Skip to content

Sprog

Vejen til at mestre et fremmedsprog går ved at fejle gang på gang på gang

Kommunikation og Sprogs formand, Per Lindegaard Hjorth, og uddannelsesministeren, Merete Riisager, er enige: De sproglige uddannelser er vigtige. Med dem kommer vi nærmere en forståelse af hinanden på tværs af landegrænser, og de er nødvendige for at kunne handle med omverden. Men vejen til at mestre et fremmedsprog er svær, og man skal igennem mange fejl, før det lykkes. Vi har talt med to iværksættere, som har udviklet SwapLanguage: En vej til at mestre et fremmedsprog.

Vi danskere er dårlige til at være dårlige til sprog. Vi tør ikke fejle. Måske fordi vi er vant til, at vores engelskkundskaber er ok-høje, og at vi derfor regner med, at vi mestrer et fremmedsprog på nul komma fem. Vi har en tendens til at glemme, at de fleste af os har haft engelsk siden 4. klasse, og at vi har fået sproget ind med musik, film, serier og YouTube. Frygten for at fejle skaber en forhindring for os, når vi skal lære sprog. Med en sprogpartner kan man få øvet sig i fremmede sprog og i at fejle — og få nedbrudt barrieren.

At sprog nedbryder barrierer, er de to unge iværksættere Nichlas Møller Walsted og Allan Vestergaard Hermansen enige i. De har hver en bachelor i spansk og kommunikation. Under deres uddannelse manglede de en at tale spansk med for at kunne føle sig mere hjemme i sproget. Derfor startede de hjemmesiden SwapLanguage, hvor man kan finde en sprogpartner, man kan blive fortrolig med: ”Visionen for SwapLanguage er at nedbryde alle sproglige og kulturelle barrierer i verden. Det kan vi gøre ved at bringe indfødte talere sammen i deres egen by, ansigt til ansigt, hvorefter de kan udveksle hinandens sprog, kultur og oplevelser”.

Sprogkompetencer skal holdes ved lige

Allan fortsætter med at fortælle om visionen for SwapLanguage. Det handler om at holde sine kompetencer ved lige: ”Vi har alle sammen haft tysk i folkeskolen. Men hvor mange af os ville rent faktisk kunne føre en fyldestgørende samtale på tysk, hvis vi mødte en tysker på gaden i dag? Sprog er som alle andre kompetencer, vi har tilegnet os. De skal holdes ved lige, ellers mister du dem. Heldigvis er der masser af muligheder for dette. Du kan læse udenlandske nyheder, lytte til udenlandsk radio eller mødes med en sprogpartner i din by”.

Som at cykle langt første gang uden støttehjul

Det er individuelt, hvor lang tid der går, før man kan holde en samtale på et fremmedsprog kørende. Og selvom de to iværksættere ikke længere studerer sprog, har de stadig hver en sprogpartner. Deres vigtigste råd er: ”Hvis man er villig til at være sårbar og begå fejl — masser af fejl — så har man de bedste forudsætninger for at lære et sprog hurtigt”, fortæller Allan.

Hertil vil Allan gerne understrege, at det at lære et nyt sprog er som at lære at cykle for første gang uden støttehjul: ”Du hopper op på cyklen, træder i pedalerne og regner med at nå til Skagen til eftermiddag. Men du bliver hurtigt klogere. Efter 10 meter kører du ind i kantstenen, flyver over styret og rammer asfalten med hovedet først. Hvis du kan acceptere din fejl, og sætte dig op på cyklen igen og igen og igen, så er der håb forude.”

Sprog er ikke bare sprog

Udover et nuanceret verdenssyn er der også andre gode ting forbundet med det at lære sig et fremmedsprog udover engelsk, siger de to iværksættere: ”Hvis vi kigger på sproglige kompetencer i erhvervslivet, så har Danmark hårdt brug for medarbejdere med sprogkompetencer. Dansk Industri lavede i 2016 en undersøgelse, der viste, at 70 % ud af 376 internationale virksomheder har et ”stort behov” for medarbejdere med tillægskompetencer inden for sprogområdet. Dette kunne være den danske ingeniør, som kan tale tysk på højt niveau.”

Tips til fremmedsprogslæring — på alle niveauer

Allan opfordrer til at kende sin motivation for at lære eller blive bedre til et fremmedsprog. Udover det giver han to gode råd: ”Den hurtigste og sjoveste måde at lære et sprog på er at tale med indfødte talere. Og den hurtigste vej til at kommunikere på et helt nyt sprog er at starte med de vigtigste ord. Start ud med at finde de vigtigste verber, de mest essentielle substantiver og de sjoveste adjektiver, du kan komme på. Og begynd så at snakke. Find en sprogpartner, som har lyst til at høre dig begå de første 100 fejl. Det bliver højt sandsynligt ikke en køn situation, men hvis du kan fejle, lære af det og stadig gå fra sprogmødet med hovedet rejst, så går læringen hurtigere”.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search