Skip to content

Kultur og sprog

Ord, der ikke blev totalt 2020’sk

I starten af året forsøgte vi her på Studenterbrød at forudse, hvilke ord der ville indtage sproget i løbet af året. Men allerede i slutningen af marts var vi slået skakmat. Den Danske Ordbog er netop blevet opdateret med 634 ord, hvor ro-sult og forbrugsskam indtil videre er blevet slået af ord som flokimmunitet og superspreder.

Der har været masser af nyt under solen i dette herrens år: Coronavirussen og Black Lives Matter er to sager, der har sat sit aftryk på den første halvdel af året – det ses også i sproget.

Alene coronakrisen har givet 33 nye ord til det danske sprog. Herunder er både videomøde, podepind og superspreder.

Ordene solidaritetsfølelse og racepolitik har også i denne omgang fået en plads i befolkningens ordforråd.  Og så tænker vi egentlig, at på baggrund af Black Lives Matter kan privilegieskam stadig nå at komme i ordbogen i år – som vi tidligere på året spåede om.

Nye betydninger

Ro-sult var også et af de ord, vi forudså ville blomstre i løbet af året. Vi troede nemlig, at vi ville få nok af præstationskulturen, og at vi ville længes efter ro. Men netop på grund af coronakrisen og nedlukningen af samfundet har mange fået dén form for ro.

Det har ikke været den samme form for præstation, men det har mere handlet om at få tingene til at fungere derhjemme under de særlige omstændigheder.

Og det har betydet, at ordet arbejdsstation har fået en ny betydning. En betydning, vi kan nikke genkendende til, fordi vi har balanceret hverdagsliv med uni-liv og arbejdsliv under ét tag med hjælp fra en opdeling i hjemmet med denne arbejdsstation.

Den digitale sfære

Et andet nyt ordbog-ord, der faktisk også er totalt 2020’sk, er afpublicere. Det betyder at ”trække noget tidligere udgivet tilbage, især ved at fjerne det fra internettet”, som vi alle vel godt kunne gøre brug af en gang i mellem.

Udtrykket det mørke net er kendt fra 2002. At det tog næsten 20 år for det udtryk at komme i ordbogen, kan måske have noget at gøre med, at det først inden for de seneste par år er gået op for den almene borger, hvordan den digitale sfære fungerer.

Naturlige ord

Teltpløk er nu i ordbogen. Vi har kendt ordet hele vores liv, men måske er det første gang, vi ser det skrevet ned: For pludseligt virker det som et meget jysk ord, da mange jyske dialekter sluger endelserne.

Verbet vinificere er også kommet i ordbogen. Det kan have noget at gøre med, at det er blevet populært at dyrke forskellige former for vin i Danmark. Noget, det lille land i nord ellers ikke er kendt for, men sammen med klimaforandringerne er der ændringer i vinens traditionelle forståelse.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search