Skip to content

Studieliv

Gruppearbejde made easy

Foruden at tale som en giraf er forventningsafstemning, ærlighed, tålmodighed og erkendelsen af, at det ikke altid går godt, nogle af de ting, der er vigtige i gruppearbejdet. Her kommer en lille guide, der forhåbentlig kan gøre dette semesters gruppearbejde gnidningsfrit.

Forventningsafstemning

Først og fremmest kan det være en god ide at forventningsafstemme i gruppen. Det kan for eksempel være at sætte ord på, hvor meget man skal mødes og i hvilket tidsrum på dagen. Hvis en eller flere i gruppen har et arbejde eller fritidsaktiviteter, kan det være godt at vide på forhånd. Skriv eventuelt ned, hvornår I skal noget, eller lav en fælles kalender, hvis det kan hjælpe til at holde overblikket. Nogle grupper har også gavn af at afsætte bestemte tidsrum i løbet af ugen, så der ikke er tvivl om, hvor meget tid der skal sættes af til arbejdet.

Ambitionsniveau

Det kan være en god ide at tale om, hvordan ambitionsniveauet er for den enkelte. Det kan gøre det lettere at finde ud af, om I har det på samme måde i gruppen og tale om, hvor meget arbejde I skal lægge i projektet eller læsningen.

Ærlighed

Overordnet set er ærlighed et vigtigt redskab i gruppearbejdet. Det er okay, hvis der er for meget at se til, eller hvis man ikke har nået at færdiggøre et stykke arbejde — det er bare vigtigt at sige det til hinanden. Ligesom det er vigtigt at sige det, hvis man synes, at et gruppemedlem laver for lidt (eller for meget). Husk, at I er sammen om det. Alle skal kunne være med på de betingelser, I sætter for hinanden.

Tal pænt

For nogle lyder det måske underligt at skulle mindes om at tale pænt til hinanden, men det er vigtigt at huske det i gruppearbejdet. Lige pludselig kan der være pres på, og så er det godt at tale ordentligt til hinanden. Man kan anbefale det såkaldte ’girafsprog’, hvor man løfter sig over den givne situation og taler ud fra ens egen oplevelse fremfor at tale ned til og bebrejde hinanden. Og så er giraffer også bare søde dyr. Så vær ligesom dem. Søde ved hinanden.

Realitetssans

Jeg har selv oplevet, at gruppearbejdet kan blive nedslidende, hvis man ikke holder fast i realitetssansen i forløbet. Det gælder både, når man planlægger, hvad der skal nås i fællesskab, og hvad den enkelte skal nå imellem møderne. Så når I har aftalt, hvad der skal laves, så tænk lige en ekstra gang, om det er realistisk. Så undgår I at blive pressede og kan måske endda nå mere end planlagt.

Refleksion

Det kan være en god idé at sætte tid af til at reflektere over, hvor langt I er nået i gruppearbejdet, om I er på rette spor og hvordan det går socialt. På den måde kan I imødekomme eventuelle problemer, før de bliver kæmpestore.

Det er okay, at det ikke altid går godt

Hvis det er det første gruppearbejde, eller hvis de andre gruppemedlemmer er dine venner, så kan det være svært at indse, hvis gruppearbejdet ikke går godt. Men det er altså helt normalt. Det er tit godt at tale om det, selvom det kan virke grænseoverskridende at skulle sige det højt. For hvis du har tænkt det, er der sikkert også andre i gruppen, der kan nikke genkendende til det. Hvis det ikke hjælper at tale om det indbyrdes, så skal I ikke være bange for at bede om hjælp fra en vejleder. Nogle gange er det de mindste ting, der er gået skævt, og så kan det hjælpe med et par øjne udefra til at finde hoved og hale i problemerne.

Husk også at bruge din tid på andre ting — og andre mennesker

Når man arbejder sammen over længere tid, kan det føles, som om man ikke ser andre mennesker end sin gruppe. Derfor er det vigtigt at se sine venner, veninder eller familie, så man kan få et afbræk fra gruppen og tænke på noget helt andet. Planlægningen af gruppearbejdet også vigtig, fordi I på den måde kan man sætte tid af til at holde pause fra hinanden.

Hyg jer sammen

Det kan være godt med noget hygge i gruppen. For eksempel kageordninger. Det kan også være julehygge, en fyraftensøl en gang imellem eller noget helt andet. Det er rart ikke bare at sidde med hovedet i bøgerne og tale om teorier med sine gruppemedlemmer. Så kan man også lære hinanden at kende i andre sammenhænge end diskursanalyser og indholdsfortegnelser.

Hold pauser

Lidt i forlængelse af det ovenstående punkt er det også vigtigt at holde pauser i gruppearbejdet. Det bliver typisk nogle lange dage, når man skal have læst eller skrevet mange sider. Her er det rart at tage en gåtur, en kop kaffe eller en god frokost for lige at samle tankerne og komme lidt væk fra opgaven eller eksamenslæsningen.

Tålmodighed

Væbn dig med tålmodighed i gruppearbejdet. Der er mange forskellige måder at arbejde og skrive på, og det tager altså bare længere tid, når man er flere mennesker, der skal læse alle afsnit igennem. Så tålmodighed er virkelig en dyd i gruppearbejdet. Bare husk på, at i langt de fleste tilfælde lærer I alle sammen mere af at have talt tingene igennem.

Forskellighed

I et gruppearbejde er det en gave, hvis gruppemedlemmerne har forskellige kompetencer. Så husk at sætte pris på, at I er gode til forskellige ting — også selvom det kan betyde, at I ikke altid er enige om, hvordan tingene skal gøres. Så længe, I har respekt for hinandens kompetencer, kan I få rigtig meget ud af at kunne forskellige ting. I denne sammenhæng kan det også være, at den enkelte ser sig selv på en anden måde end forventet. Her er det godt at kigge indad og mærke efter, om du reagerer, som du gerne vil, og om du kan genkende den rolle, du har i gruppearbejdet.

Rigtig god fornøjelse med gruppearbejdet!

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search