Skip to content

Studieliv:

”Jeg kender mange, der godt kunne bruge en pause, men som ikke turde”

I december 2018 præsenterede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers en ny aftale om mere fleksibilitet på universitetsuddannelserne. Aftalen indeholder blandt andet bedre mulighed for at holde pause mellem bachelor- og kandidatuddannelse, da retskravet forlænges med tre år. Samira Skovgaard trodsede det nuværende retskrav og arbejdede i to år, efter hun blev bachelor og inden hun startede sin kandidatuddannelse.

Fra sommeren 2019 forlænges retskravet på kandidatuddannelserne fra nul til tre år. Det vil sige, at når man har færdiggjort sin bacheloruddannelse, har man ret til at fortsætte på den tilsvarende kandidatuddannelse og er dermed garanteret optag i op til tre år. På den måde åbnes der op for, at bachelorer kan tage en pause fra studierne og komme ud og prøve arbejdslivet af, inden de fortsætter på deres kandidatuddannelse.

Usikkerhed om studievalg

Da Samira Skovgaard i 2016 blev bachelor i kommunikation og digitale Medier på Aalborg Universitet, var hun ikke sikker på, hvilken kandidatuddannelse hun ville læse videre på, og hun aftalte med startupvirksomheden Goodiebox ApS, hvor hun havde studiejob, at fortsætte som fuldtidsansat.
På det tidspunkt vidste hun godt, at hvis hun ikke fortsatte direkte, ville hun ikke være garanteret optag på den kandidat, hun havde retskrav på. Hun vidste alligevel, at hun ville søge ind på et andet universitet og turde derfor godt lade muligheden forpasse. En frihed hun erfarede, at mange af hendes venner ikke havde mulighed for:

“Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville prøve et andet universitet og en anden uddannelse, end den jeg havde retskrav på, så derfor var jeg ikke bekymret for ikke at leve op til de regler, der var retskravsreglerne. Men jeg kender mange, der godt kunne bruge en pause, men som ikke turde, fordi de var bange for ikke at kunne fortsætte. Det bliver der heldigvis lavet om på nu“, fortæller Samira.

Hun fortsatte fuld tid i sit daværende studiejob, hvor opgaverne udviklede sig meget. Hun startede i kundeservice, hvor hun fik erfaring med skriftlig og interpersonel kommunikation, som hun har beskæftiget sig med på studiet. Med tiden fik hun lov at prøve kræfter med sociale medier og endte med en lederstilling i kundeservice.

På sporet af sine interesser

De forskelligartede opgaver og tiden væk fra studiet hjalp Samira med at spore sig ind på, hvad hun egentlig interesserede sig for.

“Jeg har fået tid og mulighed for at reflektere over, hvad jeg vil. Jeg har altid haft det sådan, at hvis du skal tage en beslutning om noget, så skal du lige væk fra det, og det tror jeg helt klart var godt for min uddannelse. Jeg havde ikke kigget på sprogpsykologi, da jeg gik på bacheloren. Jeg kan huske, at en fra min BA kiggede på det, og jeg tænkte det slet ikke lød som noget for mig. Så det med at komme væk fra det og ud og finde ud af, hvad er det, der driver mig, det var rigtig godt”, siger Samira, der nu netop har afsluttet første semester på sprogpsykologi.

Hun fortæller dertil, at hun i løbet af sin bacheloruddannelse overvejede, om hun skulle arbejde med sociale medier og branding. Men da hun kom ud og prøvede det, fandt hun ud af, at det slet ikke var hende. Derfor kan et eller flere år på arbejdsmarkedet også hjælpe med at afklare, hvad man ikke vil.

Griber studielivet anderledes an

Da Samira overvejede, hvorvidt hun skulle tage en pause fra studierne, sagde mange til hende, at hun skulle tænke over, hvor svært det ville være at komme på skolebænken igen og leve på SU, når man er blevet vant til en fuldtidsløn. Dette bekymrede dog ikke Samira, og hun fortæller, at hun er kommet tilbage med en fornyet lyst. Derudover er hun blevet mere målrettet, og hun oplever, at studielivet er blevet nemmere – både i forhold til det faglige indhold, som hun nu bedre kan forholde til praksis, og i forhold til måden hun koordinerer sit studie på:

“Når underviseren fortæller om noget, har jeg nogle erfaringer, som jeg kan bidrage med. Også i forhold til at man tit taler om, at der er langt imellem universitetet og arbejdslivet, kan man bedre se, hvordan det er relevant, når man har været ude og så kommer tilbage til universitet igen”, uddyber Samira.

Tidligere kunne hun godt rive sig selv i håret, når hun havde svært ved at forstå teorier og begreber, og det er ikke længere et problem:

“Jeg er blevet bedre til at prioritere, hvor jeg skal lægge min energi. Jeg kan huske på min bachelor, at jeg gerne ville forstå alt. Det kunne nogle gange være svært, fordi man ikke vidste, hvad man skulle bruge det til, og på min kandidat, hvor jeg meget bedre kan se en relation til virkeligheden, så kan jeg bedre skelne mellem, hvad der er vigtigt for mig at vide, og i hvilken grad jeg skal vide det”.

Letter presset efter endt studie

De fleste af Samiras tidligere medstuderende er færdige nu og i gang med jobsøgningen. De giver udtryk for, at der er et stort pres, i forhold til at de nu skal ud i karriereræset og lære om alt det, man skal forholde sig til i arbejdslivet.

“Man kan gå ud og prøve arbejdslivet af, og det har gjort, at jeg ikke er bange for at komme ud i det nu. Jeg har prøvet at forhandle løn og ved, hvordan det med ferie fungerer, og jeg ved, hvordan det er at have et 9-17 job – og også mere end 9-17. Jeg ved, at jeg skal sætte grænser for mig selv, og jeg har lært helt vildt meget.”

Selvom arbejdet hos Goodiebox var Samiras første fuldtidsarbejde, og hun også skulle forhandle løn og ferie for første gang, som sine tidligere medstuderende, følte hun ikke det samme pres. Det mener hun skyldes, at hun hele tiden følte en sikkerhed i, at hun vidste, at hun bare kunne starte på en kandidatuddannelse eller skifte til et alternativt job, hvis det ikke gik godt.

“Jeg pauserede lige mit studie og prøvede et job. Det var en test, og hvis det ikke gik, så hoppede jeg bare lige tilbage på kandidaten eller et andet job. Det er ikke lige så nemt, når man er færdiguddannet.”

Hun oplevede også, hvor krævende arbejdslivet kan være, og at hun selv skulle lære at sætte grænser, hvilket var en fordel at lære, mens hun stadig havde muligheden for at sige op og fortsætte på en kandidat.

Gør det!

Ifølge Samira er der kun fordele ved at tage et eller flere års pause fra studiet og arbejde fuld tid.
“Selv hvis du ved, hvilken kandidat du vil ind på, synes jeg, at en pause fra studiet, hvor man arbejder, gør, at man mærker lidt efter, får hænderne ned i mudderet og finder ud af, hvordan arbejdslivet og det felt, man skal ud i, er. Det er hele dit liv, du dedikerer til et fuldtidsarbejde, og du får ansvar, du får virkelig at mærke, hvordan det er. Gør det! Det er virkelig mit budskab”, afslutter Samira.

Back To Top
Search