Har du også hørt en person sige ”jeg er ikke typen, der bærer den af”, eller har du en veninde, der skriver ”jeg har lagt i sofaen hele dagen”? Vi på Studenterbrød har oplevet flere ord og udtryk, der bliver brugt forkert, og nogle af dem har vi samlet i denne artikel.
Tekst / Kirstine Stagis
Foto / Unsplash
Udgivet / Juni 2021
Kribler det i dig, når du ser eller hører et ord eller udtryk blive brugt forkert – eller er du en af dem, der måske ikke selv har helt styr på brugen, kan du blive klogere her.
Bære den af
Det lyder som et udtryk for at bære en tallerken af bordet, og der er mange, der siger det i stedet for at ”bære nag”. Hvis du lytter til det, lyder det næsten ens, men bære den af findes altså ikke som et udtryk.
Af vide
Måden hvorpå vi udtaler ordet, gør det ikke nemmere at stave til det. Men du har aldrig nogensinde fået noget ’af’ vide af en klog forelæser – nej, du har fået noget ’at’ vide, og det er også sådan, du staver til det.
Gjordt
Selvom ”at gøre” hedder ”gjorde” i datid, skal d’et ikke trækkes med, når du bøjer det i førnutid, men det er måske netop d’et, der får mange til at tro det.
”Den, der skriver d i gjort, han skal have sin ende smurt” – sådan lyder remsen, hvis du vil stave gjort korrekt.
Ynglings
Både yndlings og ynglings er korrekte ord, men ved du, hvilket du skal bruge hvornår? Hvis der er en bestemt person, du kan lide, kan vedkommende være din yndlingsperson, men går du derimod til håndbold, kan det være, at du er yngling.
”Yndling” bliver nemlig brugt om noget, som du godt kan lide og foretrækker frem for noget andet, hvorimod ”yngling” er betegnelsen for en ung person inden for en sportsgren.
Kilomet
En kilomet kan ikke bruges som entalsform for flere kilometer – så selvom du kun skal gå en kort tur, er det stadig én kilometer, du skal gå.
Gram salt
Gram er en måleenhed, men hvis du er skeptisk over for det, telefonsælgeren har tilbudt dig, tager du det med ”et gran salt”.
Udtrykket kommer af det latinske udtryk Cum grano salis der betyder ”med et gran (korn) salt”, men det skal altså ikke forveksles med måleenheden, gram.
Lagt
Her får vi måske vores kære jyske medlemmer på nakken, men lad os slå det fast én gang for alle: Der er ikke noget, der hedder ”Jeg har lagt i sengen”. Du lægger dig i sengen om aftenen, og om morgenen kan du så sige, at du har ligget i sengen hele natten.
Selvskab
Hvis du kun er dig selv, kan du måske godt opfinde ordet, selvskab, der beskriver, at du er alene. Men hvis du gerne vil sige, at du har været i godt selskab, så er det altså uden v.