skip to Main Content

Arbejdsmarked

8 spørgsmål, du kan stille til jobsamtalen

Du er blevet indkaldt til en jobsamtale, men det er ikke kun virksomheden, der skal vide noget om dig. Du skal også vide noget om dem. Og når du stiller spørgsmål, viser du samtidig, at du er interesseret i virksomheden.

Det kan være nervepirrende at gå til jobsamtale, og du bliver måske nervøs inden, fordi du skal overbevise virksomheden om, at du er den rette kandidat til jobbet. En af de måder, du kan vise virksomheden noget om dig selv er, hvis du stiller gode spørgsmål, og det er en god idé at have dem klar på forhånd. På den måde sikrer du også, at du går derfra med en forståelse for virksomheden og den stilling, som du har søgt.

Kommunikation og Sprogs karriereteam giver dig her en række spørgsmål, som du kan overveje at stille til jobsamtalen.

1. Hvad er min ugentlige arbejdstid?

Som studentermedhjælper skal du huske på, at du også har et fuldtidsstudie, som du skal have tid til. Derfor er det godt at vide, hvor mange timer virksomheden forventer, at du arbejder om ugen. I den forbindelse kan du også spørge dem, om de er fleksible i eksamensperioder.

2. Er der andre studenterende i virksomheden?

Hvis I er flere studerende, er du med på et hold, og du vil få mulighed for sidemandsoplæring. Du har også nogle at dele opgaverne med, når der er travle perioder. Hvis du er den eneste, kommer du tættere på de fastansatte, og du kan i højere grad påvirke dine arbejdsopgaver – få nye og udvikle på dem.

3. Hvordan er mine fremtidsmuligheder?

Hvad er mine vilkår, når jeg er færdig? Nogle ansættelsessteder stopper ansættelsen i det øjeblik, du har afleveret dit speciale, andre giver dig tre måneder på fuld tid, så du kommer op på høj dagpengesats. Det skal ikke være dét, der afgør om du tager jobbet, men det er rart at vide på forhånd, så du kan planlægge efter det. Og hvis du er kandidatstuderende, kan det være rart at få afklaret, om der er mulighed for en fastansættelse efter studiet.

4. Hvordan vil en typisk arbejdsdag se ud som studentermedhjælper?

Til jobsamtalen vil I ofte gennemgå stillingens opgaver sammen, og denne gennemgang vil nok give dig et indblik i de opgaver, som virksomheden prioriterer højest. Når I gennemgår en arbejdsdag, kan det give dig et overblik over nogle af de arbejdsopgaver, som de måske ikke prioriterer så højt ­– derved vil du få ny relevant viden om dine opgaver.

Hør dem, hvad de tror, du kommer til at lære eller blive klogere på hos dem. Studiejobbet er en mulighed for at anvende din faglighed i praksis. Uanset hvad, bliver du klogere af at komme ud i et studiejob, og det kan sagtens tænkes, at virksomheden har blik for nogle læringsfelter, du ikke selv har blik for.

5. Hvordan er virksomhedens kultur?

Du kan spørge ind til, om der er fælles morgenmad eller fredagsbar. Svarerne kan gøre dig klogere på, om det er en mere afslappet virksomhed, eller om der lægges vægt på formalitet. På den måde får du sporet dig ind på virksomhedens kultur, og hvordan samarbejdet fungerer. Samtidig viser du din interesse for virksomheden som socialt samlingspunkt, og du kan få et indtryk af, hvordan du vil passe ind som medarbejder.

6. Hvordan bliver min ansættelse en succes?

Hvordan bliver resultater eller succes vurderet i virksomheden? Dette kan du både spørge om i starten og slutningen af samtalen, da det åbner op for, at de kan uddybe både arbejdsopgaver og formål. Men også firmakulturen omkring feedback og resultater.

7. Hvordan ser processen ud herefter?

Der kan være forskellige ting, der skal foregå efter samtalen. Du kan derfor høre dem, om der er en anden samtalerunde, eller om du skal udfylde en personlighedstest – hvor lang tid der vil gå, før du kan forvente at høre fra dem, og hvor mange der er indkaldt til samtale. Hvis du i et tidligere studiejob har produceret noget konkret tekst, billede eller video, kan du også foreslå, at du sender det til dem. På den måde signalerer du, at du fortsat er interesseret i stillingen.

8. Er der noget, I er i tvivl om i forhold til mig som kandidat til jobbet?

Netop dette spørgsmål kan være godt at afslutte med, da det kan åbne op for en dialog om de tvivlsspørgsmål, som virksomheden har. Og det kan give dig mulighed for at uddybe eller forklare de spørgsmål, som ellers kun ville blive diskuteret bag lukkede døre, efter du har forladt rummet.

Har en bachelor i kommunikation og digitale medier og læser en kandidat i kommunikation på Aalborg Universitet i København.

Back To Top
Search