Skip to content

APP-PARTY-INFO

’Dagens ord’ giver dig mere end dagens ord

Den Danske Ordbogs hjemmeside, ordnet.dk, har hver dag siden november 2009 givet deres brugere et samfundsrelevant ’Dagens ord’ eller ’Dagens udtryk’. Siden da er der kommet en app, som har vundet en Danish App Awards-pris, og som udover at byde på ’Dagens ord’ burde være på enhver smartphone.

På en eller anden måde er det gået ubemærket hen, at den digitale version af Den Danske Ordbog i november 2019 fyldte 10 år. I det seneste nyhedsbrev fra dem, der står bag, nemlig Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, skriver de selv en mindre historie om det.

Men platformene fortjener mere opmærksomhed end det.

For ikke nok med at appen er pæn, overskuelig og enkel i sit udtryk, så giver den præcis, hvad man har brug for – både som studerende, kommunikatør, sproginteresseret og skrivende, læsende og udtrykkende.

Udover det grundlæggende som man får i en ordbog – som at man kan slå et ord op for at forstå dets betydning, ordklasse og anvendelse – indeholder både hjemmeside og app ’Dagens ord’ eller ’Dagens udtryk’.

’Dagens ord’ er nøje udvalgt af redaktørerne. De udvælger et ord eller et fast udtryk ud fra dagsaktuel relevans og kontekst. Som for eksempel da Madonna fyldte 60 i marts 2018 eller da Dyne Larsen fyldte 70 i august samme år.

Eller som i november 2009, hvor det første af ’Dagens ord’ blev ’allesjælesdag’. ”Vi gik nemlig i luften første gang den 2. november 2009, og det var allesjælesdag”, fortæller Lars Trap-Jensen, der er ledende redaktør af hjemmesiden og appen.

Sproglig samfundsrelatering

’Dagens ord’ kan udover hyldester af folk og sæson-betonede ord tilhøre en nyhed i samfundet.

Som for eksempel dengang i 2018, da medicinstudiet fik romaner på pensumlisten: Dagens ord blev derfor adjektivet ”narrativ”, da det skal give de medicinstuderende større forståelse for mennesker.

Så fik humaniora også lige et skulderklap med på vejen. <3

Der er også den, hvor ’Dagens ord’ var ’halvstiv’, fordi det i marts 2018 var 20 år siden, at ”det første virksomme lægemiddel mod impotens kom i handlen”.

Og i februar samme år, hvor udtrykket ’endnu en dag på kontoret’ fik opmærksomhed, da pensionsselskabet PFA havde lavet en ny rundspørge, som afslørede, hvordan folk over 50 år så sig selv på arbejdsmarkedet.

En hyldest til de større

Udover en særlig tanke til Madonna og Lars Larsen, er også andre større profiler blevet hyldet som ‘Dagens ord’. Og ingen sprogplatform uden en dansk lingvist: Den danske sprogforsker Rasmus Rask blev hyldet i november 2017, da det var 230 år siden, han kom til verden.

Nu justerer de dog den model en smule. ’Dagens ord’ får et større fokus på det sproglige.

”Hensigten er, at ordet eller udtrykket skal give brugeren en sproglig aha-oplevelse og bidrage til at sætte fokus på det danske sprogs alsidighed og mangfoldighed”, skriver de i nyhedsbrevet fra april.

Så nu kan man som bruger forvente, at der kommer fokus på udtale, stavning, orddannelse, dialekter, etymologi, og som de skriver ”meget mere”.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search