Skip to content

Digital kultur

Gamle memes i nye kontekster

Nye udfordringer, nye kontekster, gamle memes. Vi har samlet en håndfuld af de gode, gamle memes og sat dem ind i den nuværende kontekst, hvor corona har påvirket vores levevilkår og sociale liv under nedlukningen af Danmark.

Som Mette Frederiksen sagde under pressemødet mandag den 30. marts 2020: Alle er udfordret i disse tider. Og hvad er mere støttende end memes, der minder folk om, at de ikke er alene?

Vi har samlet en række ældre memes, som i konteksten af disse nye udfordringer stadig gør sig gældende – men nu betyder noget andet.

For kontekst vil for evigt være det vigtigste, når noget bliver udtrykt. Og her kan vi ikke lade være med at tænke på Kristian Jensen. Fordi: kontekst.

Der er for eksempel udfordringer for de mange bands, der nu øver sammen online, fordi lyden simpelthen er forsinket. Den kontekst giver det her meme fra sidste år en lidt anden betydning:

Der er også en ny udfordring i hverdagslivet: Frisørerne er lukkede. Samtidig er der en ny kontekst, hvor nationalhelten er Søren Brostrøm. Når nationalhelten klipper sig selv, må der opstå denne situation rundt om hos mange af landets frisører:

Eller også er der den, når ‘social distancing’ betyder, at du skal holde dig væk fra dine venner, men du gerne må gå ture selv. Så er Sad Keanu god at relatere til.

Og så er der det her fra 2010, som nu i 2020 giver et andet billede af virkeligheden end dengang. For virkeligheden udenfor vores vinduer er unægtelig blevet mere kedelig, end livet derude før coronaen.

Her til sidst har vi fundet et meme, der allerede er corona-muteret, for hvad illustrerer bedre følelsen på karantænens 27. dag med alle ferieplaner aflyst og fødselsdagsplaner skrottet, end en øjensynligt upåvirket Mother of Dragons?

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search