Skip to content

Studieliv

Studiestart, tjek – og hvad så nu?

Studielivet ser forskelligt ud fra studerende til studerende, og hvert universitet har forskellige traditioner og kulturer, der præger opbygningen af de studerendes studieliv. Hvad enten du læser på Københavns Universitet, AU, eller CBS, er dette indspark til dig, der skal finde ud af, hvordan du navigerer rundt i og arbejder med dit universitets kultur og dets traditioner.

Jeg selv har en bachelor i spansk fra Københavns Universitet og er nu i gang med min kandidat i Interkulturelle Markedsstudier, et samarbejdsstudie mellem KU og CBS. Det var tydeligt for mig at se, at der skete en udvikling i studielivskulturen, da jeg fik erfaring med CBS. På CBS er der tidligt fokus på studiejob og arbejdsmarkedets trends og udvikling, hvor jeg oplevede mere fokus på faglitteraturen og undervisningens indhold på KU. Det var en svær omstilling, fordi den skete så pludseligt, og fordi jeg, i mine første tre år af studielivet, var blevet opdraget i KU-kulturen.

Som ny på studiet husker jeg tydeligt, hvordan jeg blev eksponeret for alle mulige måder at føre studielivet på qua mine venners erfaringer på deres respektive universiteter. Jeg blev hurtigt forvirret over, hvornår jeg skulle fokusere på det ene frem for det andet, og det med studiejob var helt sikkert noget, der gjorde mig nervøs. Jeg havde arbejdet, siden jeg gik ud af gymnasiet, og jeg havde rejst, men jeg syntes alligevel ikke, at jeg passede på de beskrivelser, der var på jobannoncerne, og jeg var bange for at sælge mig selv som bedre, end jeg var.

Der er mange nye elementer ved at være ny på studiet, og du skal lige finde ud af, hvordan du på bedst mulig vis skaber det bedste studieliv for dig – mit råd er, at hvis du går allerede nu og tænker på studiejob, så undersøg mulighederne! Der er ikke noget i vejen med at afvige fra studielivskulturen på dit universitet, især ikke hvis det afholder dig fra noget, du inderst inde gerne vil.

Når rusen er ovre

Efter studiestartens sus var mit første spørgsmål til min tutor “Hvornår skal jeg begynde at tænke på studiejob?” og hertil var svaret “Der er mange, der venter til
3.,4.,5. semester, så ro på!” Personligt fandt jeg nok en ro i, at de færreste på mit studie tidligt havde studiejobs, og det var rart at vide, at mine peers og jeg fulgtes ad på det område, selvom jeg inderst inde gerne ville i gang med det hele.

Først i sommeren på vej til at påbegynde min kandidat kom jeg i bestyrelsen i en
studenterorganisation, og kort tid efter fi k jeg et studierelevant job. Selvom jeg har haft et arbejde gennem hele studiet, kan jeg virkelig mærke, hvordan mine erfaringer som frivillig og med et studierelevant job på CV’et har hjulpet mig til bedre at forstå både studiet og min faglighed – noget jeg gerne ville have oplevet noget før.

Jeg har talt med Mia Juul Bagger, kandidatstuderende på Erhvervsøkonomi og
Kommunikation, for at høre om hendes oplevelser efter studiestarten.

“Efter et halvt års tid begyndte jeg at kigge efter studiejob, fordi jeg lærte, at det var noget, arbejdsgiverne vægtede højt, men det var ret svært at få tilbud, nu hvor jeg ikke havde særlig meget erfaring. Men heldigvis havde jeg meldt mig ind i Kommunikation og Sprog ved studiestarten, og kort tid efter fik jeg en mail, hvor de  søgte nye bestyrelsesmedlemmer til deres studenterorganisation, KairoS, og her greb jeg muligheden. For mig var det en fed mulighed for at lære nye studerende at kende, men også for at kunne opkvalificere mig til når jeg videre skulle søge studiejob,” fortæller Mia.

Har det så styrket dine faglige og professionelle kompetencer?

“Det har helt sikkert styrket mine kompetencer, fordi jeg har fået mulighed for at
prøve kræfter med grafi sk design, eventkoordinering, og -planlægning, jeg har opsat
annoncer i Business Manager og mange andre ting, som jeg også har kunnet bruge
på både studie og arbejde sidenhen.”

Hvordan gik det så med studiejobbet?

“Jeg er helt sikker på, at det var mit engagement som frivillig i KairoS, der var med til at sikre mig det studiejob, jeg søgte. Vi talte rigtigt meget om, hvad jeg havde lært som frivillig – og hvad jeg stadig lærte – så jeg kunne godt mærke, det blev vægtet
højt. Det er helt sikkert noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv i studielivet.”

Hvad har været det bedste ved oplevelsen?

“Det bedste ved at have et studiejob, såvel som at være aktiv i en studenterorganisation, har selvfølgelig været at mærke, hvordan jeg bliver bedre for hver opgave. Men helt klart også det sociale og at kunne arbejde sammen med andre mennesker igennem forskellige konstellationer. Jeg er virkelig glad for at have fået det netværk og kunnet udvikle mig sammen med dem.”

Har det været tidskrævende eller presset både at være studerende,
frivilligt aktiv og at have et studiejob?

“Nej, slet ikke. Vi (KairoS) har mødtes én gang om måneden – måske to gange de
måneder, der har været travlt – men ellers er det meget nemt at få til at passe ind i sin egen kalender. Der har altid været mulighed for at dele opgaverne ud mellem os alle, og der er også en sund og klar forståelse for, fra alle sider, at det jo er et frivilligt arbejde. Nu skal jeg selv på udveksling, så jeg har sagt min bestyrelsesstilling op, så hvis der er nogen, der skulle være interesserede, kan de jo med fordel søge til næste
generalforsamling!,” slutter Mia Juul Bagger.

Back To Top
Search