Skip to content

Bøger

Sommerlæsning: Hvad læser de studerende?

Find inspiration til sommerferielæsningen. Vi har samlet en liste med vores egne skønlitterære planer. Der er både Hella Joof, William Golding, George R.R. Martin og andre sproglige, kulturelle og feel-good bøger på listen.

Lærke Naja Bæk Pedersen, international virksomhedskommunikation

Har du nogle skønlitterære sommerlæsningsplaner?

Jeg læser international virksomhedskommunikation, hvilket betyder, at jeg har undervisning på engelsk. Det engelske sprog interesserer mig meget, og derfor er jeg glad for at læse engelske bøger. Af skønlitterære bøger skal jeg læse ‘Twenty Two’ af  Allison Trowbridge. Hun skriver på en ret unik måde, da bogen er 22 breve, som hun skriver til sit yngre jeg. Og så skal jeg på sommerferie til Athen, hvor jeg også regner med at nå igennem Victoria Hislops ‘Øen’, som handler om en kvinde, der rejser til Grækenland for at lære om sin families historie. Victoria Hislop skriver på en meget levende og varm måde om kulturen og folket, og hendes novellesamling gav mig lyst til at læse en af hendes bøger. Det bliver ‘Øen’ efter en anbefaling fra min mormor

Anja Skov Marcussen, journalistik og kultur- og sprogmødestudier.

Hvad skal du læse i din ferie og hvorfor?

Jeg er lige kommet hjem fra en ferie i Istanbul, og der købte jeg nogle bøger af tyrkiske forfattere – oversat til engelsk. Jeg købte blandt andet en bog, der hedder ‘Istanbul’ af Orhan Pamuk. Det er en erindringsbog om hans opvækst i byen. Det er nogle meget spændende billeder, han tegner af kulturen og selve byen. Og fordi jeg læser kulturteori, er det også spændende, hvordan han forholder sig til Vesten. Om hvilke spændinger der kan være på tværs af landegrænserne. Det er den ene, jeg har købt. Så har jeg købt en af Elif Shafak, som også er en tyrkisk forfatter. Den hedder ‘The Gaze’. Det ville jeg oversætte til ‘Blikket’ på dansk, dog ved jeg faktisk ikke, om den er oversat til dansk. Jeg er ikke gået i gang med den endnu, men den handler om Istanbul og Tyrkiet. Det er en fyr, der har et karneval. Den handler så om, hvordan mennesker kigger på hinanden, og hvordan man godt kan lide at se på folk, der er mærkelige. Man følger en meget overvægtig kvinde og hendes historie om, hvorfor hun for det første er blevet sådan, men også hvordan det føles for hende, at alle folk stirrer på hende og peger. Dem skal jeg læse, når jeg skal til Norge. Jeg skal tage bussen til Oslo. Det tager otte timer, så der er rig mulighed for læsetid.

Victoria Klostermann Olsen, kommunikation og digitale medier

Hvad skal du læse i din sommerferie?

Jeg skal til Korea med min familie her til sommer, og jeg regner med at læse Sophie Kinsellas bog ‘Mit knap så perfekte liv’. Det er vist lidt af en chic flick, og det lyder som en perfekt bog at slappe af med. Så skal man ikke tænke for meget – det er meget rart, når nu det er ment som en pause fra uni-life og hverdagen. Jeg fik den i fødselsdagsgave i maj af min familie. De ved, at jeg elsker at læse, og at jeg godt kan lide alle genrer, dog minus krimi. Bogen handler om en kvinde, der har et perfekt liv – i hvert fald online – men hvis hverdag i virkeligheden ikke er så glamourøs eller smuk. Hun bliver fyret fra sit arbejde, og hun er nødt til at flytte hjem til sin far, der er ved at lave en luksuscampingplads. Her starter hele processen med, hvad hun vil, hvad der er vigtigt og så videre. Jeg tror, det er en bog, man kan lære lidt af. Den giver sikkert en fin sukkersød pointe til sidst, og det er alt, jeg kræver af den.

Emilie Skovly, moderne kultur og kulturformidling

Jeg købte mig selv ‘Hambros Allé 7-9-13’ af Lotte Kaa Andersen i julegave sidste år. Den har jeg kun nået at få læst halvdelen af i påskeferien, men den er vanvittig god. Jeg er meget til det socialrealistiske og enkle, men skarpe sprog. Faktisk var det også sådan, at jeg fik det tredje bind, ‘Syv sind’, i hendes trilogi af mine forældre i julegave samme år. Og så har jeg lige lånt det midterste på biblioteket. Den hedder ‘100 dage’. Så de tre skal jeg læse i min ferie. Den første handler om tre familier, der bor på Hambros Allé i Hellerup. Det skulle være den dyreste adresse i hele Danmark. Så handler den om, hvad der sker og bestemt også ikke sker. Den er sjov uden at være direkte laugh out loud. For eksempel holder den ene af kvinderne fest for sin mand, og til den fest har hun skaffet en isskulptur. Det er da ret absurd. Den handler grundlæggende om de ting, vi alle sammen stræber efter: om anerkendelse og kærlighed.

Cecilie Marie Lundberg, sprog og økonomi med spansk

Hvilken bog skal du læse her over sommeren?

Jeg har i hvert fald én bog, jeg skal have læst. Og så nogle andre, men det skal jeg lige have fundet ud af, fordi jeg har så mange bøger stående derhjemme, og jeg får dem aldrig læst. Den, jeg i hvert fald skal have læst, er den nye bog af Hella Joof, ‘Dage med mildhed, modgang og mirakler’. Jeg fik den i julegave sidste år, og jeg har åbnet den for en uge side, da jeg fik sommerferie fra studiet. Den har jeg ikke læst så meget af endnu, men jeg har læst ‘Papmachéreglen’. Den var rigtig hyggelig. Sådan en rigtig feelgood-hygge-bog. Og det fornemmer jeg lidt, at den her også er. På Historie-messen i marts købte jeg en bog om Struense, jeg også skal læse. Jeg er på historiemesse med min morbror hvert år. Han er rigtig nørdet, og jeg er til dels også med på den, så jeg har en mindre historie-interesse.

Så derfor har du en lille bog om Struense, der ligger og venter på dig?

Ja, præcis. Og så har jeg også ‘Spurven’ af Kirstine Kloster Andersen liggende. Den handler om en dansk spion under 2. verdenskrig. Hun hedder Vera Schalburg. Og så når jeg nok ikke at læse mere.

Sebastian Kaas, arbejdslivsstudier og psykologi

Har du nogle bøger, du skal have læst i din sommerferie?

Jeg skal læse to bøger. Den ene har jeg læst tidligere, men jeg mangler en fjerdedel. Jeg startede på den sidste sommer. Den hedder ‘The Underground Railroad’ af Colson Whitehead. Den handler om en pige, der fødes på en bomuldsfarm under slavetiden, og som via en undergrundsjernbane, som modstandsfolk har bygget, rent faktisk ender med at flygte og ender med at være slave på flugt. Den er rigtig god. Og jeg blev virkelig fanget af den, men så var ferien slut, så skrev biblioteket, at jeg skulle aflevere den – så det måtte jeg jo hellere gøre. Jeg har fundet ud af, at inde på Mofibo, der ligger den. Mofibo er lydbøger. Så i år vil jeg høre den. Og jeg vil lytte til den fra scratch, tænker jeg. Så kan jeg løbe en tur eller sådan noget imens. Og den anden bog, jeg gerne vil læse, er en, jeg fik af min vens mor i gymnasiet. Den ville hun gerne have, at jeg skulle læse. Det er ‘Fluernes Herre’ af William Golding. Den handler om nogle unge drenge, som ender på en øde ø i Stillehavet og skal finde ud af at leve sammen. Så sker der alle mulige syrede ting.  Og så har jeg lige bestilt et sommerabonnement på Weekendavisen. Så jeg skal også have læst noget avis over sommeren. Det er lidt mere uforpligtende end at starte på en bog.

Nanna Oxbøll Aarestrup, kommunikation og digitale medier

Hvad skal du læse i din sommerferie?

Jeg skal egentlig læse på lydbog. Det er ‘Game of Thrones’-serien af George R.R. Martin. Det bliver ikke det hele i år, men så meget som jeg nu kan nå. Der er vist fem-seks bøger i serien. Jeg hører dem på Mofibo, og der ligger de vist næsten alle sammen på dansk. Jeg har hørt den første på engelsk. Men det var meget sporadisk, så det kan jeg ikke rigtig huske så meget af. I år skal jeg høre dem sammen med min kæreste, når vi skal på bilferie i Sydeuropa. Vi har begge to fulgt ret meget med i serien, og vi blev ret trætte af slutningen. Vi tænkte så, om det ikke var blevet gjort bedre i bogen. Ham der har skrevet bøgerne, har ikke færdigskrevet sin slutning endnu. Dem, der har lavet serien, har selv styret deres slutning. Jeg ved, at hans bøger og hans afslutning, som han har skrevet på i mellemtiden, den stikker lidt i en anden retning end tv-serien, men han har ikke gjort det helt færdigt endnu. Så hvor serien er afsluttet, er bøgerne ikke skrevet færdig endnu. De tager lang tid at komme igennem, så på et tidspunkt indhenter afslutningen på bøgerne vel os. Game of Thrones handler om den her middelalderagtige, men også overtroiske verden. Her findes drager, troldmænd og zoombie-agtige væsner. Der er mange forskellige klaner af familier. De kæmper om den her ’iron throne’, og der er både intriger, incest og drama for fuld smadder.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search