Skip to content

Studenterkoordinatoren mener:

Det er skræmmende – er det negativt? / Studiestart

Studiestart: Som du nok har opfanget, så skal der for dig, som meget snart starter på et nyt kapitel i dit liv, til at ske en masse, som du overhovedet ikke er vant til.

Det kan for mange lyde oprigtigt skræmmende, men hvordan kan det være? Jo, det har nok noget at gøre med, at de rammer, du har skabt for dig selv, og som du har fundet en tryghed i, står til at blive opbrudt.

Det er ikke just en betryggende tanke, men bare fordi det er lidt skræmmende, behøver det bestemt ikke at skulle relateres til noget negativt – tværtimod!

Det, jeg taler om, du nu skal til at forlade, hedder i mere moderne terminologi en ’comfort zone’. I denne zone er alt, som det plejer at være. Hverdagen er forudsigelig, der er ingen overraskelser, og der er plads til at slappe af og gøre sig selv behageligt tilpas.

Det er en zone, hvori koncepter som stress og udfordringer ikke hører til nogen steder. Og det er også ganske fornuftigt at befinde sig i sådan en zone – så længe man bare ikke sidder fast i den.

I en undersøgelse fra 2018 ledet af Daeyeol Lee, som er professor i neurovidenskab, psykiatri og psykologi på Yale University, undersøgte man abers hjerneaktivitet i frontallappen ved at udsætte dem for situationer med usikkerhed i forhold til, hvorledes de skulle agere for at blive belønnet.

Resultaterne viste, at så snart aberne blev udsat for usikre situationer, steg aktiviteten i frontallappen markant. Da situationen igen var sikker, og resultatet af abernes handlinger var forudsigelige, faldt aktiviteten igen.

Eksemplet er meget forenklet, men situationen bliver simuleret i et menneskes hjerne, hver gang det placeres i situationer med usikkerhed. Her kommer usikkerheden, der er forbundet med studiestart.

’’Møder jeg mennesker, der gider at være venner med mig?’’, ’’Møder jeg mennesker, jeg gider at være venner med?’’, ’’Har jeg valgt det rigtige studie?’’, ’’Er jeg overhovedet klog nok til den her uddannelse?’’, ’’Finder jeg en lejlighed?’’ og hvad end der ellers kan fylde dit hoved.

Det gode er, at tingene for det meste løser sig, så derfor kan du vælge at koncentrere dig om, at de nye udfordringer, du nu skal stå ansigt til ansigt med, tvinger dig til at lære, til at udvikle dig selv og til at tage et stort skridt udenfor din comfort zone.

Du bliver klogere, mentalt stærkere, og måske lærer du en ting eller to om dig selv. Lyder det ikke godt?

Denne artikel er skrevet af en af Kommunikation og Sprogs studenterkoordinatorer. Artiklen har tidligere været udgivet i Kommagasinet.

Du kan altid finde din studenterkoordinator på dit universitet, hvis du har spørgsmål om din fagforening. 🧡

Back To Top
Search