Skip to content

Studieliv

Oversigt: Sådan kommer du på udveksling

Kunne du tænke dig at komme på udveksling, men er du usikker på, hvor du skal starte for at få det til at ske? Her får du et overblik over processen.

At organisere udveksling kræver papirarbejde, organisatorisk talent og tålmodighed. Det skal dog ikke afskrække dig fra at komme afsted, for udveksling er en chance for at lære både fagligt og personligt og få en masse nye oplevelser og bekendtskaber. Så tag en dyb indånding, og gør dig klar til at dykke ned i udvekslings-bureaukratiet.

NB! Proceduren for udveksling er forskellig fra universitet til universitet. Søg også information på dit universitets intranet, hos studievejlederen og til udveksling-info-møder.

Trin 1 – Hvor skal jeg hen?

Start med at gå ind på dit universitets intranet, hvor du kan finde en liste over udenlandske universiteter, som dit universitet har udvekslingsaftaler med. Nogle destinationer er typisk mere populære end andre, så tag med i dine overvejelser, at der større chance for, at du får en plads, hvis du søger om at komme til et mindre søgt sted.

Der er forskel på proceduren for at søge udveksling inden for og uden for EU, og det er vigtigt at være opmærksom på, at der gælder forskellige tidsfrister. Det tager typisk længere tid at søge om udveksling på et universitet, som ikke er med i EU.

Hvis dit universitet ikke har en aftale, der passer til dig, er der også mulighed for et selvarrangeret ophold. Det kræver mere arbejde at arrangere et ophold helt fra bunden – du står selv for al kontakt med det udenlandske universitet og for at søge om at få dækket eller delvist dækket studieafgiften på værtsuniversitetet med et udlandsstipendie. Et udlandsstipendie kan dække op til det beløb, det koster staten at have dig gående på dit universitet i Danmark.

Der er muligheder for at få hjælp til selvarrangerede studieophold. EDU er en organisation, der gratis hjælper studerende med at komme til udlandet for at studere.

Trin 2 – Find kurser, der passer ind i din uddannelse

For at din forhåndsgodkendelse (se længere nede) bliver godkendt, er det en præmis, at de kurser, du tager på værtsuniversitetet, svarer til de kurser, som du ellers skulle have taget på det semester, du gerne vil afsted. Derfor er der ofte nogle bestemte semestre, hvor udveksling er mest oplagt, fordi der for eksempel ligger nogle valgfrie kurser. Jo mere specifikke krav, der er til de kurser, du skal tage det pågældende semester, jo sværere er det at finde kurser, der passer til dem på et udenlandsk universitet.

Kig i kursuskatalogerne for de universiteter, du er interesseret i for at se, om der er kurser, der opfylder kravene i forhold til fagligt indhold og ECTS-point. Det kan ofte være en udfordring at navigere i de forskellige universiteters hjemmesider, men hav tålmodighed, og hvis der er noget, du ikke kan finde, kan det godt betale sig at sende dem en mail med dine spørgsmål.

Vær opmærksom på, at datoerne for semesterstart og -slut på udenlandske universiteter ikke nødvendigvis svarer til dem på dit eget universitet, og at datoerne selvfølgelig skal passe sammen, så du ikke pludselig skal være to steder på en gang.

TIP: De fleste danske universiteter har en database med erfaringsrapporter fra studerende, der tidligere har været på udveksling. Kig i dem, og få en idé om, hvordan studerende tidligere har tilrettelagt deres udveksling på det universitet, du gerne vil gå på. Nogle gange står der endda et telefonnummer, så du kan kontakte personen for at få gode råd til kurser, bolig og andet.

Trin 3 – Ansøgning til dit eget universitet

Nu er du klar til at ansøge hos dit eget universitet. Kravene til ansøgning varierer afhængig af, hvilket universitet du går på, men oftest skal du udfylde en formular og skrive en motiveret ansøgning, hvor du redegør for, hvorfor du gerne vil afsted, og hvordan opholdet kan bidrage til din uddannelse.

Trin 4 – Vent

Der er ikke andet at gøre nu end at vente og se, om dit universitet nominerer dig til en plads. Afhængig af hvor mange der har ansøgt om udveksling, kan behandlingen godt tage et godt stykke tid – nogle gange op til et par måneder.

Trin 5 – Forhåndsgodkendelse og ansøgning til værtsuniversitetet

Forhåndsgodkendelse
Hvis dit universitet godkender din ansøgning og nominerer dig til en plads på det værtsuniversitet, du har ansøgt om, skal du i gang (så hurtigt som muligt!) med at lave din forhåndsgodkendelse til meritoverførsel. I en forhåndsgodkendelse anviser du, hvilke kurser på værtsuniversitetet du forventer skal erstatte de kurser, du ellers skulle have taget i Danmark, og argumentere for, hvorfor de giver dig samme faglige udbytte. Her handler det om at finde kursusbeskrivelser og pensumlister for de specifikke kurser, så du kan sammenligne dem.

Det er en god idé at søge om forhåndsgodkendelse til flere kurser, end du egentlig har tænkt dig at tage i tilfælde af, at de kurser, du havde planlagt at tage, ikke bliver oprettet eller bliver fyldt, før du når at få en plads.

Ansøgning til værtsuniversitet
Det er også tid til at ansøge hos værtsuniversitetet. I nogle tilfælde får du tilsendt en vejledning til at ansøge hos universitetet, når du er blevet nomineret til en plads. Hvis ikke, må du selv undersøge, hvad din ansøgning skal indeholde. Under alle omstændigheder er det vigtigt at være grundig og sørge for at udfylde og få underskrevet diverse papirer og få sendt dem afsted i god tid.

Vær opmærksom på, at nogle værtsuniversiteter har sprogkrav, som du skal dokumentere, at du lever op til.

Trin 7 – Planlæg dit ophold

Bolig
Afhængig af hvor du skal hen, kan det variere, hvor svært det er at finde et sted at bo. Nogle steder vil det være nemmest at finde bolig, når du er ankommet, og andre vil det være nødvendigt at arrangere på forhånd. Du kan starte med at tjekke, om dit værtsuniversitet har nogle anbefalinger, og om de eventuelt tilbyder studieboliger på campus eller på anden vis kan hjælpe med at finde en studiebolig. Hvis universitet stiller studieboliger til rådighed, er det værd at undersøge deres beliggenhed og pris, så du kan sammenligne med andre muligheder (det er nemlig ikke altid, at universitets tilbud er optimalt).

Det er en god idé at melde dig ind i forskellige Facebook-grupper for boligsøgende, hvor du kan kontakte folk, der udlejer værelser. Derudover kan du forsøge at bruge dit eget netværk; måske er der nogen, du kender, som kan hjælpe dig.

Legater
For at den ikke skal stå på havregryn under hele din udveksling, er det en god idé at søge nogle legater. Kommunikation og Sprog har lavet en guide, så du kan komme i gang med legatsøgningen, som du finder her.

Hvis du er på udveksling gennem Erasmus, som er EU’s udvekslingsprogram, kan du få udbetalt et Erasmus-stipendie. Stipendiets størrelse afhænger af leveomkostningerne i det land, du skal til, men ligger typisk imellem 250 og 350 euro om måneden.

Hvis du er medlem af Kommunikation og Sprog, skal du huske at søge KS’ studie- eller praktiklegat til din udveksling eller praktik. Hvert år uddeles der fem legater på hver 10.000 kroner.

Trin 6 – Under dit ophold

Her kommer et godt råd til alle, der skal på udveksling: Forbered dig på overraskelser. Ofte kan man have en bestemt idé om, hvordan opholdet kommer til at udspille sig, og den idé stemmer ikke altid overens med den virkelighed, man møder. Kurser, man havde planlagt at tage, bliver måske ikke oprettet, eller bliver kun undervist på swahili, som man ikke forstår, måske er boligsituationen ikke optimal, og man er nødt til at flytte, eller det kan være, man bliver grebet af hjemve. Ligegyldig hvilken udfordring du møder, skal du nok løse den, men det er godt at være forberedt på, at der kan opstå forskellige uforudsete situationer.

Trin 7 – Når du er kommet hjem

Når du er hjemme igen, er der et par ting, du skal huske. Du skal søge om endelig merit hos dit eget universitet. Til det skal du bruge et transcript of records fra værtsuniversitet, som er dokumentation for, at du har bestået de fag, du har taget. Ofte vil dit universitet også bede dig om at evaluere dit ophold, så studerende i fremtiden kan få gavn af dine erfaringer.

 

Til slut skal det igen understreges, at selvom forarbejdet til et udvekslingsophold kan virke overvældende, så er det det hele værd.

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search