser, at et godt socialt studieliv er essentielt for os studerendes trivsel, tilfredshed og faglighed. Så selvom der her ved studiestart er rigeligt at tænke på med pensumlister, teoretikere og vejledermøder, er det vigtigt at prioritere det sociale.

Jeg har snakket med fire af Kommunikation og Sprogs studenterkoordinatorer om, hvad man kan gøre for at få et godt socialt liv på studiet — også hvis man ikke er ny studerende, eller hvis man ikke er den store øldrikker.

Studiestarten betyder meget, men ikke alt

For de nye studerende, som starter studie, er der en masse mennesker at forholde sig til, samtidig med at der sker en hel masse på andre fronter. For mange er det ikke kun studiet, der er nyt, men også byen, boligsituationen og jobbet. Jeg spurgte Anne Sofie Ramstad, studenterkoordinator for Kommunikation og Sprog på Aalborg Universitet, og her er hendes bedste råd til en god studiestart:

”For at sikre sig en god studiestart er det først og fremmest vigtigt at deltage i de arrangementer, som tutorerne har arrangeret. I Aalborg er der næsten arrangementer hver anden dag de første par uger. Dernæst er det vigtigt at være smilende, åben og imødekommende.”

Ifølge Simone, som er studenterkoordinator på Københavns Universitet, er studiestart en god chance for nye studerende til at engagere sig socialt og opbygge et netværk på studiet:

”Man sikrer sig bedst en god start på et socialt studieliv ved at være åben og deltage i de studiestartsarrangementer, som er tilgængelige. Det kan godt være ret hårdt at starte et nyt sted, fordi man føler, at man skal være på hele tiden, men mit bedste råd er bare at være sig selv og så netop deltage i de sociale arrangementer, der er.”

For Lærke, studenterkoordinator på Syddansk Universitet i Odense, er det også vigtigt at blive ved med at deltage i forskellige arrangementer efter studiestart:

”Det handler mere om at deltage fast i arrangementer, end det handler om kun at bruge al sin energi i studiestarten, selvom man selvfølgelig skal give den lidt ekstra gas, når man er ny.”

Find dine interessefæller, uanset hvor langt du er i studierne

For de studerende, der vender tilbage til studierne efter sommerferien og ikke nødvendigvis føler, at de vender tilbage til et stærkt studienetværk, er det ikke for sent at opbygge et. Simone anbefaler at undersøge, hvilke forskellige organisationer og grupper der er på universitetet:

”Den nemmeste måde at få opbygget et stærkt studienetværk er enten at melde sig som tutor eller melde sig ind i en af de mange studenterorganisationer, der er. På CBS er der for eksempel alt fra CBS Wine Club til CBS Crossfit og alt indimellem, som kor, tennis og bogklub. Der er noget for en hver smag. Så hvis man har en fritidsinteresse, er det en nem indgang til et bredere netværk. KairoS CBS— Kommunikation og Sprogs studenterorganisation — er også en god måde at opbygge et stærkt socialt og fagligt netværk. Derudover er der — igen på CBS — bar hver torsdag, og tit er der quiz, beerpong-turnering eller sprogcafé — det er også en god måde at lære nye mennesker at kende på, på en afslappet måde. Og hvis man ikke har lyst til det, kan man jo arrangere en studiegruppe med dem fra klassen, der har lyst. ”

Victoria, studenterkoordinator på Aalborg Universitet i København, understreger, at man nogle gange skal give det med at få nye bekendtskaber lidt tid:

”Der er mange arrangementer uden for ens egen klasse, man kan og bør prøve at deltage i. Når man så gør det, er det meget vigtigt, at man ikke kun giver det en eller to gange, men virkelig engagerer sig og kaster sig ud i det, for man får ikke gode venner på kun én dag. Der skal nogle gange lidt tid til, før man føler sig tæt på andre mennesker. Hvis man synes, at der mangler en bestemt gruppe eller et bestemt arrangement på studiet, kan man jo møde mennesker med fælles interesse ved at arrangere det. KairoS er også en god måde at møde folk uden for ens eget hold på, og på tværs af studieretninger. Dét er et stærk netværk.”

Fest og øl er IKKE et must

Det er ikke til at komme udenom, at der i løbet af studiestarten ofte er øl og fest tænkt ind i de forskellige arrangementer. Men det betyder ikke, at et nej til øl er et nej til fællesskabet. Anne Sofie opfordrer til ikke at se en eventuel manglende øllyst som en begrænsning:

”Der er masser af arrangementer for de studerende, som ikke altid indebærer fest og øl. Derudover er der altid mulighed for at være med det første stykke tid af en fest. Og hvis man synes, at øllen tager over senere på aftenen, kan man tage hjem. Så har man været der, hygget sig og været en del af fællesskabet. Og det er trods alt det vigtigste.”

Det kan også, ifølge Lærke, være en god ide at undersøge de forskellige studenterorganisationer:

”At finde en klub, der dyrker ens hobbyer, er en bonus, da ens bekendtskab derved er bygget på en fælles interesse, som ikke har noget med alkohol og fester at gøre.”

Til sidst skal det siges, at alle studenterkoordinatorerne understregede, at det allervigtigste for at få et godt socialt studieliv er at slappe af, hygge sig og være åben over for nye bekendtskaber.

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search