Skip to content

Praktik

Ekspertråd til din praktikansøgning

Vær modtager-orienteret, ram tonen, og lad være med at bekymre dig om, at du ikke har haft det perfekte studiejob. Det er nogle af de råd, to eksperter giver praktiksøgende.

Selvom det måske føles, som om verden er gået lidt i stå, bliver der stadig slået masser praktikpladser op. Det ved vi i Kommunikation og Sprog, hvor vi hver uge slår friske praktikstillinger op i vores jobbank, KS JOB, så du skal ikke lade coronasituationen tage modet fra dig i din praktiksøgning.

Vi har spurgt en af dem, der lige nu leder efter en kommunikationspraktikant, og en karrierekonsulent om, hvad deres bedste råd til at skrive en god praktikansøgning er.

Det mener en, der læser praktikansøgninger 

En af dem, der lige nu leder efter en kommunikationspraktikant til efteråret 2020, er Tanja Bruntse Ahler, som er kommunikationskonsulent hos By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune. Hendes bedste råd til de praktiksøgende er at læse opslaget grundigt og basere ansøgningen på det.

”Skriv dig ind i den tone, der er i opslaget, så man kan mærke, at du har læst og forstået det og er i stand til at skrive dig ind i det, råder hun og uddyber:

”Når vi for eksempel skriver ”du er verdensmester i kommunikation”, må du gerne være lidt kæk i tonen. At kunne fange tonen og stilen i opslaget er noget, man skal kunne, for det viser genreforståelse”.

Ifølge Tanja Bruntse Ahler er det vigtigt, at du målretter din ansøgning – og for guds skyld undgår at sende standardansøgninger. Desuden opfordrer hun til at fokusere på modtageren:

”Mange ansøgninger er meget afsender-orienterede, hvor ansøgeren kun fortæller om sig selv, og vi er jo interesserede i at høre, hvorfor du lige søger hos os, og hvad du tænker, du kan bidrage med”.

Måske er nogle studerende bekymrede over manglende studierelevant erfaring på CV’et, men Tanja Bruntse Ahler fortæller, at det ikke er noget, hun kigger efter hos ansøgerne:

”Det er rigtig godt, hvis du har haft en eller anden form for arbejde, og så er det fuldstændig ligegyldigt, om det er fagligt relevant. Det er et plus, at man kan se, at du har prøvet at være på en arbejdsplads – om det er som tjener eller i en tøjbutik”.

Det mener karrierevejlederen

Marianne Greve Jensen er karrierekonsulent hos Kommunikation og Sprog og har over ti års erfaring med karriererådgivning inden for kommunikation, sprog, journalistik og marketing. Hun opfordrer til at være grundig i researcharbejdet og eventuelt ringe til arbejdsgiveren for at få bedre forståelse for arbejdsopgaverne.

”Stil den slags spørgsmål, der gør, at du kan se en arbejdsdag for dig. Spørg for eksempel om de opgaver, der fylder mest, om der er noget, de særligt vægter blandt kompetencerne, eller om du skal arbejde med særlige målgrupper. Undgå dog at spørge om det, du kan læse dig til i opslaget eller på deres hjemmeside,”råder Marianne Greve Jensen.

Ligesom Tanja Bruntse Ahler understreger karrierekonsulenten vigtigheden af at målrette ikke kun ansøgningen, men også CV’et til den specifikke praktikantstilling. For at målrette CV’et skal du starte med en faglig profil, som er tilpasset stillingen.

”I din faglige profil, skal du tænke ”miniansøgning”. Et sted mellem 80 til 90 procent af arbejdsgiverne starter med at læse dit CV, og hvis ikke det fænger, så læser de ikke ansøgningen,” siger Marianne Greve Jensen og tilføjer:

”Skriv kort, hvad du kan bidrage med, og hvad du brænder for rent fagligt”.

I mange af de praktikansøgninger Marianne Greve Jensen læser, oplever hun, at de studerendes sprog er en anelse for formelt.

”Vi ser tit, at studerende låses fast i formen ansøgning og bruger ord, som er lidt gammeldags og formelle som for eksempel ”derimod, såvel, hvorom, derudover”. Det gør sproget stift og gammeldags – og det er ikke god kommunikation. Skriv let, klart og flydende” siger hun.

Til slut råder Marianne Greve Jensen til at huske at få nogen til at læse dit CV og din ansøgning igennem:

”Få feedback på dine materialer – det kan du for eksempel få hos KS, også når du er studiemedlem”.

Få feedback på CV og ansøgning

Du kan som studiemedlem af Kommunikation og Sprog få feedback på dit CV og din ansøgning af Marianne Greve Jensen eller en af de andre dygtige karrierekonsulenter her.

Læs desuden vores trin-for-trin guide til at skrive det optimale CV og den bedste motiverede ansøgning her.

Held og lykke med praktiksøgningen!

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search