Skip to content

Karriere

Tænker du også over fremtiden?

Om et år er jeg færdiguddannet, og der skal jeg søge mit første fuldtidsjob. Men hvilken retning skal jeg gå, og hvordan finder jeg ud af, hvad mit drømmejob er? Det er spørgsmål, som jeg tit stiller mig selv. Gør du også?

Bitten Kjærgaard, der er karriererådgiver i Kommunikation og Sprog, giver gode råd til, hvordan du finder din plads på arbejdsmarkedet. Men hun beroliger dig også:

”Kommende dimittender skal være optimistiske. Kommunikationsbranchen er kæmpestor og udvikler sig hele tiden. Så der er masser af gode muligheder for at finde sin vej. Man skal ikke lade sig slå ud”, siger hun.

Hvordan finder du dit drømmejob?

Bitten Kjærgaard råder studerende til at afprøve arbejdsmarkedet, når de skal finde deres plads. Det kan være igennem et studiejob, praktik, frivilligt arbejde eller et projektsamarbejde med en virksomhed.

Ifølge hende kan du nemlig have nogle forestillinger og fordomme om, hvad du godt kunne tænke dig, men nogle gange er det helt anderledes, når du så afprøver det.

Og husk, at du kan have et bestemt drømmejob eller mål nu, men det kan ændre sig:

”Jo mere du prøver at lave på arbejdsmarkedet, jo mere kan du. Så måske har du et drømmejob nu, men det kan altså godt skifte om et eller to år”, siger karriererådgiveren.

Hvad er vigtigt for dig?

Når studerende skal søge deres første fuldtidsjob, er der en tendens til, at vi har fokus på det faglige og branchen, men nogle gange glemmer vi det, som ligger uden for. Du kan blandt andet tænke over arbejdsmiljø, kultur og dine værdier og styrker som person, når du skal søge et job.

”Det er ikke irrelevant at tænke de ting ind, for du må gerne have nogle kriterier i forhold til, hvad der virker rart”, siger Bitten Kjærgaard.

For nogle er arbejdsopgaverne det vigtigste, mens kulturen eller virksomhedens værdier er vigtigt for andre. Tænk derfor over, hvad der betyder mest for dig.

Og så er det også okay, at du er kræsen i din søgning, men overvej, om du skal have en tidsbegrænsning på tre til seks måneder, hvor du søger efter noget specifikt – derefter kan du brede din søgning ud.

Hvilke jobopslag skal du gå efter?

Hvis en virksomhed søger en person med tre til fem års erfaring, søger de måske ikke en nyuddannet, men det betyder ikke, at du ikke skal søge det. Husk på, at den lange liste med kvalifikationer, de opstiller i jobopslaget, er en ønskeliste fra dem.

Du kan måske afkode ud fra jobopslaget, om det henvender sig til en, der skal have mere ansvar og dermed mere erfaring, og ellers foreslår Bitten, at du ringer til virksomheden for at høre, hvilke kvalifikationer, de vægter højest ­ –på den måde finder du også ud af, om jobbet er noget for dig.

Når du skal søge et job, så brug dit studiejob som direkte erfaring. Hvis der står i et jobopslag, at de søger en person med to års erfaring, kan du altså sagtens henvise til dit studiejob.

Gode råd fra karriererådgiveren

Bliv skarp på det, du kan – både fra uddannelsen men også dig som enkeltperson. Du skal tænke over dit eget særpræg og sørge for at kunne formidle det, og du kan altid kontakte KS, hvis du har karrierespørgsmål eller kunne tænke dig at blive mere klar på dine kompetencer.

Der har selvfølgelig været et efterslæb efter corona, men arbejdsmarkedet er på vej tilbage. Du kan overveje, om du skal prøve at søge bredere. Både forskellige brancher men også geografisk. Hvis du eksempelvis brænder for at komme ind i kulturbranchen, kan du godt bruge erfaringen fra en anden branche, hvor du har arbejdet med kommunikation og events.

Prøv ikke at bekymre dig om noget, du ikke har nogen indflydelse på, for du kan ikke styre en pandemi. ”Sig til dig selv: min beslutning er, at jeg ikke vil bekymre mig om det, fordi jeg kan ikke gøre noget ved det”, afslutter Bitten Kjærgaard.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search