Føler du også, at din seng tigger dig om at trykke snooze, når du skal op om morgenen? Og byder du lidt for tit dine medstuderende din rustne morgenstemme og søvn i øjnene til jeres ikke-engang-så-tidlige morgenmøde? Så er her 5 gode morgenvaner, du kan prøve!
Tekst / Line Beierholm Skydsgaard
Foto / Kinga Cichewicz
Udgivet / juni 2021
En god morgen sætter tonen for resten af dagen. Derfor er nogle gode morgenvaner og tid til langsomt at vågne guld værd. Og måske er den her sommerferie din chance for at få kickstartet en god morgenrutine.
Tjek ikke din telefon som det første, når du vågner
Hvis det første, du gør, når du vågner op om morgenen, er at scrolle igennem Instagram eller Twitter, er du ikke alene. Undersøgelser viser, at et sted mellem 40 og 60 procent tjekker deres telefon som det første, når de vågner om morgenen.
Men hvis du starter dagen med at scrolle igennem sociale medier eller tjekke arbejdsmails, tillader du ikke dig selv at vågne op, før du skal forholde dig til, hvad der sker ude i verden, eller til hvad du skal senere på dagen.
Og ja, det gør det sværere at ændre på vanen, når din telefon også er dit vækkeur. Men giv det et forsøg. Du vil hurtigt opdage, at det vil gøre dine morgener mere behagelige.
Tip: Du kan anskaffe dig et vækkeur og lægge telefonen i et andet rum, end der hvor du sover.
Drik et glas vand som det første, når du vågner
Efter en hel nats søvn er det naturligt at vågne op tørstig. At imødekomme kroppens craving efter vand er en nænsom måde at vågne lidt op.
Hav et glas vand stående klar på sengebordet, så du kan slukke tørsten som det første, når du vågner.
Lad dig inspirere af ’The Miracle Morning’
’The Miracle Morning’ er en bestseller-bog, der blev til en bevægelse af mennesker, der mener, at den har revolutioneret deres morgener. Forfatteren Hal Elrod giver i bogen en morgenrutine på seks step, som skulle resultere i et mere produktivt liv.
Forfatterens tips er kort fortalt:
- Mediter i fem-ti minutter
- Sig et eller to af dine ønsker højt, som om de allerede var opfyldt. Det kunne for eksempel være ”jeg tager gode noter til mine virtuelle forelæsninger”
- Brug fem minutter på at visualisere dit ønske – altså lukke øjnene og forestille dig, at du tager noter til din forelæsning
- Lav lidt motion. Det kunne for eksempel være ti minutters yoga.
- Læs lidt i en bog, som du tror, kan lære dig noget – bare ti sider.
- Skriv dine tanker ned. Det kan være et par noter til, hvordan du havde det, da du vågnede eller en to do-liste til din dag.
At nå alle seks steps på én morgen er for mange urealistisk, men man kan jo lade sig inspirere og prøve med en eller to af de ting, som efter sigende skulle resultere i ”the miracle morning”.
Vågn op på det samme tidspunkt hver dag
Vores kroppe er biologiske ure, som fungerer optimalt med regelmæssighed.
Hvis du vågner op på det samme tidspunkt hver dag, vil du opdage, at det bliver nemmere for dig at stå op. Du fortæller nemlig dit indre ur, at det er der, du skal vågne. Du vil måske endda begynde at vågne, lidt før din alarm ringer.
Udover at det bliver nemmere at komme ud af sengen, har forskere fundet frem til, at en regelmæssig søvnrytme også gavner dit immunsystem og din fordøjelse.
Gør noget, du godt kan lide
Om det er at tænde for Go’ Morgen Danmark, spise et blødkogt æg eller lytte til din yndlingspodcast, er det dejligt at have noget at stå op til, som du godt kan lide. Så kan du vågne rigtigt, samtidig med at du laver noget, der gør dig i godt humør. Tanken om din rare morgenrutine vil måske også gøre det nemmere for dig at modstå snooze-knappen.
Held og lykke med dine nye morgenvaner.