Skip to content

Kan jeg ”mestre” at være studerende og samtidig have et fedt studiejob?

Mange tanker fylder os i vores dagligdag som studerende, men en af de tanker, der fylder specielt meget, er, om man kan finde det rigtige studiejob — hvis sådan et findes.

At starte på et nyt universitet bringer mange stressfaktorer og negative tanker med sig. Man kommer nemt til at sammenligne sig med personen ved siden af, og man kan nemt blive ramt af præstationsangst.

Grundlæggende handler de mange tanker om at spotte sin egen fremtid. Kan jeg nu virkelig klare denne uddannelse? Er jeg klog nok? Hvor meget kommer jeg til at tjene, når jeg bliver gammel? Samtidig kan der opstå et socialt pres, som mange af os ikke taler nok med hinanden om. Vi ser på hinanden og tænker ”hvorfor har han/hun et fedt studiejob, top-karakterer og et stort socialt netværk, når jeg ikke har?” Hvad er det, jeg gør forkert? Og inden man har set sig om, har man allerede tilpasset sig de normer, som vi har plantet i hinandens tanker. Den vej som stresser os allesammen, fra vi står op, til vi går i seng.

Mange af disse tanker blev bekræftet i sidste måneds Kommagasinet.dk. Kommunikation og Sprogs nye undersøgelse ’Sådan lever landets K-Studerende Anno 2018’ dokumenterer, at studiejob og praktik fylder meget i de studerendes bevidsthed.

Og det har sat gang i mange tanker hos mig i forhold til denne artikel og dens budskab. Det er blevet en del af vores hverdag at føle sig presset til at finde sig et fedt studiejob. Her er det vigtigt at vide, at man ikke er den eneste, der føler sådan i forhold til studiejob.

Vi er begyndt at gå mere op i titler og store firmaer. Men er det virkelig det værd at presse sig selv til det yderste for at opnå det store job i for eksempel PwC, Deloitte eller Novo Nordisk på bekostning af sig selv og sin studietid? Mit svar er nej, det er det ikke.

Det er langt fra nemt at koordinere skole, det sociale liv, familie og det at have et fedt studiejob ved siden af. Derfor er det vigtigt, at man i stedet for at banke sig selv i hovedet med alle de ting, der ikke er opnået endnu, giver sig selv lov til at være sig selv og KUN sig selv. Det er vigtigt, at man stiller sig selv spørgsmålene: Hvad er det, der er vigtigt for mig gennem min studietid? Og hvad er mine mål? Som Stephan Jensen i sin ’Når jeg bliver stor’ Workshop, som jeg besøgte sidste år, sagde ”Den eneste måde, man opnår succes-oplevelser og når sine egne mål på, er ved at sætte sig individuelle, mindre og realistiske mål.” Og dette kunne jeg ikke være mere enig i.

Jeg har hurtigt fundet ud af på CBS, hvor jeg startede i 2017, at man ikke kan være med til det hele. Man er nødt til at finde sine egne pauser, hvis man skal kunne fungere som studerende.

Ikke fordi man ikke skal arbejde hen imod at finde et godt studiejob. Men hvorfor ikke tage det step by step? Det er det vigtigste at huske at have sig selv med i opløbet.

Jeg har på kort tid oplevet og set mange studerende, der glemmer at leve i nuet og glemmer at passe på sig selv. For mange kører sig selv så hårdt, at de glemmer, hvad det egentlig er, det handler om: at gå den rigtige vej for sig selv.

Men forstå mig ikke forkert, det er også vigtigt at have drømme. Uden drømme er der intet at kæmpe for som studerende. Og selvfølgelig skal man prøve sine kræfter af i store virksomheder, når man er ung, hvis der er mulighed for det. Vigtigt er bare, at man ikke ryger helt ned i kulkælderen og til sidst smider håndklædet i ringen.

Vi er alle forskellige og har forskellige interesser, og det er vigtigt at huske. Det er vigtigt, at dit studiejob gør dig glad, og så må det også gerne matche dine drømme og større mål.

Så kære studerende, sæt dig ned, og tænk over dine mål, og når du føler dig stresset, så skab dig et overblik over, hvad der er vigtigt for DIG gennem de forskellige semestre, og lav en plan bestående af mindre mål, som til sidst ender ud i det store mål. Vær dig selv hele vejen, og vær tro mod dig selv. Kun på denne måde kan du nå dine store mål i sidste ende.

Denne artikel er skrevet af en af Kommunikation og Sprogs studenterkoordinatorer. Artiklen har tidligere været udgivet i Kommagasinet.

Du kan altid finde din studenterkoordinator på dit universitet, hvis du har spørgsmål om din fagforening. 🧡

Back To Top
Search