Skip to content

Arbejdsmarked

Afslag: Sådan kan du bruge det konstruktivt

De fleste af os har prøvet det – kemien var god, du kunne besvare alle spørgsmålene, og du er faktisk ret sikker på, at du lander drømmejobbet. Men så kommer beskeden: ”løbet var tæt, men vi er gået videre med en anden kandidat”.

Det er selvfølgelig okay at være skuffet efter et afslag, og du må gerne bruge tid på at være frustreret og ærgerlig over det. Der kan være mange årsager bag et afslag, og det betyder ikke, at du ikke er dygtig nok til at bestride det job, som du har søgt.

Marianne Greve Jensen, der er karrierekonsulent i Kommunikation og Sprog foreslår, at du kigger på den begrundelse, du har fået – for den kan du hente læring ud af.

”Får du den samme begrundelse mere end en gang, så overvej, om der er noget, du skal ændre, eller måske præcisere, uddybe eller huske at komme ind på til samtalen”, siger hun.

Når du skal søge det næste job, kan du trække på de erfaringer, du har gjort dig indtil nu, og du er måske blevet klogere på dine kompetencer. Når du bliver kaldt til din næste samtale, kan du finde inspiration i disse 8 spørgsmål, du kan stille til jobsamtalen.

Få feedback

Hvis du ikke bliver inviteret til samtale, og virksomheden har modtaget mange ansøgninger, kan det godt være, de ikke har tid til at give dig feedback på din ansøgning. Med det sagt, er det altid en god ide at spørge dem, om de har noget feedback.

Men hvis du har været til samtale, er dine chancer for at få feedback langt bedre, fordi du har snakket med dem. Marianne anbefaler derfor, at du forbereder dig på, hvad du vil spørge dem om, hvis du ikke får jobbet:

”Spørg for eksempel ind til, hvilken kandidat de gik videre med, og om der er noget, du kan gøre, for at blive ansat, hvis samme type stilling bliver ledig hos dem på et senere tidspunkt”, fortæller karrierekonsulenten.

Hun foreslår også, at du kan prøve at finde ud af, hvem der er havnet i det job, du ikke fik – du kan typisk finde dem på virksomhedens hjemmeside. Og på LinkedIn kan du se deres tidligere jobs, uddannelse og efteruddannelse – og du kan måske også få inspiration i forhold til at opbygge din egen profil på LinkedIn.

Det kan være, at de kan fortælle dig, hvorfor de gik videre med en anden kandidat. Måske har vedkommende nogle specifikke tekniske kvaliteter, som du kan få gennem et kursus. Du kan se vores arrangementskalender her – måske er der et, du kan skrive på dit CV og på den måde forbedre dine chancer.

Husk, at Kommunikation og Sprogs karrierevejledere giver feedback og kan gennemgå dit CV og din ansøgning, så de står knivskarpe til din videre jobsøgning.

Se det som en proces

Jo flere ansøgninger du skriver, des bedre bliver du til det, og den erfaring du får, kan du bruge, når du skal skrive den næste. Hvis du bliver indkaldt til en samtale, har der været noget i din ansøgning og CV, der har været brugbart, og du kan derfor tage udgangspunkt i den ansøgning, der har fået dig videre, når du skal skrive en ny.

Det samme gælder med samtaler – jo flere du går til, jo mere erfaring får du. Du får en fornemmelse af, hvad du kan forvente at blive spurgt ind til, og når du skal forberede dig til din næste samtale, kan du trække på de spørgsmål, som du har fået før. Det er klart, at alle samtaler ikke er ens, men hvis du har svarene klar til nogle af spørgsmålene, kan det måske gøre dig mere selvsikker til samtalen.

Bevar gejsten

Hvis du er gået videre til en samtale, har de set nogle kvaliteter i din ansøgning, som de kunne bruge, og du er blevet udvalgt blandt mange ansøgere.

Du skal ikke tage afslaget som en personlig afvisning, for så bliver det kun endnu sværere at komme sig over det – og husk på de succeser, du tidligere har opnået, hvor du har fået et job eller har fået positiv respons.

Et afslag kan også få dig til at udvide din søgning og få øjnene op for nogle jobopslag, som du normalt ikke ville kigge efter. Du skal ikke være bange for at prøve noget nyt, og vær opmærksom på, at du gennem forskellige jobtyper kan skabe din egen profil, som på sigt kan spore dig tættere på dit drømmejob.

God jobjagt.

Har en bachelor i kommunikation og digitale medier og læser en kandidat i kommunikation på Aalborg Universitet i København.

Back To Top
Search