skip to Main Content

Kommunikation

Ekspert i kropssprog: Sådan rammer mundbind vores kommunikation

“Når vi kigger på hinanden, afkoder vores hjerne først, om det er venner eller fjender, vi er omgivet af. På den måde opfatter vi ubevidst, om miljøet er trygt eller utrygt. Når vi ikke kan se to tredjedele af ansigtet, skaber det helt naturligt utryghed,” siger ekspert.

Forestil dig, at du er i biografen for at se den nye James Bond-film. Du glæder dig selvfølgelig.

Men da filmen begynder, kan du kun se en tredjedel af skærmen. Du bliver naturligvis skuffet. Du går ud og forlanger pengene igen, fordi det var en mangelfuld oplevelse.

Når et menneske bærer mundbind, så aflæser vi deres ansigt, som var det en tredjedel af James Bond-filmen, mener Pernille Slot, ekspert i ansigtsmimik og kropssprog.

Vi har i den seneste tid skullet vænne os til at bære en maske, der skjuler vores følelsesmæssige skærm, men ifølge Pernille Slot så besværliggør mundbind vores nonverbale kommunikation og distancerer os fra hinanden.

”Jeg tror, at følgevirkningen bliver, at vi går mere ind i os selv, fordi det er så utrygt for menneskedyret, at to tredjedele af følelsesscanneren er væk. Mental mistrivsel kan derfor blusse op, fordi vi ikke har den tryghed, der er i at aflæse følelsesskærmen på hinanden,” siger Pernille Slot.

Hun pointerer, at hun ikke udtaler sig ud fra et corona-sundhedsfagligt standpunkt, men kun forholder sig til mundbinds effekt på mennesket.

Sådan aflæser vi et ansigt

Ifølge Pernille Slot afkoder vi, om et menneske er venligt eller fjendtligt ved at kigge på øjne, pande og mund. Men der er mennesker, som finder det intimt og grænseoverskridende at se en fremmed i øjnene. Derfor vil de først kigge efter mundens følelsesmæssige træk, hvilket ikke er muligt, når modparten bærer mundbind.

”Mennesket lever af nonverbale signaler. Alle vores beslutninger bliver truffet på, om man er tryg eller ikke tryg ved det her. Er jeg tryg ved ham? Kan jeg stole på ham, kan jeg ikke stole på ham? Når vi så render rundt med to tredjedele dækket, så er det bare: Ham kan jeg ikke stole på,” siger Pernille Slot.

Hvordan kommunikerer du effektivt med mundbind?

Mundbind er blevet lige så almindeligt som pung, mobil og nøgler, når du skal udenfor hjemmet. Om det er skole, byen eller arbejde, så er mundbindet altid indenfor rækkevidde.

Pernille Slot så helst, at der kom et alternativ til mundbind. Det kunne være et plastikvisir, for her vil vi kunne afkode hinandens følelsesmæssige træk i ansigtet.

Visir er en mulighed, men for dig som allerede har hamstret mundbind, så giver Pernille Slot tre råd til, hvordan du kan forbedre din kommunikation med mundbind igennem ansigtsmimik og kropssprog.

  1. Hold længere øjenkontakt. To til tre sekunder – det frisætter endorfiner hos mennesket.
  2. Løft øjenbrynene – det viser åbenhed, er indbydende overfor fremmede og fungerer samtidig som en hilsen.
  3. Vis dine håndflader – det viser, at du intet har at skjule.

Det kan lyde simpelt og banalt, men prøv det, næste gang du befinder dig i det offentlige rum med mundbind. Det er hverdag, så vi kan vel ligeså godt have lidt sjov med det.

Corona ændrer vores dagligdag – så her er råd til dig, der mangler motivation eller bare nogle råd til, hvordan du skal forholde dig til hjemmearbejde.

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search