skip to Main Content

Eksamenstid

Sådan sejrer du i din mundtlige eksamen

KS giver her nogle råd til, hvad du gør, hvis du skulle gå i stå midt i eksamen, og til hvordan du kan forberede dig, hvis du enten skal til gruppeeksamen eller op alene. Vi anbefaler, at du noterer dig, hvilken feedback eksaminator og censor giver dig.

24 timer op til eksamen

Du føler dig måske fristet til at læse natten lang og skippe morgenmaden til fordel for kandevis af kaffe. Gør hellere dig selv den tjeneste at lade batterierne op, før du skal til eksamen. Aftenen inden eksamen har du bedst af at lade eksamensstoffet ligge og få sovet igennem, så du er oplagt på dagen. Spis en solid morgenmad ; en knurrende mave er decideret distraherende til en mundtlig eksamen.

Indtag rummet

Udstrål selvsikkerhed og ro, når du kommer ind i lokalet. Præsenter dig selv med et smil og et fast håndtryk (aftørret for sved), og sig dit navn klart og tydeligt. Hold ryggen rank, også når du indtager din plads. Hvis hænderne ryster af nervøsitet, gem dem under bordet, så de ikke stjæler opmærksomheden fra al den klogskab, du om lidt skal udøse.

De første 3 minutter

Brug de første minutter på at indtage en styrkeposition, hvor du fra start får vist, at du har overblikket. Gennemgå din disposition, og brug den som springbræt til den resterende eksamen.

Hvis du skal til projekteksamen, så vær ikke bange for at påpege svagheder i projektet, men vis, at du er velreflekteret og kan vurdere validiteten. Husk, at du ikke må læse oplægget op. Lær det udenad, så du kan se eksaminator og censor i øjnene.

One man show vs. support group

Hvis du kører solo til din eksamen, kan du med fordel have et papir med nøgleord. Det kan hjælpe dig videre, hvis du pludselig kører fast, samt sikre at du fastholder styringen i samtalen og kommer omkring de vigtigste emner. Medbring dog ikke mere end en side! Hvis du sidder og roder med papir-stakke, virker du usikker og ustruktureret.

Har du medstuderende med til en gruppeeksamen, er det en god idé at diskutere på forhånd, hvilke emner I føler jer stærke i. Sådan kan I få fordelt stoffet på en måde, hvor det virker smidigt i selve eksamenssituationen.

Spørgsmålet du ikke kender svaret på …

”Åh nej … Det ved jeg simpelthen ikke”, tænker du. Men ro på. Tag en tår vand og en dyb indånding. Ofte lagrer du mange flere informationer, end du er klar over. Svaret er måske på vej, hvis du giver det en smule tid.

Følg disse 2 trin:

1: Bed om at få spørgsmålet uddybet, eller stil et undersøgende spørgsmål til eksaminator, der nuancerer det ubesvarlige spørgsmål. Vis, at du ikke er bange for at gå i dialog.

2: Er du helt fortabt, må du svare efter bedste evne og sammenkæde spørgsmålet med et emne, du er mere tryg i. Dermed beviser du, at du kan se sammenhænge mellem spørgsmål og det øvrige pensum, og du får vist dine styrkesider.

Final countdown

Oftest vil din eksaminator slutte af med at spørge dig, om du har en sidste ting at tilføje. Dette er en gylden mulighed for at minde dem om, hvorfor du fortjener topkarakteren. Hav gerne et par korte emner klar, eksempelvis vigtige pointer, du ikke fik nævnt i oplægget. Vælg så et område, I ikke allerede har diskuteret under eksamen. I det sidste minut kan du få vist, hvor meget du har at byde på.

Tallet du har ventet på

Du har nu fået din karakter og har mest af alt lyst til at springe direkte ud i sommeren. Men din eksaminator og censors feedback kan være værdifulde visdomsord, der får dig til at præstere endnu bedre til din næste eksamen. Få noteret, hvad, de synes, der fungerede i din eksamen, og hvilke områder de synes, du bør arbejde videre på. I lettelsens rus over at være færdig, kan du ofte glemme disse guldkorn, så skriv dem ned og gem dem.

 

Sara Skøtt Sørensen er tidligere studentermedhjælper i Kommunikation og Sprog. Artiklen har været udgivet tidligere.

Back To Top
Search