Skip to content

Kultur

Det talte vi ikke nok om i 2018

Der har været nok at tale om igen i år. Men har du haft en samtale i 2018, om at det første kunstværk lavet af kunstig intelligens blev solgt på kunstauktion? Om at forskere i år har fundet ud af, at lyserød er verdens ældste biologiske farve? At mindstelønnen er steget i mange lande? Nej? I artiklen finder du flere begivenheder fra 2018, som vi ikke talte (nok) om.

2018 er snart et overstået kapitel, og jo ældre vi bliver, jo hurtigere går tiden. Vi har naturligvis ikke kunnet følge med i alt, og når medierne sætter rammen for, hvad vi taler om, vil jeg nu bruge min “medietid” på at bidrage med noget andet:

Nemlig at gøre opmærksom på nogle af de begivenheder, der ikke fik nok taletid i år – for at minde mig selv og andre om, at verden ikke er så forfærdelig, som man godt kan få indtrykket af.

Der sker også gode, utrolige og ikke mindst sjove ting derude. Også i 2018.

Det kunstige liv

Der er ingen tvivl om, at vi i 2018 har talt meget om kunstig intelligens. Vores forståelse af teknologi har rykket sig, og vi begynder så småt at se, at den kan gavne, og at den kan udfordre os på den gode måde.

I november blev det første stykke kunst fremstillet ved hjælp af kunstig intelligens solgt. ”Edmond de Belamy”. Det blev solgt på Christie’s i New York til 432.500 dollars.

Det rykker ved forestillingen om, hvad kunst er – men denne gang rykker forestillingen sig ind i 2018, og det kan vi lide.

Kunstgruppen Obvious har lavet en algoritme, som refererer til 15.000 portrætter fra forskellige perioder. Det er der kommet dette værk ud af: Edmond de Belamy (foto: Wikipedia)

Ændringer i hverdagen

Det, vi heller ikke har talt nok om, er NASAs tvillinge-forskning. De har fundet ud af, at astronauten Scott Kelly og hans tvilling, Mark Kelly, ikke længere er identiske, efter Scott Kelly havde været et år i rummet. Hans gener har ændret sig 7 % derude!!

Eller at Barbara Streisand i februar fortalte, at hun har klonet sin hund to gange. Og i slutningen af november påstod en kinesisk forsker He Jiankui, at han havde lavet den første genetisk-ændrede baby. Det er vildt, og noget af et samtaleemne.

Romantikken lever i 2018

I Japan afgav Prinsesse Ayako sin royale titel for at blive gift med en borgerlig. Hun blev gift med Kei Moriya, på Meiji Shrine i Tokyo i oktober. Hun skulle efter sigende ‘blot’ ønske sig en varm og harmonisk familie fuld af smil.

Sproglige nuancer

I slutningen af oktober blev World Scrabble Championship vundet af den samme for fjerde gang. Det var den new zealandske og malayiske Nigel Richards, som vandt med ordet ”groutier” (bad-tempered).

2018 blev også året, hvor ordet ‘blandemaskine’ fik indskrevet en ny betydning i Den Danske Ordbog. Nu er det ikke længere kun en maskine, som blander forskellige materialer sammen.

Nu kan man officielt bruge det, som det længe er blevet brugt i overført betydning til at beskrive “en person der engagerer eller blander sig i mange ting, undertiden også i andre menneskers private anliggender”. Ordet bruges spøgende eller nedsættende.

What are the odds?!

Nogle forskere fandt i juli ud af, at lyserød er verdens ældste biologiske farve. Det har de fundet ud af ved at knuse en 1,1 millarder år (!!) gammel sten. Stenen blev fundet under en olieboring flere hundrede meter under jorden i Taoudeni-bassinet i Mauretanien, Vestafrika.

En anden overraskelse i 2018 var da en franskmand den 6. juni kunne annoncere, at han havde vundet Frankrigs 1 million euro-lotteriet. Det er da mere end fint for ham, men det her var anden gang inden for to år.

Det er odds på 1 ud af 16 trillioner!

Mad eller manglen på samme

Jeg har ikke hørt nogle tale om, at det i den italienske by Firenze er blevet forbudt at spise i den historiske del af byen. Gad vide, hvad det handler om?

Og på Sveriges officielle Twitter-konto bekræftede de, at köttbullar stammer fra Tyrkiet. Det er da også en samtale værd – for hvis mad er identitet, hvad betyder det så for svenskernes forestilling om sig selv?

Konstruktive nyheder fra 2018

Nyheder kan være konstruktive, og en nyhed som at mindstelønnen er steget i mange lande i år er en af dem. Det kan vi som fagforening naturligvis godt lide at høre! <3 Det skriver Verdens Bedste Nyheder, som netop laver konstruktive nyheder. De skriver også, at i 2018:

  • er ozonlaget i bedring, viser ny FN-rapport
  • er der mindre mobning i sporgsklubber
  • læser flere de gode nyheder
  • vil unge noget for andre end dem selv

Tak for 2018. Det har været spændende, udfordrende og lærerigt. Det her var vores bud på, hvad vi ikke talte nok om i 2018 – har du nogle begivenheder af denne kaliber, som du også vil have skal have mere opmærksomhed, så del dem med os.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search