skip to Main Content

Studenterkoordinatoren:

Coronavirus – kan jeg stadig komme på udveksling?

Med lukkede landegrænser og en virus, der er yderst risikofuld, kan tanken om at flytte på egen hånd til et fremmed land for at tage et semester i udlandet virke skræmmende.

Studerendes lyst til at tage et semester i udlandet, hvor kulturforståelse og nyt sprog kan komme helt ind under huden, stiger gevaldigt, og flere og flere studier tilbyder denne mulighed. For bachelorerne er der tale om et semester med fag og skolegang på en helt anderledes måde, end hvad vi kender til i Danmark. For kandidatstuderende kan det være i form af udveksling eller praktikophold: Det kan give en forsmag på det erhvervsliv, der venter på én efter endt uddannelse, samt unikke kontaktmuligheder og et stort netværk. En unik oplevelse, som man muligvis ikke får på et andet tidspunkt i livet.

Hvad gør man så, når coronavirus hærger i hele verden?
Min årgang modtog en kode til et zoom-møde fra Studievejledningen for Sprog-fagene på Aarhus Universitet, som havde arrangeret et udvekslingsmøde. Her kunne man møde tidligere studerende, der fortalte om deres egne oplevelser og erfaringer, som andre kunne lære af. Hele mødet forløb, som det skulle; folk var forberedte, punkterne var velovervejede, og vejlederne kom godt rundt om emnet. Alt i alt et super godt møde, men alligevel står mange tilbage og føler, at der mangler noget information om denne unikke situation, hvor COVID-19 kan have en effekt på studerendes mulighed for udveksling.

Håber det bedste

Én af de studerende, der var med til dette møde og netop sidder tilbage med sådanne tanker, er Freja Stampe. Til daglig læser hun International Virksomhedskommunikation i Spansk på Aarhus Universitet og skal netop nu til at tage stilling til udveksling på godt og ondt.

Hvordan tackler du COVID-19 i forhold til udveksling?
”Som det ser ud lige nu, så håber jeg på det bedste og prøver at være positiv i forhold til at kunne komme afsted på udveksling. Der er alligevel et godt stykke tid til, så det er endnu ikke til at sige, hvordan situationen vil udvikle sig. Selvfølgelig er der lande, som er langt hårdere ramt af coronavirus og slet ikke er nået til det punkt, hvor samfundet langsomt er begyndt at åbne op igen, som i Danmark.”

Tror du, at pandemien vil have en effekt på dit udvekslingsophold?
”Ja og nej… Selvom det ser ud til at gå den rette vej, kan man selvfølgelig godt være noget bekymret, set i sammenligning med andre lande, som er langt hårdere ramt. Lande, som ikke har de samme levevilkår/hygiejnevaner som i Danmark, og som nok vil være længere tid om at vende tilbage til det samfund, som de kender fra før pandemien opstod. Jeg tror måske også godt, at det kan have en effekt i forhold til, hvor det vil være muligt at komme hen, hvis ikke der fra nu af kun sker en positiv ændring af situationen.”

Hvordan har dit syn på udveksling ændret sig i løbet af coronatiden?
”Nu vil jeg rigtig gerne selv afsted til Sydamerika, hvor der er en stor social ulighed, og hygiejnen er langt fra den, vi kender i Danmark. Derfor kan det godt gøre mig lidt bekymret i forhold til at tage afsted, og om jeg overhovedet vil have mulighed for at kunne tage på udveksling i Sydamerika. Hvis det bliver en mulighed, tror jeg ikke, at jeg vil være bange for at tage afsted, men det må tiden vise.”

Har dit universitet informeret om mulige ændringer i forbindelse med udveksling og corona?
”Nej, indtil videre har de valgt at afvente situationen. Det kunne selvfølgelig være rart at vide, særligt for en som mig, som læser et sprogstudie, da jeg synes udvekslingsopholdet har en kæmpe betydning for mit studie. Det er essentielt at komme ud og bruge sproget, så hvad alternativet vil være, hvis vi ikke får muligheden for at kunne tage på udveksling, er et godt spørgsmål. Jeg tror dog, at universitetet (ligesom mange af os) prøver at være positive omkring situationen, og derfor synes jeg også, at det er forståeligt, at de ikke er kommet med en udmelding.”

Som Freja nævner, nytter det ikke noget at forvente, at der kommer en konkret udmelding på nuværende tidspunkt. Man kan hurtigt komme til at glemme, at Sty-relsen ikke ønsker at holde beslutninger hemmelige for os, hvorfor vi ej heller må glemme, at der bliver arbejdet på højtryk på at få tingene til at gå op i en højere enhed.

Denne artikel er skrevet af en af Kommunikation og Sprogs studenterkoordinatorer. Artiklen har tidligere været udgivet i Kommagasinet.

Du kan altid finde din studenterkoordinator på dit universitet, hvis du har spørgsmål om din fagforening. 🧡

Back To Top
Search