skip to Main Content

Studieliv

Vi guider dig gennem legatjunglen

Skal du på udveksling eller i praktik, og kunne du tænke dig et eller flere legater til at hjælpe med finansieringen? Kommunikation og Sprogs karrierekonsulent Ask Lehrmann guider dig gennem legatjunglen.

Ask Lehrmann har mange års erfaring med at vejlede folk i deres legatsøgning og har været ansvarlig for at uddele Kommunikation og Sprogs fem studielegater på hver 10.000 kroner. Her svarer han på legat-spørgsmål og påpeger do’s and don’ts, som du skal være opmærksom på.

Jeg skal på udveksling og vil gerne have nogle legater. Hvor skal jeg starte?

Min vigtigste anbefaling til det første stadie, som jeg kalder ”researchstadiet”, er nok at være så kvantitativ som muligt. Sæt et godt stykke tid af til at finde mange legater, der er relevante for dig. Du kan blandt andet søge efter legater på legatbogen.dk.

Jeg vil anbefale at lave et Excel-ark, hvor du plotter alle de legater ind, hvor du opfylder basiskravene. Så kan du lave en oversigt, hvor de kan krydses af efterhånden. Download Kommunikation og Sprogs legatskabelon her.

Du skal selvfølgelig målrette, men i starten er det vigtigt, at du kortlægger, hvilke legater du har mulighed for at søge. Du risikerer at misse noget, hvis du forelsker dig i ét legat ad gangen. Hvis du leder bredt fra starten, bliver processen mere struktureret.

Når jeg har fundet de legater, jeg gerne vil søge, hvad er så næste skridt?

Noget af det vigtigste er at være krystalklar omkring de formelle krav. Gør dig klart, hvem legatet er målrettet til, så du undgår at spilde din tid. Mange legater har i virkeligheden nogle ret snævre grupper for, hvem der kan søge. På den måde finder du både ud af, hvor velpositioneret du er i forhold til at modtage legatet, og hvilke formelle krav der er.

Brug lang tid på at finde ud af, hvornår deadline er, hvor mange der modtager legatet, og hvordan det passer ind i din økonomiske ramme. Ellers risikerer du at spilde din tid, som er den største fare, når det kommer til legatsøgning.

Har du nogle anbefalinger i forhold til budget?

Der hvor mange ansøgninger fejler er i budgetdelen. Sørg for at lave et kategoriinddelt og realistisk budget. Vis, hvordan legatet vil være en del af en større finansiering til at din udveksling eller praktik kan lykkes. Hvis du har det på plads, er du allerede foran. Download en gratis budgetskabelon her.

Nu skal jeg i gang med at skrive motiverede ansøgninger. Hvilke anbefalinger har du til det?

Motivationen er kernen i en legatsøgning. At du kan signalere, hvad der er drivende for dit projekt. Hvis det er et rejselegat, hvad regner du så med at opnå med rejsen, og hvordan vil du bruge det fremadrettet? Hvad er den drøm eller ambition, der driver projektet?

Derudover er det vigtigt, at du imødekommer det, der står i legatopslaget. Mange legater er sponsoreret af en eller anden faglighed eller funktion, så det må du tænke ind i din motiverede ansøgning. Det handler om at applicere den research, du på forhånd har lavet.

Ofte er det ret nemt at finde mere viden om legaterne, hvis du kigger på giverens hjemmeside. I nogle tilfælde kan du måske finde nogle tidligere vindere af legatet, som har skrevet en artikel, der kan være informativ.

Hvad skal jeg ellers have styr på, når jeg søger legater?

Generelt er det en god regel i 2020, at du aldrig kun fokuserer på den dokumentation, du sender afsted. Mange oplever at få rigtig meget trafik til deres LinkedIn-profil, når de har sendt mange legatansøgninger. Hvis du som mange studerende slet ikke har en LinkedIn-profil eller ikke har været inde på den i et år, så gå ind og lav en eller puds den op, og sørg for, at der er et billede og en lille profiltekst.
Læs med her, hvor du får ti gode råd til LinkedIn.

Hvad skal jeg for guds skyld undgå i min legatsøgning?

Lad være med at lave standardansøgninger. Lad være med at have standarddokumentation. Formalia kan være forskellig, og de krav, der bliver stillet, kan være forskellige. Det samme gælder den motivation, der efterspørges. Selvom dit ønske om at komme afsted ikke ændrer sig, er det en god idé at vinkle din motivation alt efter, hvilket legat du søger.

Der er kun en lille håndfuld vindere, og det er dem, der sender en del legater ud, men også laver noget godt og målrettet materiale.

Husk, at Kommunikation og Sprog hvert år uddeler fem studielegater på 10.000, og deadline er den 1. april. Læs mere om legatet her. Held og lykke med legatsøgningen!

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search