Skip to content

Studieliv

7 ting unge kommunikatører, der bekymrer sig om fremtiden, har brug for at høre

Fremtiden ser lys ud for de unge nyuddannede kommunikatører. De ved det bare ikke. Syv ting går igen, når man spørger de unge kommunikatører, hvad der bekymrer dem.

For lidt siden spurgte vi Kommunikation og Sprogs Instagramfølgere, hvad der bekymrede dem, når de tænkte på deres fremtidige karriere inden for kommunikation, sprog og marketing. Særligt syv bekymringer gik igen i forskellige variationer. Heldigvis kan KS’ karriererådgiver Bitten Kjærgaard berolige studerende og nyuddannede i alle syv tilfælde.

Får jeg nogensinde et job?

“Det kan virke uoverskueligt og uopnåeligt at få sit første job – men den gode nyhed er, at JA, alle finder et job. Nogle finder deres første job hurtigere end andre, men der er plads til alle, og kommunikationsområdet er stort og udvider sig hele tiden.

Langt de fleste er i tvivl om, hvad de kan og vil. Her er det en idé at søge bredt inden for kommunikation, sprog og marketing. Det handler om at komme i gang og blive klogere på, hvad man synes er sjovt. Og der sker ikke noget ved at være på dagpenge en overgang. De fleste oplever det, men de færreste taler desværre om det.

Jeg kan forsikre, at ALLE, der har læst i fem år – og mindre end det – har kompetencer. Både specifikke kommunikations- og sprogfaglige kompetencer og generelle akademiske kompetencer. Det er bare lige med at få dem afklaret og formuleret. Det kan man gøre for sig selv, eller man kan tage en workshop i sin a-kasse eller fagforening. Det handler om at få skrevet alt det ned, man har lavet på sin uddannelse, job og frivilligt arbejde. Hvilke metoder har man brugt? Hvilken rolle har man haft? Og hvad er der kommet ud af det?”

Kunne du godt tænke dig at blive mere afklaret om dine kompetencer? Book en karrieresamtale – så hjælper Bitten Kjærgaard eller en af Kommunikation og Sprogs andre karrierekonsulenter dig med at få overblik over alt det, du kan.

Er jeg værd at ansætte, når jeg har været ledig længe?

“Ja, selvfølgelig er du det. Du har ikke mistet dine kompetencer efter en længere ledighedsperiode – heller ikke selvom det kan føles sådan. Meget af det, du har lært, sidder på rygraden og skal nok komme frem, når det skal bruges. En del har mistet deres job eller været ledige under pandemien, men heldigvis ser vi, at det er begyndt at vende. Mange er kommet i job, og der begynder også at være efterspørgsel igen”.

I Kommunikation og Sprogs jobbank KS JOB tilføjer vi hver uge over 100 nye stillinger, som er relevante for vores medlemmer. Tilmeld dig en jobagent – så får du tilsendt friskopslåede job to gange om ugen på mail.

Kan jeg få arbejde, når jeg ikke har erfaring?

“Når virksomhederne laver jobopslag, tænker de på et ønskescenarie. Og så begynder de at remse alt det, der i teorien ville være fedt for dem at få i en ny medarbejder, op. Hvis du mener, at du har noget at bidrage med i forhold til den givne stilling, og du kan skrive, hvordan du vil arbejde med det i ansøgningen, så skal du nok blive inviteret til en samtale på et tidspunkt.”

Vil folk ansætte en nyuddannet?

“Ja, det vil de gerne. Alle har været nyuddannede engang. Der er masser af gode ting at sige om nyuddannede. Man kan huske mange flere ting fra sin uddannelse – og man har sikkert noget ny viden, som de andre ikke har. I øvrigt kommer man med en hel del energi og motivation – og er vant til at lære nyt. Hurtigt.”

Det bekymrer mig, om jeg har nok praktisk erfaring, som man ikke får på uni – for eksempel med it-programmer.

“Det er rigtigt, at det er en fordel at være digital, hvis man gerne vil arbejde med kommunikation. Men det er ikke et krav, at du skal kunne alle programmer, for der findes jo en hel del.

Det handler lidt om, hvilken retning du gerne vil gå. Hvis du gerne vil arbejde med at producere kreativt content, så kan det godt være, at det er en god idé at lære at bruge Photoshop og InDesign. Hvis du hellere vil over i marketing, så tag et kursus i SEO. Mange af de her håndværkskurser, kan du tage gratis hos os og lære temmelig hurtigt. Og for lige at slå det fast: Du skal ikke kunne det hele.”

Tjek kalenderen og tilmeld dig kurser i InDesign, Photoshop, Illustrator og en række andre digitale værktøjer.
Kurserne er gratis for medlemmer af Kommunikation og Sprog, og husk, at et studiemedlemskab er gratis de første 12 måneder, og derefter koster det 50 kroner om måneden.

Vil jeg blive sorteret fra, fordi jeg ikke har haft et studierelevant job?

Det er rigtigt, at det kan forhøje mulighederne på arbejdsmarkedet, hvis man har erfaring. Men det er ikke sort-hvidt eller enten-eller. Man kan godt få et job, selvom man ikke har relevant, faglig erfaring. Dit ikke-faglige studiejob tæller også. De fleste bartendere, ekspedienter, handicaphjælpere og tutorer har stor erfaring med for eksempel at ramme en målgruppe, de er eksekveringsstærke, kan konfliktnedtrappe, lægge en plan og holde den.

Man skal gøre noget ud af at fortælle, hvad man kan med det, man har lært på sin uddannelse. Og så skal man vise motivation og engagement – både i forhold til at lære, men også i forhold til den specifikke virksomhed. Hvis man kan udstråle energi og motivation i en ansøgning, kommer man langt.

Det kan være en ide at overveje at søge lidt bredere eller at forsøge sig med en praktik, hvis man ikke har erfaring. Praktikken kan hjælpe til, at man selv bliver klogere på, hvad man vil, den kan skabe netværk, og man kan lære lidt om, hvordan arbejdet udføres, og hvad der lægges vægt på.  

Jeg er bekymret for at blive arbejdsløs på grund af min uddannelses omdømme

Så længe jeg kan huske, har folk haft forskellige fordomme om de forskellige uddannelsessteder. Men jeg oplever ikke, at arbejdsgivere fravælger kandidater fra bestemte universiteter. Det handler om at fremhæve de ting, som man ikke nødvendigvis lærer så meget af på de andre institutioner som noget positivt.

Forhåbentlig kan Bitten Kjærgaards svar berolige de unge kommunikatører, der bekymrer sig om deres fremtidige karriere. De skal nemlig vide, at de er uundværlige på arbejdsmarkedet, og at der også i fremtiden vil være brug for deres kompetencer.

Webkonsulent i Kommunikation og Sprog

Back To Top
Search