Skip to content

Tips og tricks

Klar, parat, bachelorstart

Du har læst og læst og læst, og du kan nu endelig ane afslutningen på din bacheloruddannelse i horisonten, men det kan være en jungle at finde ud af, hvor du skal starte og slutte. Derfor har vi på Studenterbrød samlet 6 råd til dig, der skal til at skrive dit bachelorprojekt.

Afleveringsdatoen virker måske til at være langt ude i fremtiden, men du vil takke dig selv om nogle måneder, når presset kommer snigende.

Hvis du har skrevet større projekter før, ved du, at der ofte kommer noget uventet, som kan gøre, at din tidsplan skrider. Med de nedenstående råd sikrer du dig, at du får en god proces, selvom der undervejs kommer udfordringer, som du ikke altid selv er herre over.

Projekt sammen med en virksomhed

Hvis du ønsker at skrive projekt i samarbejde med en virksomhed, er det en god idé at være ude i god tid. Det kan ende med, at du skal tage kontakt til mange, for du kan ikke regne med, at den første du skriver til har mulighed for at indgå et samarbejde.

Træk derfor på dine kontakter – måske har din nuværende arbejdsplads, en tidligere kollega, dit gymnasium eller dine forældres venner mulighed for at hjælpe.

Når du skriver til en potentiel samarbejdspartner, skal du tydeliggøre, hvad du ønsker at undersøge. På den måde sikrer du dig, at du hverken spilder deres eller din egen tid. Måske skal du også overveje, om du skal beskrive to versioner af din undersøgelse. Hvordan den både kan fuldføres i fysisk og online format, alt efter hvordan virksomheden arbejder under corona.

Sæt pris på din gruppe – også i de svære perioder

Hvis du skriver bachelorprojektet sammen med en gruppe, skal du udnytte de muligheder, I har ved at være flere om arbejdet. Del arbejdet ud, så I fordeler belastningen – nogle kan eksempelvis indsamle empiri, mens andre skriver teori. Og vær glad for, at I er flere om arbejdet, når jeres vejleder beder jer om at rette hele analyseafsnittet (tro mig: jeg taler af erfaring).

Når gruppen er dannet, kan det være en god idé at forventningsafstemme. Hvor mange gange om ugen skal I eksempelvis mødes, og i hvilket tidsrum? Er der nogle, der har studiejob, som skal regnes med i planlægningen?

Få flere gode råd til gruppearbejde her og læs 5 studerendes bedste og værste oplevelser med gruppearbejde.

Lav en tidsplan

Både for din egen og en eventuel gruppes skyld, kan det være rart med en oversigt over din tid under skriveprocessen. På den måde sørger du for, at du ikke sidder med et halvfærdigt produkt kort før aflevering.

Husk, at planen skal være realistisk, for det vil kun resultere i dårlig samvittighed og virke demotiverende, hvis du gang på gang ikke når dine mål. Og sørg for, at du har en buffer-tid til det uforudsete, så din tidsplan ikke mislykkes, selvom du rykker noget eller har en dag, hvor du hellere vil være sammen med dine venner (for det skal der være plads til).

Brug din vejleder

Det er forskelligt fra institution til institution, hvordan samarbejdet foregår mellem den studerende og vejleder. Forventningsafstem derfor allerede fra start og lav nogle aftaler om, hvordan vedkommende kan hjælpe dig.

Brug hellere din vejleder for tidligt end for sent i processen. Har du spørgsmål og brug for sparring til et afsnit, er det okay, at du kontakter din vejleder. Men sørg for at gøre det klart, hvad du har brug for hjælp til, så I ikke spilder hinandens tid.

Sæt god tid af til gennemlæsningen

Selvom projektet måske hænger dig langt ud af halsen, når du er ved at skulle aflevere, er det her, du sætter det sidste og vigtige aftryk. Hvis der er for mange forstyrrende elementer – forkerte kommaer, grammatiske fejl og bøvlede sætninger – er det dem, som censor husker.

Det kan derfor være en god idé at sætte tid af til, at du kan tage en lille pause fra projektet, før du igen læser det igennem. Og har du brug for nogle fifs til at formidle dine budskaber klart, får du i denne guide akademiske fraser, der får din tekst til at stå skarpt.

Bachelorskrivning under en pandemi

Vi ved, at det er svært at skabe de samme rammer som før corona, så her får du 4 råd om, hvordan du holder motivationen oppe under en pandemi. Og hvis der er noget, som kan hjælpe dig, er det vel, at du til sommer står med et bevis, der siger, at du har gennemført en bacheloruddannelse?

Hvis du vil undgå en tung og stressende proces, kan du læse 7 råd til at passe bedre på din psyke. Vi på Studenterbrød ønsker dig held og lykke.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search