Skip to content

Praktik

Læg en god praktik-taktik

Når det kommer til praktik, findes der både succes- og skrækhistorier. Nogle oplever at få afprøvet deres teoretiske viden fra studiet i praksis, blive mere klar på, hvor de ser sig selv på arbejdsmarkedet og tilegne sig nye kompetencer. Andre kommer ud på den anden side af et praktikforløb skuffede og trætte af at brygge kaffe. Derfor er det en god idé fra starten at lægge en god praktik-taktik.

Fem studerende fra Aalborg Universitet i København har igennem interviews med virksomheder og tidligere praktikanter undersøgt, hvad der gør et praktikforløb udbytterigt, hvordan man som studerende bedst sikrer sig et vellykket forløb, og hvilke spørgsmål man skal stille sig selv både før og undervejs.

Gør dig klar på og italesæt dine forventninger

Før du begynder at søge praktik, er det en god idé at gøre dig nogle tanker om, hvad du gerne vil have ud af forløbet, og om dine forventninger er realistiske. Når du så læser opslag og kommer til samtale, kan du bedømme, om det passer til dine forventninger.

Der er ingen garanti for at lande drømmepraktikpladsen. Det er dog ingen grund til fortvivle; et praktikforløb kan sagtens blive udbytterigt alligevel. Det handler om at snakke med arbejdsgiveren om ønsker og forventninger. Langt de fleste steder vil gerne imødekomme dem.

Vis initiativ

Det kan være svært at dele sine meninger og input på arbejdspladsen som praktikant. Måske føler man sig usikker som den lille, nye praktikant på det store arbejdsmarked. Her er det vigtigt at huske, at virksomheden i langt de fleste tilfælde gerne vil høre praktikantens mening, og at de højst sandsynligt synes, at initiativ er positivt. Derfor skal du ikke være bange for at tage en snak med chefen og dele dine tanker og idéer.

Deltag socialt på arbejdspladsen

Selvom det at deltage i sociale arrangementer på arbejdspladsen måske kan virke uvæsentligt, har det vist sig at være en vigtig faktor for, at praktikanter føler sig motiverede under deres praktik. I det hele taget er det en god idé at bruge energi på at danne gode sociale relationer på arbejdspladsen. Så tag med til sommerfesten, fredagsbaren og den fælles morgenmad.

Få en mentor

Praktikanten har ofte mange spørgsmål. Og det er nemt at komme til at føle sig som den irriterende spørgejørgender konstant forstyrrer sine kollegaer med indlysende spørgsmål. Derfor er det en god idé fra starten at få en mentor eller kontaktperson at gå til med alle spørgsmålene. Hvis ikke du bliver tildelt en, skal du ikke være bange for selv at spørge chefen om at få en.

Kommunikér med din chef undervejs i forløbet

Konflikter undervejs i praktikforløbet kan ofte undgås ved at huske at forventningsafstemme i løbet af praktikken og sige det højt, så snart der er noget, der skaber utilfredshed. Konflikter bunder ofte i skuffelse over arbejdsopgaver eller over ikke at blive tildelt nok ansvar. Det problem kan højst sandsynligt løses med en ærlig samtale.

Husk, at det er okay at fejle

De fleste praktikanter vil selvfølgelig gerne gøre et godt indtryk og vise kompetence og faglighed. Men det er vigtigt ikke at glemme, at praktik er en læringsoplevelse, og det at fejle hører til læring. Derfor er det nok vigtigste råd til praktikanter ikke at stile efter at gøre et perfekt stykke arbejde hele tiden, men i stedet slappe lidt af og huske at nyde forløbet.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search