skip to Main Content

Økonomi

Rod i budgettet? 7 råd til at lave (og holde dig inden for) et budget

Som studerende kan det være en god idé at lave et budget over faste indkomster og udgifter, så man undgår, at pengene forsvinder den ene måned efter den anden.

Vi har samlet nogle tips til, hvordan du kan lave et budget, der giver mening for dig at overholde. På den måde kan du måske spare op til den ferie, du går og trænger til, eller det stykke tøj, du bare ikke kan leve uden. Prøv en budgetberegner, som hurtig og nemt giver dig et overblik over din økonomi, når du har læst artiklen. Du kan også få en studiekonto hos Lån & Spar som medlem af Kommunikation og Sprog – de kan hjælpe dig med at lægge et budget.

Vær realistisk

Det er typisk at vurdere sine udgifter lidt for optimistisk og tænke: ”Ej, jeg kan godt spise lidt billigere i den her måned”, men den eneste, du snyder, er dig selv. Så lav et realistisk budget, hvor du måske kan blive overrasket over, at du har ekstra penge tilbage sidst på måneden. Du kan prøve at taste dine udgifter og indtægter ind i denne beregner.

Sæt et mål

Sæt dig et mål; måske vil du gerne komme igennem næste år uden at have minus på kontoen, tage SU-lån eller få økonomisk hjælp af dine forældre. Eller er der en ferie, du gerne vil på? Tænk så over, hvad der skal til for at nå det mål. Det hjælper at have en motivation for ikke at smide pengene væk på alle mulige ting. Og mange gange kan et budget hjælpe dig til at få overblik over, hvor mange penge der er at hente. Se hemmeligheden bag en god økonomi her.

Få styr på de små udgifter

Prøv at se din bankkonto igennem og noter dig, hver gang du bruger små beløb på cafebesøg eller mad efter byturen. Måske kan nogle af de udgifter skæres ned ved at love dig selv at gå mindre på café eller at spise en rugbrød efter byturen. Kan du måske spare penge på øl, hvis du drikker dem billigere steder? Eller bliver bedre til at invitere vennerne hjem i stedet for at mødes med dem i byen til øl eller kaffe? Hvis du har et klart mål, er det lettere at skære de små udgifter fra.

Spar penge

Hvis du ser nogle poster, hvor du bruger flere penge end nødvendigt, det kan være, der findes et billigere alternativ til din telefonregning, eller at dit Spotify-abonnement ikke er sat til, at du er studerende. Det kan også være, at din indboforsikring kan deles med dine roommates, eller at du kan få en billigere forsikring igennem din fagforening? I Kommunikation og Sprog samarbejder vi med Tryg forsikring, hvor du kan spare penge på at være studerende. Du kan via dit medlemskab hos Kommunikation og Sprog oprette en studiekonto hos Lån & Spar, hvor du får 3% i rente af de først 20.000 kroner på studiekontoen, gratis visa/dankort & Mastercard, gratis valutaveksling, og du betaler kun 5% i rente på en kassekredit med mere.

Lav plads til uforudsete udgifter

Tandlægebesøg, en ekstra dyr studiebog eller en flad cykel skal der også være penge til, uden at det vælter hele dit budget. Så sæt eventuelt nogle penge af til det. Det gælder også jule- og fødselsdagsgaver; dem skal der også være råd til. Nogle gange skal el, internet og forsikringer betales for tre måneder eller et helt år på en gang. Det kan du også se på din konto, om de er blevet det sidste år. På den måde kan du sætte penge af til det, så det ikke kommer som en overraskelse.

Undgå lån, hvis det er muligt

Hos Lån & Spar råder de studerende til at undgå hurtiglån og gøre brug af SU-lån i et begrænset omfang – pengene skal jo betales tilbage på et tidspunkt, og nogle ender med at betale af i mange år efter deres uddannelse. Hvis der er behov for lån til ny PC, bøger eller andet, tilbyder Lån & Spar en kassekredit på op til kr. 50.000 – du betaler kun 5% i rente. Du kan læse mere her og se, hvad det koster dig at bruge kassekreditten.

Spørg om hjælp, hvis du er i tvivl

Er du stadig i tvivl efter alt det her, kan du kontakte Lån & Spar og få et godt tilbud på en studiekonto eller hjælp til din økonomi. Du kan også læse deres 10 gode råd til en god økonomi i studietiden.

God budgetlægning!

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search