Skip to content

Studieliv

Turen går til: Feltarbejde

Vil du give dit studieprojekt mere dybde ved at tage på feltarbejde i udlandet for at indsamle empiri? Eller står du allerede og er på vej afsted? Så læs med i denne guide, der giver nogle gode tips til, hvad du skal gøre — både før, under og efter feltturen.

I det her semester var jeg i Namibia i fire uger for at indsamle empiri til mit bachelorprojekt, der handler om klimaforandringer. Her lærte jeg en masse — også om selve processen i at lave feltarbejde; forarbejdet, de overvejelser, der dukker op undervejs og de ting, der skal laves, når man er hjemme igen. Jeg har samlet mine gode råd — så læs med, hvis du har lyst til at komme afsted på feltarbejde eller allerede er ved at planlægge din tur.

Gå i gang i god tid

Hvis du allerede nu ved, at du vil afsted på feltarbejde i næste semester, kan det være en god idé at finde ud af, hvor du gerne vil hen og begynde at researche lidt om landet. Måske også melde dig ind i Facebook-grupper for personer, der bor i landet eller undersøge fora på nettet, hvor andre fortæller om deres oplevelser. Når man skal lave interviews i udlandet, er vigtigste at få kontakt til mennesker, der enten selv kan og vil deltage, eller som kan skabe kontakt til andre, der vil. Det kan godt tage lidt tid at få hul igennem til de rigtige, så her kan man næsten ikke være for tidligt ude. Måske har du rejst i landet før og kender allerede nogle der, som du kan skrive til?

Få styr på traditioner og kutymer

Inden du begiver dig afsted, er det rigtig godt at læse en masse om landet. Det kan være, at I skal være opmærksomme på nogle traditioner eller kutymer, som gør sig gældende i lige præcis dette land, men som man kan komme til at overse. Skal I for eksempel have gaver med, når I besøger folk? Skal I dække jeres knæ og skuldre? Der kan være mange ting, der er gode at vide hjemmefra, så man kan pakke de rigtige ting og derved undgå at træde nogen over tæerne. Jeg vil anbefale at tage nogle små gaver med fra Danmark; hvad end det er sild, lakrids eller nogle souvenirs, bliver folk altid glade, og det viser, at I ikke tager deres tid forgivet. Herudover er det selvfølgelig også en fordel at undersøge, hvilken forskning der er lavet på området førhen, så I kan undersøge noget, der ikke er undersøgt før. Det giver også større chance for at få et tilskud fra forskellige fonde.

Få styr på økonomien

Apropos fonde; det er en rigtig god idé først og fremmest at undersøge, hvad turen kommer til at koste. Skal I have vacciner? Og ekstra rejseforsikring? Her er det godt at være tidligt ude, så I kan nå at søge forskellige fonde — måske har jeres universitet endda nogle penge, de deler ud af? Vi endte med at få en forholdsvis stor sum penge af RUC, fordi vi kunne dokumentere de udgifter, vi regnede med at have. Men når det er sagt, er det også fornuftigt at gøre op med sig selv, om man er villig til at tage af sted, selv hvis man ender med at skulle betale det hele selv.

Planlæg turen nøje — også med ændringer

Mange tænker måske, at feltarbejde er en god undskyldning for at komme ud at rejse og så lige lave et par interviews undervejs, men det kræver ret meget arbejde. Én ting er forberedelserne, men selve turen kan også være krævende. Det er ikke sikkert, at alting går, som man havde tænkt, at det ville, og derfor er det godt at have en plan B (og C og D), hvis nu ens kontaktpersoner pludseligt melder fra, og man så står i et andet land uden interviewpersoner. Vi indlagde dog også en lille rejse undervejs, hvor vi kunne slappe af og lade op til at skulle skrive projektet. Alt efter hvor længe man er væk, må man vurdere, om der er tid til lidt ferie også.

Vær opmærksom undervejs

Grunden til, at det kan være krævende at være afsted på felttur, er blandt andet, at man skal være meget opmærksom på alt det, der sker omkring en. At lave feltarbejde er mere end bare at lave interviews; det er også at observere de omgivelser, man begiver sig rundt i og de kulturelle finurligheder, man ikke kunne have lagt mærke til uden at være midt i dem. Derfor er det vigtigt at være vågen og lægge mærke til det — specielt hvis det, som kan have betydning for, hvilke spørgsmål, man skal stille sine interviewpersoner.

Skriv ned!

Det fører til den næste pointe: Skriv det hele ned! Feltnoter virker nogle gange lidt omfattende, mens man er der, men de kan være guld værd, når man kommer hjem. Specielt hvis man gerne vil give læseren en følelse af, hvordan landet er. Så kan man sørge for at skrive sansebilleder ned og peppe sin opgave lidt op med beskrivelser af de steder, man udførte interviews eller de første tanker, man havde under et interview. Og så er det svært at huske alt, man bliver fortalt, og derfor kan feltnoterne være ens ekstra hukommelse, når man sidder foran computeren hjemme i Danmark og skal prøve at huske, hvordan det hele hang sammen.

Kom godt hjem

Jeg har kunnet mærke, at det var vigtigt for mig at holde lidt fri, da jeg kom hjem. Det er nemt at stresse og tænke, at nu skal man bare skrive det hele på en gang, men det er også vigtigt lige at komme hjem og falde lidt ned ovenpå turen. Måske tænke på noget helt andet og lige sige hej til sin familie og venner. Så er der også mere energi til at få udført analysen og skrevet opgaven. Men derefter er det også vigtigt, at man kommer i gang. Feltturen er jo kun en lille del af selve projektet, så man skal ikke undervurdere det arbejde, der følger med, når man er kommet hjem.

Til slut vil jeg bare sige: God fornøjelse med feltarbejdet!

Anja Skov Marcussen — Studentermedhjælper i Kommunikation og Sprog

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search