Skip to content

Sprog

”Nye” ord i Retskrivningsordbogen

Hvert år bliver den digitale udgave af Retskrivningsordbogen opdateret, og i december 2019 fik den igen en række nye opslagsord tilføjet til listen. Hele 205 nye ord er blevet optaget i ordbogen, men vi kan nu afsløre, at mange af ordene allerede er en del af dit ordforråd.

For at et ord kan blive en del af Retskrivningsordbogen, skal det være relativt etableret i sproget, fremhæver Dansk Sprognævn. Derudover kan det være ord, som brugere har forsøgt at slå op, men hvor søgningen ikke gav et svar.

Sociale medier i fokus

Ordet instagramme er først nu blevet tilføjet til listen. At instagramme vil sige, at man lægger et billede op på Instagram. Mediet blev lanceret tilbage i 2010, og ifølge Slots- og Kulturstyrelsen er det i dag brugt af 75 % unge i alderen 16-24 år.

Det er ikke et nyt fænomen at instagramme, og tilmed heller ikke at være en instagrammer, som også er et nyt ord i ordbogen. Og når det er muligt at være instagrammer, skal det selvfølgelig også være muligt at være youtuber. Ordet er i hvert fald nu tilføjet til ordbogen, men ifølge Ordnet.dk er det kendt helt tilbage fra 2008.

I mange år har både youtubere og instagrammere videoblogget, og ordet kan nu også krydses af på listen over nye ord i ordbogen. I daglig tale er der mange, der benytter vloger i stedet for videoblogger, og hvem elsker ikke forkortelser, der gør livet lidt nemmere?

Instagram og YouTube er blevet en del af mange virksomheders markedsføring, og de benytter sig derfor også af influencere til at reklamere for deres produkter. Influencer er netop også et af de i alt 205 ord, der er blevet tilføjet til listen.

Ordet meme er desuden blevet tilføjet. Det beskrives som et humoristisk billede, videoklip eller lignende, der bliver delt på internettet, og der er nok ikke mange, der er gået glip af baby Yoda eller formand Per 😉. Det kan dog være svært at forstå et meme, hvis man ikke kender konteksten bag. Læs mere om den spirende kommunikationsform her.

Retskrivningsordbogen har altså tilføjet en række engelske ord fra SoMe-universet. Men det er måske ikke så underligt, når de fylder så meget i hverdagen for både virksomheder og privatpersoner.

Fra flow-tv til streaming

Ordet flow-tv er også blevet tilføjet. Flow-tv har været kendt helt tilbage fra slutningen af 1990’erne, men alligevel er det først nu, at ordet bliver føjet til den digitale udgave af Retskrivningsordbogen.

Engang blev der set flow-tv; nu bliver der streamet. Og streaming er inden for de seneste år blevet en del af danskeres hverdag. Danmarks Statistik oplyser, at over halvdelen af danskere i alderen 16-74 år streamer. Og måske er det netop derfor, at flow-tv er blevet et mere brugt ord.

Sikkerhed

De seneste år er der blevet talt meget om GDPR (persondataforordningen) og derfor også persondata, som nu også er en del af Retskrivningsordbogen. Ifølge Datatilsynet er persondata enhver form for information, der kan tilknyttes en bestemt person. Det kan eksempelvis være etnicitet, helbredsoplysninger og seksuel orientering. Det kan også være oplysninger, der i sammenhæng med andre informationer kan identificere en person.

Søgehistorik er ligeledes et af de nye ord, og det beskriver computerens registreringer af de søgninger, som man har indtastet i eksempelvis en browser. Søgehistorikken er også en del af persondata, idet søgninger kan være med til at identificere en person.

Sikkerhed er derfor også på dagsordenen, når der bliver kigget på de nye ord i Retskrivningsordbogen.

Når den digitale udgave af Retskrivningsordbogen bliver opdateret, oplyser Dansk Sprognævn, at der ikke er tale om retskrivningsændringer, og der bliver derfor ikke ændret i hverken staveformer, bøjningsformer, sammensætningsformer eller retskrivningsregler.

Hvis du finder din trykte retskrivningsordbog fra 2012 frem, kan du altså stadig trygt stole på den.

Vi har blot taget udgangspunkt i nogle af de 205 ord, og hvis du ønsker at tage et kig på dem alle, kan du finde listen på Dansk Sprognævns hjemmeside her.

Sproget er i udvikling, og vi glæder os til at se mange nye ord fremover. Måske vil ordet ro-sult optræde på listen i fremtiden eller nogle af de andre ord, som vi mener bliver totalt 2020’sk.

Har en bachelor i kommunikation og digitale medier og læser en kandidat i kommunikation på Aalborg Universitet i København.

Back To Top
Search