Skip to content

Karriere

Jobsøgning: Dit CV kan hive jobbet i land

Det er ikke nok at skrive en skarp jobansøgning og så forvente, at jobbet lander hos dig. For arbejdsgiveren læser oftest CV’et før den motiverede ansøgning. Derfor tager KS’ karrierekonsulent Ask Lehrmann dig i hånden, så du kan skrive et knivskarpt CV, der hjælper dig til at hive dit næste job i land.

Betragt det at være jobsøgende som en disciplin, du skal lære. Ansætteren behandler oftest CV’et før den motiverede ansøgning, og hvis det er mangelfuldt, vil arbejdsgiveren sortere kandidaten fra og aldrig nå at læse den velskrevne ansøgning.

Karrierekonsulent i Kommunikation og Sprog Ask Lehrmann oplever ofte de samme misforståelser, når han retter studerendes CV. Mange tror, at al erfaring skal med. Flere skriver en kronologisk fortælling om deres liv. Nogle tror, at et CV kun må være på en side. Og nogle opsætter lister med 14 arbejdsopgaver uden at skrive, hvad det skal bruges til.

De tre vigtigste elementer

Ask har læst hundredevis af CV’er, og når han gennemlæser dem, er der specielt tre elementer, som er udslagsgivende for ham.

Først skal kandidaten have en rød tråd igennem hele CV’et. Personen bør have en stærk faglig profil i starten med fokus på erfaringer, som fungerer som en slags indholdsfortegnelse for resten af CV’et. Gå journalistisk til værks, så de vigtigste informationer prioriteres og kan ses på den første side.

Derefter skal du skære dine erfaringer ind til benet, så du kun inkluderer dem, der er relevante for arbejdsgiveren og de vigtigste kompetencer, du har fået fra din uddannelse med fokus på resultater. Når du søger en stilling, så prøv at spørge dig selv, om det, du skriver, kun er relevant for dig eller også for arbejdsgiveren.

Et CV skal være let og overskueligt. Læseren skal kunne navigere i det, for hvis de først skal til at lede efter de kompetencer, de søger, fravælger de nok kandidaten. Sæt derfor CV’et op, så de kompetencer og erfaringer, stillingsopslaget efterspørger, står klart og tydeligt på første side.

Hvad er forskellen på CV og jobansøgning?

Den vigtigste tommefingerregel, når du skal skrive en ansøgning, er, at en ansøgning er fremadrettet og målrettet de konkrete arbejdsopgaver som stillingsopslaget søger. CV’et er derimod bagudrettet og reflekterer over, hvordan du kan bruge dine erfaringer til den efterspurgte jobprofil.

”Alt hvad du skriver i din ansøgning, bør på den ene eller anden måde være målrettet den virksomhed, du skriver til, og de opgaver, du skal løse. Dit CV må fremhæve dine erfaringer, resultater og andet, som karakteriserer dig som den rigtige fagperson til stillingen,” siger Ask Lehrmann.

Før du sender CV’et

Hellere læse CV’et igennem en gang for meget end en gang for lidt. Du skal være kritisk over for det, du skriver, og lægge vægt på din nyeste eller vigtigste erfaring. Hvis du er i tvivl om formen, kan du altid finde skabeloner online. Men indhold er vigtigere end form.

Kommunikation og Sprog har også en skabelon for, hvordan du skridt for skridt skal skrive det knivskarpe CV fra start til slut. Når du begynder at stirre dig blind på siderne, råder Ask Lehrmann dig til at sparre med netværk eller din fagforening, som kan læse det igennem og sikre, at du er på rette kurs. Eller måske bare sætte det glemte komma, som er vigtigere end som så.

”Mit bedste råd er ikke at tro, at ansøgning og CV bliver perfekt med det samme. Du skal lære af processen. At skrive godt jobsøgningsmateriale er en kompetence, du kan bruge hele livet,” siger Ask Lehrmann

Studerer retorik på Københavns Universitet.

Back To Top
Search