Skip to content

Slang fra dengang mor var dreng

Vi støder dagligt på slang, blandt andet i reklamer, og når vi snakker med hinanden. Formuleringerne spænder vidt fra de neutrale til de mere grove. Hvorvidt slang er et udtryk for det korrekte sprogbrugs forfald eller et overskud til at lege med de etablerede sprogforståelser, afhænger af øjnene der ser. Men hvad end man måtte mene, har slang en lang historie i det danske sprogs udvikling; også dine forældre er vokset op med slang, som siden er forsvundet fra det danske ordforråd. Læs videre og blive klogere på, hvad 1950’ernes slang som kraniemuffe, snabelvaskeri og rosinridder betyder.

Jeg er næppe den eneste, der har siddet til et familiearrangement og er blevet paf over et udtryk. Er det for eksempel et kompliment, når din mors tante kalder din taske raffi? Det er det åbenbart (insisterede hun). Så hvis du ligesom jeg vil være bedre forberedt på de formuleringsmæssige finurligheder, er her en række udtryk, der kan hjælpe dig på vej:

Elefantpessar eller sadelbetræk
En lille hue, f. eks. alpehue

At dyppe snablen
At drikke spiritus. Det gøres på et ‘snabelvaskeri’ (værtshus)

Giraftrusser
Overtræksbukser

Horsehummer
En, der ler ubehersket

At skrabe svinehovedet
At barbere sig

Tomrumsforlænger
Styrthjelm

Cremehornet eller snydeskaftet
En forkølet næse

At været gået bag chokoladevognen
At have fregner

Jammerkommode
Harmonika

Sokkesaft / sokkeøl / pedalgas
Fodsved

Telegrafbud eller pladespiller
En, der sladrer (en pladespiller kan også være en løgner)

Kraniemuffe
Pelshue

Flidspræmie / rædderskat / bededagsoffer
Børnepenge

Lakridsfløjte
Klarinet

Frelsens hær
BH (efter devisen: Løft de faldne, hæv de sunkne)

Brændertskjulere
Solbriller

Gummidreng
Sej, smagløs ost

At have pletter på kartoflen
At være mindre begavet

Hængelokum / næsevarmer / lommekrematorium
Pibe

Charmepropel
Butterfly

Nudistpels eller elefantkondom
Gennemsigtig regnfrakke

Landevejsrøvere
Færdselspoliti

Rosinridder / sveskeprins
Urtekræmmer

Ovenstående er fra en slangordbog udgivet i 1966 skrevet af Kaj Bom, der i 1940’erne og 50’erne udgav danske slangordbøger. Han mente, at brugen af slang formodentlig er lige så gammel som sprogbruget selv, trods der gik længe, før det blev accepteret i skriftform.

Danmarks første slangordbog ”Bidrag til en Ordbog over Gadesproget og saakaldt Daglig Tale” blev udgivet i 1866 for at registrere og advare om det nederdrægtige sprog. Sidenhen er flere ordbøger kommet til, den seneste som app i 2012, der også er lavet som undervisningsmateriale til folkeskolen og de gymnasiale uddannelser. Herved har formålet såvel som indholdet i ordbøgerne ændret sig, og jeg ser frem til selv at kunne underholde yngre familiemedlemmer om 50 år med udtryk som pandarm, kødknallert og søens romkugler.

Hvilke slang-udtryk er blandt dine fortrukne?

Back To Top
Search