Skip to content

Sprog

Hvorfor siger vi…?

Du har måske undret dig over, at vi bruger nogle bestemte vendinger og ord på særlige tidspunkter. Studenterbrød har lavet en oversigt over nogle af de mest almindelige udtryk, og hvorfor de bruges.

Prosit

Når nogen nyser er det almindelig høflighed at kvittere med et ’prosit’. Selvom det at nyse har været set på som noget negativt under Coronapandemien, så stammer ’prosit’ faktisk fra latin, og betyder ’gid det må gavne’ – altså gid det må gøre noget godt for dig.

7913

Du har sikkert hørt nogle sige ’7-9-13’, imens de har banket under bordet tre gange – et bank for hvert tal. 7-9-13-remsen bliver brugt lige efter, man har sagt noget overmodigt, som man er bange for skal ske. Man bruger remsen for at undgå nemesis – altså at man bliver straffet for sit overmod. Et eksempel kunne være, når nogen siger ’jeg har 7-9-13 (imens der bankes under bordet) aldrig brækket en knogle i min krop.’

Ismand

Når nogen kysser længe, oplever man af og til, at der bliver råbt ’ismand’. Men har du nogensinde undret dig over, hvor udtrykket egentlig stammer fra?
Tilråbet har faktisk sin oprindelse i starten af 1900-tallet, hvor der blev vist korte stumfilm i biograferne. Dengang havde man korte pauser i løbet af filmene, hvor der blev solgt is. Senere blev filmene længere, men det blev almindeligt, at man i løbet af længere kyssescener råbte efter ismanden, som kunne sælge en is under den lange scene. I dag råbes der som sagt stadig ’ismand’ efter par, der kysser længe.

Pøj pøj

På dansk siger vi ’pøj pøj’ til andre, før en stor præstation. ’Pøj pøj’ er en måde at ønske andre held og lykke på. Reglen er, at man aldrig må sige ’tak’, hvis nogen siger ’pøj pøj’ til en, da det vil ophæve virkningen og betyde ulykke.

Pokker

Oprindeligt blev betegnelsen brugt om kopper – pokker var i 1500-1700-tallet en form for små kopper. I dag bruges ’pokker’ i faste vendinger som fx ’pokker tage ham’ eller ’for pokker da også’, hvor ’pokker’ har fået betydningen ’fanden’.

For Søren

Når nu vi taler om ’fanden’, kommer vi heller ikke udenom udtrykket ’for Søren’. Generelt kan man bruge mange udtryk, hvis man ønsker at sige ’for fanden’. Både ’for satan’, ’for sytten’, ’for katten’ og det før nævnte ’for pokker’ bliver brugt i denne sammenhæng – og her kommer ’for Søren’ altså også ind i billedet, da det er med til at gøre udtrykket folkeligt og samtidig lyder lidt pænere end ’for fanden’.

Et gran salt

At tage noget med et gran salt er et udtryk, der bruges om at betragte noget med en vis skepsis eller tage forbehold. Et gran er en måleenhed, der svarer til 0,062127 gram. Salt har en skarp smag, der fungerer som et billede på kritisk sans.

 

Back To Top
Search