skip to Main Content

Studieliv

5 råd til et velorganiseret semester

Du har overlevet eksamensræset endnu en gang og lover nu dig selv, at næste semester skal være anderledes. Det skal være struktureret, og du skal vise verden, hvor punktlig og velforberedt du i virkeligheden er. Men hvordan sørger du for, at dine ambitioner bliver til virkelighed? Vi har lavet en guide med fem råd til dig, der gerne vil have et velorganiseret semester.

Skab overblik

Et helt semesters pensum kan hurtigt virke uoverskueligt. Derfor er første trin til et velorganiseret semester at få overblik over, hvad du skal læse til hvornår og over eventuelle afleveringer. Sådan sikrer du også, at det ikke kommer som et chok søndag aften, at du skal aflevere en firesiders rapport eller læse 120 sider til dagen efter.

Find dit pensum på intranettet, og indsæt det i en pensumoversigt. Vi har lavet en Excel-skabelon, som du finder her. Så kan du følge med i, hvor langt du er nået og blive opmuntret af dine fremskridt.

Planlæg

Når du har fået overblik over dit pensum, kan du planlægge, hvornår du skal læse hvad og indsætte det i din kalender sammen med dine afleveringer. Afsæt et realistisk tidsrum til materialet, så du både har nok tid til at læse, og så du ikke skal læse en tung akademisk tekst på et tidspunkt, hvor du ikke arbejder godt. De fleste har den bedste koncentrationsevne om formiddagen, men det er ikke sikkert, at det er tilfældet for dig. Prøv dig derfor frem.

Det er vigtigt ikke at overbooke dig selv, når du planlægger. Selvom der er 24 timer i døgnet, og du kun har brug for at sove i otte af dem, betyder det ikke, at det er en god idé at planlægge læsning og arbejde i de resterende 16 timer. Planlæg din tid, så der er overskud til at slappe af og til eventuelle spontane aftaler. Spred din forberedelse ud over ugens dage, så du ikke presser seks timers læsning ind på én dag, og forsøg at holde weekenderne fri.

Find ud af, hvor du læser bedst

Nogle arbejder bedst på en musestille læsesal og andre på en livlig café. Det er en god idé at komme ud af huset og væk fra overspringshandlinger som vasketøj og tv-serier. Det er påvist, at det at komme ud af hjemmets vante rammer kan øge koncentrationsevnen bemærkelsesværdigt. Hvis du ikke ved, hvor du arbejder bedst, kan du prøve nogle forskellige steder af.

Få en rutine

Du kan nu gå i gang med at etablere en rutine. Jo mere du følger din plan, jo mere fritid vil du få. Så snart du får etableret en rutine, vil det blive lettere at få læst, og opgaverne vil føles mere overkommelige.

Selvom der er nogle dage, hvor det føles tungt at læse eller skrive på en opgave, og hvor det er nærliggende at sige: ”Jeg kan bare ikke i dag”, er det en god idé at komme afsted og få arbejdet bare en lille smule. Du vil nok finde ud af, at der er mere krudt i dig, end du lige troede. Derudover vil du undgå den dårlige samvittighed, der ofte følger med at udsætte til i morgen, hvad der kunne gøres i dag.

Pas på dig selv

Det er vigtigt at få sagt, at det er helt normalt ikke at få læst hele pensum, taget noter til alle forelæsninger eller præstere dit absolut bedste til alle eksamener eller afleveringer. Studielivet kan være udmattende, og det er ikke altid lige let at administrere egen tid. Husk ikke at være for hård ved dig selv og give dig selv plads til at være social, bevæge dig, flade ud på sofaen og dyrke dine interesser.

Hvis du kører dig selv for hårdt og glemmer pauserne, risikerer du at blive overanstrengt. Derfor skal du huske at passe godt på dig selv. At lave en plan og sætte ambitioner er en god start på at få et velorganiseret semester, hvor du har overblik og vigtigst af alt tid til at gøre de ting, der gør dig glad.

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search