Skip to content

Anbefalinger

Læsestof til sommerhjernen

Kan man blive klogere, mens man hygger i solen og nyder sommerferien? Selvfølgelig kan man det! Vi har samlet 6 bud på letlæselig faglitteratur, som du kan gå ombord i for at stimulere din døsige sommerhjerne.

Godt dansk

Evnen til at skrive levende og klare tekster kan virke som en mystisk kraft, som det bare er ærgerligt ikke at besidde. Men skrivetalent er i langt højere grad en muskel, der kan trænes, og til det er Peder Skyum-Nielsens ’Godt Dansk’ et godt sted at starte.

Skyum-Nielsen gennemgår typiske grammatiske og sproglige fejl og uvaner og deler ud af konkrete tips til at gøre sproget levende. For eksempel viser han, hvor stor en forskel det kan gøre at give noget kærlighed til sætningens tidsbøjede verbum – det han kalder sætningens ”motor”. Han er modstander af ”blegverberi” – at bruge sprogets mest anvendte verbum, som er de forskellige bøjninger af at være. Han anbefaler i stedet at bruge fantasien og finde alternativer, der pirrer sanserne, som at bjergtage, ondulere og udbasunere for at indsprøjte teksten med liv.

En tur gennem Skyum-Nielsens sprogmaskine sikrer, at du kan vende tilbage efter sommerferien med en skarp og flydende pen, som kan gavne dig både på uddannelsen, jobbet og derhjemme.

Kan trold tæmmes?

Hvad er det, der forvandler helt almindelige mennesker til internettrolde, der spreder gift på de sociale medier, når de brækker sig i kommentarsporene? Eksperttrioen i psykologi, sociale medier og adfærd Kathrine Thielke, Nanna Dall og Maia Kahlke Lorentzen giver i ’Kan trold tæmmes?’ indblik i troldenes verden og illustrerer, at hvem som helst kan blive til en trold bag skærmen.

Forfatterne viser, hvordan troldesabotage af debatter på de sociale medier kan være et problem for ytringsfriheden og i sidste ende for vores demokrati. De analyserer troldenes adfærd og guider til, hvordan de bedst håndteres fra et professionelt synspunkt.

Bogen kan gavne alle, der bevæger sig online og er særligt relevant for dem, der kunne tænke sig at arbejde med sociale medier.

At tænke – hurtigt og langsomt

Forskerduoen Daniel Kahnemann og Amos Tversky har afdækket en lang række indsigter om det menneskelige sind, som er langt mere irrationelt, end man skulle tro. De indsigter deler Kahnemann ud af i ’At tænke – hurtigt og langsomt’, som får øjenbrynene til at løfte sig af overraskelse, hver gang man vender en side.

Bogen er navngivet efter hjernens to ”systemer”: det ene, som er hurtigt, automatisk og intuitivt og det andet, som er langsomt, bevidst og grundigt. Kahnemann beskriver de mange biases, der er indbygget i hjernens hurtige system og deler gavmildt ud af eksempler på, hvornår de kommer i spil. Confirmation bias farver os eksempelvis til at lede efter viden, som bekræfter det verdenssyn, vi allerede har, og ignorere information, der udfordrer det. Det er en effekt, som ingen kan sige sig fri for – hverken lægmand eller forsker.

Kahnemanns indsigter kan gavne os alle og gøre os klogere på vores egne og andres blinde vinkler, så vi bedre kan forstå de mennesker, vi omgås. Desuden er der forskning, som viser, at mennesker, der er bevidste om deres egne biases, oftere har velfungerende parforhold.

Svend Brinkmann – der er nok at vælge imellem

Hvis du er en af dem, der er træt af at høre om selvhjælpsbøger, kan du roligt læse videre. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet Svend Brinkmann giver nemlig alternativer til den klassiske selvhjælpsbog.

Han blev kendt efter udgivelsen af ’Stå fast’, der handler om det selvudviklingsræs, som han mener er årsagen til mange af det moderne menneskes problemer. Læseren får syv råd til at se, hvad der er væsentligt i livet og til at affinde sig med sig selv.

En anden bog af psykologiprofessoren er ’Ståsteder’, som kritiserer samfundets evige krav til individet om omstillingsparathed. Fra en filosofisk vinkel diskuteres samfundets retning, og om der mon er bedre alternativer til den kurs, vi har sat i dag. Igen får læseren en række gode råd – denne gang til at få øje på ti iboende værdier, som giver mennesket værdi i sig selv.

’Stå fast’ og ’Ståsteder’ er bare to af Svend Brinkmanns bøger, som alle er værd at gå på opdagelse i for at blive klogere på pædagogik, psykologi og filosofi og få rusket op i, hvordan vi tror, vi skal leve livet.

Factfulness: 10 grunde til at vi misforstår verden

Et positivt pust til dig, der kan blive deprimeret over verdenssituationen med al dens elendighed. Den svenske statistiker Hans Rosling, hans søn Ola Rosling og svigerdatter Anna Rosling Rönnlund viser med udgangspunkt i statistikker, at det ikke står så slemt til, som mange tror.

Rosling har fundet frem til, at størstedelen af de personer, som deltog i hans forsøg troede, at verden var fattigere, mere usund og farligere, end den rent faktisk er. Han peger på misinformation og et forvrænget nyhedsbillede som årsagen til folks pessimisme og anbefaler metoder til at gøre det mere positivt og retvisende.

Ingen ringere end læsehesten Bill Gates anbefaler Roslings bog varmt. Han var så begejstret for den, at han tilbød at købe et eksemplar til alle amerikanske college dimittender i 2018, da bogen udkom.

Få en forsmag på Roslings bog her, hvor han i Deadline forklarer, hvorfor man skal være varsom med at bruge medier til at forstå verden.

Offline

Hvad gør det tårnhøje smartphoneforbrug egentlig ved os mennesker? Det spørgsmål stiller speciallæge Imran Rashid og marketingekspert Søren Kenner i ’Offline’, som kritiserer den techverden, der konstant arbejder for at holde vores øjne fastklistret til skærmen.

Rashid og Kenner viser, hvordan Facebook, Apple og Google bygger afhængighedsdesign ind i deres produkter for at maksimere brugerens skærmtid. De forklarer, hvordan designet gør brugeren afhængig, og hvordan det påvirker vores hjerner, identitet og virkelighedsopfattelse.

Forfatterne maler ikke kun fanden på væggen i ’Offline’ – de udstyrer også læseren med redskaber til at genkende digital manipulation og til at få sundere digitale vaner.

 

Har du en faglitterær anbefaling, som du har lyst til at dele? Hop ind og send os en besked med din anbefaling på Kommunikation og Sprogs Instagram eller Facebook – så kan vi dele den med andre.

Så er der kun tilbage at sige god sommerlæsning, og husk solcreme!

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search